• På Svenska
  • Tietoa meistä
Puhtaasti Kotimainen
  • Etusivu
  • Tuotteet
    • Chili
    • Idut ja versot
    • Kurkku
    • Salaatit
    • Sienet
    • Paprika
    • Tomaatti
    • Yrtit
    • Vihannesten säilytys
  • Reseptit
  • Sirkkalehtimerkki
  • Tuottajat
    • Vuoden laatutuottajat
  • Kasvihuoneviljely
    • Opetusmateriaalit
    • Vastuullisuus
    • Energiankäyttö kasvihuoneissa
    • Kasvihuonetuotteiden ilmastovaikutukset
    • Pakkaaminen ja muovi
    • Turvalliset ja terveelliset tuotteet
    • Turvallisesti pöytääsi
  • Ajankohtaista
  • Search
  • Menu Menu
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Tiktok

Uusi, maukas keskusteluohjelma starttaa! 🥒🍅🥬

Vihannespuhetta -ohjelma pureutuu hauskoihin ja kirpeisiin vihanneskysymyksiin legendaarisen Arto Nybergin johdolla. Ensimmäisen jakson vieraaksi saapuu radiojuontaja Harri Moisio, joka paljastaa muun muassa mikä kotimaisista kasviksista on petollisin.

Katso jaksot tästä!

Master Chef -tähti Samuli Sepponen vinkkaa: Vinegretti ja pikkelöinti tekevät vihanneksille ihmeitä!

Kotimaiset kasvikset nousevat uudelle tasolle, kun niiden sekaan lorauttaa itsetehtyä vinegrettiä, ja vaihtelua annoksiin saa pirskahtavan herkullisella pikkelöinnillä. Nappaa talteen Samulin opit ja valmistaudu ottamaan kehut vastaan ruokapöydässä!

Lue lisää

Arjen kiireessä kokkaaminen jää välillä vähemmälle, ja syöminen saa sivuroolin. Kasvisten lisääminen lautaselle onnistuu kuitenkin käden käänteessä, vaikka aikaa ei olisi kuin take-awaylle tai valmisruoalle. Nappaa inspistä arkiviikon aterioihin!

Lue lisää

Tuunaa 5 perusruokaa vihanneksilla! Klassikkoruoat nousevat uudelle tasolle, kun niitä höystää runsaalla määrällä kasviksia ja yrttejä. Kasvikset sujahtavat yllättävän sujuvasti päivän rutiiniruokailuihin – kuin huomaamatta!

Lue lisää

Kun salaatti ei uppoa ja vihannekset jäävät lautaselle – ei hätää! Kokeile näitä lempeitä ja herkullisia kasvisvälipaloja, jotka tekevät vihanneksista osan arjen herkkuhetkiä koko perheelle, ilman turhaa draamaa.

Lue lisää

Värikäs lautanen – pieniä valintoja, suuria vaikutuksia!

Marttaliiton johtava asiantuntija Marjo Rantapusa kertoo vierailija-artikkelissa, kuinka koostaa ravitsemuksen kannalta toimiva, värikäs lautanen arkeen.

Lue lisää

Ajankohtaista

Nappaa haltuun nämä seongin parhaat vihannesvinkit:

Makua ilman suolaa – tuoreyrtit pelastavat arkiruoan

Talvikuukausien ruokalajeihin saa helposti syvyyttä ja makua tuoreilla yrteillä, jolloin suolan määrää voi luontaisesti vähentää. Voimakkaille ja kevyemmille yrteille on paikkansa, niin lisukkeissa ja salaateissa kuin naposteltavissa ja jälkkäreissäkin.
Lue lisää
https://puhtaastikotimainen.fi/wp-content/uploads/2025/01/SATOKAUSIKALENTERI_KAUPPAPUUTARHALIITTO_UUNIKASVISPASTA-3-1.jpg 1638 2048 johanna https://puhtaastikotimainen.fi/wp-content/uploads/2021/03/puhtaasti-kotimainen-logo-121x75.png johanna2025-11-05 00:40:102025-07-16 11:03:08Makua ilman suolaa – tuoreyrtit pelastavat arkiruoan

Piltti Oy Kauppapuutarha Pöytyältä on Vuoden 2025 kasvihuonevihannesten laatutuottaja

Pöytyäläinen Piltti Oy Kauppapuutarha on palkittu vuoden 2025 parhaana kasvihuonevihannesviljelmänä Suomessa. Tällä hetkellä puutarhalla viljellään babypinaattia 1,1 hehtaarin alalla.
Lue lisää
https://puhtaastikotimainen.fi/wp-content/uploads/2025/10/Piltin-Puutarha-Henkilöt-0.jpg 1333 2000 johanna https://puhtaastikotimainen.fi/wp-content/uploads/2021/03/puhtaasti-kotimainen-logo-121x75.png johanna2025-10-28 12:30:062025-10-28 09:18:15Piltti Oy Kauppapuutarha Pöytyältä on Vuoden 2025 kasvihuonevihannesten laatutuottaja

Syksyn paras uunipasta! Katso 5 variaatiota

Uunissa kypsyvät vihannekset ja juusto luovat mahtavan pohjan pastakastikkeelle. Mikä parasta, reseptiä voi varioida loputtomiin. Katso ehdotukset 5 versiolle, ja saat loppuvuoteen uuden uuniruoan vaikka joka viikolle!
Lue lisää
https://puhtaastikotimainen.fi/wp-content/uploads/2025/01/SATOKAUSIKALENTERI_KAUPPAPUUTARHALIITTO_UUNIKASVISPASTA-6-1.jpg 1366 2048 johanna https://puhtaastikotimainen.fi/wp-content/uploads/2021/03/puhtaasti-kotimainen-logo-121x75.png johanna2025-10-20 00:09:392025-07-16 11:35:11Syksyn paras uunipasta! Katso 5 variaatiota

Ruokapöytääsi, vastuullisesti

Kotimainen kasvihuoneala on vastuullinen. Viljelyssä otetaan huomioon ruuan puhtaus, ympäristö ja työntekijät.

  • Tuotteet

    Suomalaisilta kasvihuoneilta saa vuoden jokaisena päivänä tomaattia, kurkkua, salaatteja ja yrttejä.

    Lue lisää
  • Tuottajat

    Suomalaiset viljelijät kasvattavat päivittäin rakkaudella ja ammattitaidolla tuotteitaan juuri sinua varten.

    Lue lisää
  • Vastuullisuus

    Kotimaiset kasvihuonevihannekset tuotetaan vastuullisesti. Alaa kehitetään jatkuvasti vastuullisemmaksi.

    Lue lisää

Pääosassa kotimaiset vihannekset

Kaikissa resepteissämme pääosassa ovat kotimaiset vihannekset.

Reseptit

Me toimimme vastuullisesti

Tiedätkö, mistä ruokasi on peräisin? Oletko tutustunut, miten ruokasi kasvatetaan?

Vastuullisuus

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa!

Follow

Puhtaasti kotimainen

Lehtivihreää marraskuuhun 💚🥬🫶⁠
⁠
Tämä on merkki käydä tällä viikolla hakemassa lähikaupasta raikas ja lehtevä lähisalaatti 😍⁠
⁠
Suomalaiset salaatit viljellään käsityönä lähellä. Ne ovat ihana lisä jokaisen päivän aterioille!⁠
⁠
🥪 Aamupalaleivälle⁠
🍲 Lounaan lisukkeeksi⁠
💚 Välipalasmoothien sekaan⁠
🌮 Salaattitacoiksi⁠
🥬 Peston ja muiden tahnojen joukkoon⁠
⁠
#salaatti #marraskuu #lehtivihreä #ruokavinkki Lightbox link for post with description Lehtivihreää marraskuuhun 💚🥬🫶⁠ ⁠...
130
Share 17905530951272897
Follow

Puhtaasti kotimainen

Tomaattikeitosta saa täyttävän lounaan 🍅🍲🫶⁠
⁠
Keittoruoka voi olla myös täyttävää! Tähän tomaattikeittoon jätetään purutuntumaa ja se sisältää linssejä, jotka vievät nälän mukanaan. Uunissa paahdetut tomaatit, paprikat ja lehtikaali antavat keitolle sen paahteisen maun.⁠
⁠
Reseptistä riittää neljälle.⁠
⁠
800 g kotimaisia tomaatteja (noin 6 kpl)⁠
400 g kotimaista paprikaa (noin 3 tavallista tai 4 suippopaprikaa)⁠
5 kotimaisen lehtikaalin lehteä⁠
1 kotimainen sipuli⁠
2 kotimaista valkosipulinkynttä⁠
1 kotimainen punainen chili⁠
4 rkl tomaattipyreetä⁠
4 rkl balsamiviinietikkaa⁠
1 l kasvislientä⁠
1 pkt (380 g) esikypsennettyjä linssejä⁠
1 pnt kotimaista basilikaa, tilliä tai lehtipersiljaa hienonnettuna⁠
kylmäpuristettua rypsiöljyä⁠
suolaa ja pippuria⁠
⁠
Lohko huuhdellut tomaatit ja paprikat ja aseta ne uunipellille. Mausta öljyllä, suolalla ja pippurilla ja paahda 180 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes ne pehmenevät ja saavat väriä.⁠
⁠
Leikkaa paahdetut paprikat suupaloiksi.⁠
⁠
Poista lehtikaalin lehtiruodit ja revi pehmeät osat kulhoon. Mausta öljyllä, suolalla ja pippurilla ja paahda 180 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat rapeita ja saaneet väriä. Jos sinulla ei ole kiertoilmauunia, voit lisätä lehtikaalit paahtumaan myös muiden kasvisten päälle viimeisiksi 10 minuutiksi.⁠
⁠
Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota niitä kattilassa. Hienonna chili ja kypsennä sitä pari minuuttia sipulien kanssa. Lisää tomaattipyree, suolaa ja pippuria, ja kypsennä seosta noin 5 minuuttia, välillä sekoittaen.⁠
⁠
Kaada kattilaan kasvisliemi, balsamiviinietikka, paahdetut tomaatit ja paprikat. Keitä 10 minuuttia. Lisää lopuksi huuhdotut linssit, rapeat lehtikaalit ja hienonnetut yrtit. Kiehauta, tarkista maku ja tarjoile.⁠
⁠
#tomaattikeitto #nopearuoka #helpporuoka #uunipaahdettu #arkiruoka Lightbox link for post with description Tomaattikeitosta saa täyttävän lounaan...
410
Share 18106627867619219
Follow

Puhtaasti kotimainen

Ilahduta isää aamupalapannarilla 🥰❤️⁠
⁠
Pssst! Vielä ehdit hakemaan kaupasta isänpäivän aamupalatarvikkeet, tai nämähän ehkä löytyykin jo keittiöstä valmiina.⁠
⁠
Värikkääseen pannariin sopivat tomaatit, paprikat, yrtit ja muut kasvikset, jotka kotoa sattuu löytymään.⁠
⁠
4 kananmunaa⁠
5 dl kauramaitoa (tai muuta maitojuomaa)⁠
2 dl tattarijauhoa⁠
1,5 dl (täysjyvä)riisijauhoa (tai kaurajauhoa)⁠
2 tl leivinjauhetta⁠
1 tl suolaa⁠
2 rkl voita (tai oliiviöljyä)⁠
noin 10 kirsikkatomaattia⁠
½ keltainen paprika⁠
pari kourallista babypinaattia⁠
100 g fetajuustoa⁠
4–5 tl pestoa⁠
mustapippuria⁠
⁠
Riko kananmunat isoon kulhoon. Lisää kauramaito ja vatkaa sekaisin. Lisää kulhoon jauhot, leivinjauhe ja suola ja sekoita hyvin. Anna taikinan turvota noin 10 minuuttia.⁠
Jos mahdollista, käytä kiertoilmauunia ja lämmitä se 200 asteeseen (tavallinen uuni 215 asteeseen). Voitele uunivuoka voilla tai öljyllä ja aseta hetkeksi sivuun.⁠
Pilko pannukakun päälle tulevat kasvikset. Kaada taikina uunivuokaan ja ripottele taikinan päälle tasaisesti tomaattia, paprikaa ja babypinaattia. Murustele lopuksi päälle fetajuusto ja annostele pestoa taikinan pinnalle.⁠
Paista noin 20–25 minuuttia, kunnes pannukakussa on kaunis kullanruskea väri. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua. Tarjoile sellaisenaan tai esimerkiksi raikkaan salaatin kera ja nauti!⁠
⁠
#isänpäivä #aamupala #brunssi #suolainenpannari Lightbox link for post with description Ilahduta isää aamupalapannarilla 🥰❤️⁠...
360
Share 17982423947761440
Follow

Puhtaasti kotimainen

Yrtit taklaavat suolan käyttöä - 5 reseptivinkkiä 🌿🌱✨️⁠
⁠
Tuoreyrtit tarjoavat monipuolisen tavan maustaa ruokiin! Voimakkaat yrtit, kuten rosmariini ja timjami tuovat syvää makua talven ruokiin.⁠
⁠
Kevyempiä lehteviä yrttejä, kuten basilikaa, tilliä, persiljaa ja ruohosipulia voi sekoitella huoletta keskenään ja käyttää runsaasti salaatteihin, kastikkeisiin ja marinadeihin. 💚⁠
⁠
Jälkkäreihinkin on omat yrttisuosikkinsa! Kurkkaa vinkit ja 5 reseptiä marraskuun alun artikkelista, bion linkistä ➡️🔗⁠
⁠
#suolankäyttö #ruoka #yrtit #reseptit Lightbox link for post with description Yrtit taklaavat suolan käyttöä - 5...
380
Share 17858851383541809
Follow

Puhtaasti kotimainen

Helppo resepti marraskuuhun 🍅🍝❣️⁠
⁠
Kasvista ei jätetä lautaselta marraskuussakaan!⁠
Tän reseptin valmistusaika on vaivaiset 20 minuuttia. Reseptistä saa reilut annokset 2 ruokailijalle tai maltillisemman nälän taltuttajan neljälle.⁠
⁠
250 g täysjyväspagettia⁠
600 g kotimaisia pieniä tomaatteja (esim. Dunne, Favorino tai kirsikkatomaatti)⁠
2 pnt kotimaista basilikaa⁠
100 g kotimaisia siitakesieniä⁠
2 kpl kotimaisia valkosipulinkynsiä⁠
100 g pala kotimaista kypsynyttä juustoa (esim. cheddaria)⁠
1-2 dl pastan keitinvettä⁠
1 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä⁠
suolaa ja pippuria⁠
voita ja öljyä paistamiseen⁠
Keitä täysjyväspaghetti suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaisesti. Ota talteen 1–2 dl pastan keitinvettä. ⁠
⁠
Halkaise tomaatit. Hienonna basilika. Viipaloi sienet. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Raasta juusto. ⁠
⁠
Lisää pannulle voita ja öljyä ja kypsennä sieniä muutama minuutti. Lisää sitten valkosipulinkynnet sekä halkaistut tomaatit ja anna niiden juuri ja juuri lämmetä.⁠
⁠
Lisää pannulla olevan seoksen sekaan 1 dl öljyä, suurin osa hienonnetusta basilikasta (jätä osa koristelua varten), pippuria, kypsä täysjyväspaghetti ja ¾ juustoraasteesta pannulle ja sekoita. Lisää pastan keitinvettä sen verran, että olet tyytyväinen pastan kosteuteen. Anna kiehahtaa. Mausta ja lisää suolaa tarvittaessa.⁠
⁠
Lisää pastan pinnalle loput juustoraasteesta ja koristele basilikalla.⁠
⁠
#marraskuu #arkiruokaa #kasvisruokaa #helpporesepti #ruokaohje Lightbox link for post with description Helppo resepti marraskuuhun 🍅🍝❣️⁠ ⁠...
240
Share 17928468423113060
Follow

Puhtaasti kotimainen

5 syytä miksi salaatit sopii syksyyn 💚🥬🌱⁠
⁠
Vaikka ulkona vihreän sävyt vähenevät, kannattaa niitä tuoda lautaselle ympäri vuoden! Tässä viisi syytä syödä salaattia syksylläkin:⁠
⁠
🍎 Yhdistele sesongin juureksiin, kotimaiseen omenaan ja sinihomejuustoon tai paahdetun kurpitsan kera⁠
🍳 Jämäkämmät salaatit kestävät myös pientä kuumennusta: testaa romainea kevyesti pannun kautta maukkaan juustoraasteen ja pähkinämurun kera⁠
🥣 Salaatin voi tarjoilla myös bowlin seassa, yhdistä mukaan myös tummanvihreää lehtikaalia ja pinaattia ⁠
🕐️ Syksyllä arjen kiireet ovat läsnä, joten salaatti on nopea ja näppärä eväs ruuhkaisen arkipäivän keskellä ⁠
🇫🇮 Lehtevän rapeita salaatteja viljellään Suomessa ympäri vuoden, eli saat ne lautasellesi taatusti tuoreena!⁠
⁠
#lohturuoka #syksy #salaatti #suomalainen Lightbox link for post with description 5 syytä miksi salaatit sopii syksyyn...
550
Share 18111156412585069
Follow

Puhtaasti kotimainen

Aamu käyntiin vihreällä smoothiella 💚🤗⁠
⁠
Lempeän samettinen vihreä smoothie on kuin halaus arkiaamuun. Banaanin ja kaurahiutaleiden ansiosta se on kuitupitoinen aamupala.⁠
⁠
2 kourallista babypinaattia⁠
5 isoa lehteä tuoretta minttua⁠
5 isoa lehteä sitruunamelissaa⁠
1 kypsä banaani⁠
1 päärynä⁠
3 dl kauramaitoa⁠
1 rkl kaurahiutaleita⁠
1 rkl sitruunamehua⁠
kourallinen pähkinöitä⁠
(halutessasi lisämakeutukseksi 1 tl hunajaa tai agavesiirappia)⁠
Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi smoothieksi.⁠
⁠
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makeutta tai sitruunaa. Koristele pähkinöillä ja mintun sekä sitruunamelissan lehdillä.⁠
⁠
#smoothie #aamupala #vihersmoothie #terveellinen #herkku Lightbox link for post with description Aamu käyntiin vihreällä smoothiella ...
390
Share 18161461975386363
Follow

Puhtaasti kotimainen

Piltti Oy on kasvihuonevihannesten laatutuottaja 2025 🏆️⁠
⁠
Piltti Oy Kauppapuutarha Pöytyältä on palkittu vuoden 2025 parhaana kasvihuoneviljelmänä Suomessa.⁠
⁠
Puutarha on Suomen ensimmäinen ja ainoa babypinaattiviljelmä. Puutarhan yrittäjä Hanna Helenius (1. ja 5. kuvassa) on kolmannen sukupolven kasvihuoneviljelijä, ja mukana yrityksen toiminnassa vuodesta 2006 lähtien.⁠
⁠
Babypinaattia viljellään tällä hetkellä 1,1 hehtaarin alalla. Piltin babypinaattia on saatavilla laajasti ympäri Suomen - satoa korjataan päivittäin ja tuotteet toimitetaan tuoreina suoraan kauppoihin.⁠
⁠
Lue lisää yrityksestä ja sen vastuullisista toimintatavoista bion linkistä! 🌿⁠
⁠
#laatutuottaja #babypinaatti #kasvihuoneviljely #suomalainen Lightbox link for post with description Piltti Oy on kasvihuonevihannesten laatutuottaja...
640
Share 18091141225854378
Follow

Puhtaasti kotimainen

5 versiota uunipastasta 💖🍽️🍅⁠
⁠
Syksyllä nautitaan värikkäästä ruoasta! Tämä uunivuoallinen sisältää mahtavasti makuja ja vaatii vain vähän työvaiheita tai tiskiä.⁠
⁠
Teimme samasta ruoasta 5 eri versiota kreikkalaisesta tuliseen ja syksyisestä vihreään, löydät ne nyt bion linkistä! 🫶⁠
⁠
Alkuun pääset uunipastan perusohjeella:⁠
⁠
5 eriväristä paprikaa⁠
100 g kirsikkatomaatteja⁠
100 g tavallisia tomaatteja⁠
2 punaista sipulia⁠
4 valkosipulinkynttä⁠
1 iso kourallinen tuoretta basilikaa⁠
1 iso kourallinen tuoretta lehtipersiljaa⁠
öljyä⁠
250 g ricotta-juustoa⁠
250 g rigatoni pastaa⁠
Tilkka punaviinietikkaa⁠
20 g parmesan-juustoa⁠
⁠
Kuumenna uuni 180 asteeseen. Poista paprikoista siemenet ja suikaloi ne ohuiksi. Puolita kirsikkatomaatit ja pilko tavalliset tomaatit neljään osaan. Viipaloi sipulit sekä valkosipuli (säästä muutama viipale valkosipulia myöhemmäksi). Irrota basilikan lehdet ja laita ne sivuun, hienonna varret. ⁠
Laita paprikat, tomaatit, sipulit, valkosipuli, lehtipersiljan ja basilikan varret suureen, syvään uunin kestävään vuokaan. Lisää 1 rkl öljyä ja ripaus suolaa ja pippuria, ja sekoita hyvin.⁠
⁠
Tee vuoan keskelle tila ja aseta valutettu ricotta-juuston siihen. Ripottele ricotta-juuston päälle säästetyt valkosipuliviipaleet ja valuta päälle hieman öljyä. Paahda uunissa 45 minuuttia tai kunnes vihannekset ovat pehmeitä.⁠
Kuumenna isossa kattilassa runsaasti suolattua vettä kiehuvaksi ja keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Säästä yhden desin verran pastan keitinvettä ennen valuttamista.⁠
⁠
Nosta ricotta-juusto vuoasta erilliselle lautaselle. Lisää paahdettujen vihannesten joukkoon tilkka punaviinietikkaa ja sekoita hyvin. Siirrä vuoka liedelle keskilämmölle. Lisää pasta ja pastan keitinveden vuokaan ja sekoita.⁠
Raasta päälle parmesan-juustoa, revi joukkoon basilikan lehdet ja sekoita kevyesti. Lusikoi paahdettu ricotta-juusto pastan päälle. Nauti!⁠
⁠
#uuniruoka #uunipasta #helpporesepti #helpporuoka #kasvisruokaa Lightbox link for post with description 5 versiota uunipastasta 💖🍽️🍅⁠ ⁠...
320
Share 17860816530516671
© Copyright - Kauppapuutarhaliitto ry | Tietosuojaseloste Verkkosivut toteutti: Applari
Scroll to top
🍅

Klikkaa tästä, jos aiot laittaa kasvista lautasellesi