• På Svenska
  • Tietoa meistä
Puhtaasti Kotimainen
  • Etusivu
  • Tuotteet
    • Chili
    • Idut ja versot
    • Kurkku
    • Salaatit
    • Sienet
    • Paprika
    • Tomaatti
    • Yrtit
    • Vihannesten säilytys
  • Reseptit
  • Sirkkalehtimerkki
  • Tuottajat
    • Vuoden laatutuottajat
  • Kasvihuoneviljely
    • Opetusmateriaalit
    • Vastuullisuus
    • Energiankäyttö kasvihuoneissa
    • Kasvihuonetuotteiden ilmastovaikutukset
    • Pakkaaminen ja muovi
    • Turvalliset ja terveelliset tuotteet
    • Turvallisesti pöytääsi
  • Ajankohtaista
  • Search
  • Menu Menu
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Tiktok

Uusi, maukas keskusteluohjelma starttaa! 🥒🍅🥬

Vihannespuhetta -ohjelma pureutuu hauskoihin ja kirpeisiin vihanneskysymyksiin legendaarisen Arto Nybergin johdolla. Ensimmäisen jakson vieraaksi saapuu radiojuontaja Harri Moisio, joka paljastaa muun muassa mikä kotimaisista kasviksista on petollisin.

Katso jaksot tästä!

Master Chef -tähti Samuli Sepponen vinkkaa: Vinegretti ja pikkelöinti tekevät vihanneksille ihmeitä!

Kotimaiset kasvikset nousevat uudelle tasolle, kun niiden sekaan lorauttaa itsetehtyä vinegrettiä, ja vaihtelua annoksiin saa pirskahtavan herkullisella pikkelöinnillä. Nappaa talteen Samulin opit ja valmistaudu ottamaan kehut vastaan ruokapöydässä!

Lue lisää

Arjen kiireessä kokkaaminen jää välillä vähemmälle, ja syöminen saa sivuroolin. Kasvisten lisääminen lautaselle onnistuu kuitenkin käden käänteessä, vaikka aikaa ei olisi kuin take-awaylle tai valmisruoalle. Nappaa inspistä arkiviikon aterioihin!

Lue lisää

Tuunaa 5 perusruokaa vihanneksilla! Klassikkoruoat nousevat uudelle tasolle, kun niitä höystää runsaalla määrällä kasviksia ja yrttejä. Kasvikset sujahtavat yllättävän sujuvasti päivän rutiiniruokailuihin – kuin huomaamatta!

Lue lisää

Kun salaatti ei uppoa ja vihannekset jäävät lautaselle – ei hätää! Kokeile näitä lempeitä ja herkullisia kasvisvälipaloja, jotka tekevät vihanneksista osan arjen herkkuhetkiä koko perheelle, ilman turhaa draamaa.

Lue lisää

Värikäs lautanen – pieniä valintoja, suuria vaikutuksia!

Marttaliiton johtava asiantuntija Marjo Rantapusa kertoo vierailija-artikkelissa, kuinka koostaa ravitsemuksen kannalta toimiva, värikäs lautanen arkeen.

Lue lisää

Ajankohtaista

Nappaa haltuun nämä seongin parhaat vihannesvinkit:

Piltti Oy Kauppapuutarha Pöytyältä on Vuoden 2025 kasvihuonevihannesten laatutuottaja

Pöytyäläinen Piltti Oy Kauppapuutarha on palkittu vuoden 2025 parhaana kasvihuonevihannesviljelmänä Suomessa. Tällä hetkellä puutarhalla viljellään babypinaattia 1,1 hehtaarin alalla.
Lue lisää
https://puhtaastikotimainen.fi/wp-content/uploads/2025/10/Piltin-Puutarha-Henkilöt-0.jpg 1333 2000 johanna https://puhtaastikotimainen.fi/wp-content/uploads/2021/03/puhtaasti-kotimainen-logo-121x75.png johanna2025-10-28 12:30:062025-10-28 09:18:15Piltti Oy Kauppapuutarha Pöytyältä on Vuoden 2025 kasvihuonevihannesten laatutuottaja

Syksyn paras uunipasta! Katso 5 variaatiota

Uunissa kypsyvät vihannekset ja juusto luovat mahtavan pohjan pastakastikkeelle. Mikä parasta, reseptiä voi varioida loputtomiin. Katso ehdotukset 5 versiolle, ja saat loppuvuoteen uuden uuniruoan vaikka joka viikolle!
Lue lisää
https://puhtaastikotimainen.fi/wp-content/uploads/2025/01/SATOKAUSIKALENTERI_KAUPPAPUUTARHALIITTO_UUNIKASVISPASTA-6-1.jpg 1366 2048 johanna https://puhtaastikotimainen.fi/wp-content/uploads/2021/03/puhtaasti-kotimainen-logo-121x75.png johanna2025-10-20 00:09:392025-07-16 11:35:11Syksyn paras uunipasta! Katso 5 variaatiota

Oodi tomaatille – kypsennys kannattaa ja lajike valitaan ruoan mukaan

Puutarha-alan toimittaja ja tomaatteja itsekin viljelevä Elina Vuori fiilistelee vierailija-artikkelissa suomalaisen keittiön monipuolista herkkua: tomaattia.
Lue lisää
https://puhtaastikotimainen.fi/wp-content/uploads/2025/08/puhtaasti_kotimainen_kauppapuutarhaliitto_KP-8763_Web.jpg 833 1366 johanna https://puhtaastikotimainen.fi/wp-content/uploads/2021/03/puhtaasti-kotimainen-logo-121x75.png johanna2025-10-14 00:44:192025-10-01 12:41:05Oodi tomaatille – kypsennys kannattaa ja lajike valitaan ruoan mukaan

Ruokapöytääsi, vastuullisesti

Kotimainen kasvihuoneala on vastuullinen. Viljelyssä otetaan huomioon ruuan puhtaus, ympäristö ja työntekijät.

  • Tuotteet

    Suomalaisilta kasvihuoneilta saa vuoden jokaisena päivänä tomaattia, kurkkua, salaatteja ja yrttejä.

    Lue lisää
  • Tuottajat

    Suomalaiset viljelijät kasvattavat päivittäin rakkaudella ja ammattitaidolla tuotteitaan juuri sinua varten.

    Lue lisää
  • Vastuullisuus

    Kotimaiset kasvihuonevihannekset tuotetaan vastuullisesti. Alaa kehitetään jatkuvasti vastuullisemmaksi.

    Lue lisää

Pääosassa kotimaiset vihannekset

Kaikissa resepteissämme pääosassa ovat kotimaiset vihannekset.

Reseptit

Me toimimme vastuullisesti

Tiedätkö, mistä ruokasi on peräisin? Oletko tutustunut, miten ruokasi kasvatetaan?

Vastuullisuus

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa!

Follow

Puhtaasti kotimainen

5 syytä miksi salaatit sopii syksyyn 💚🥬🌱⁠
⁠
Vaikka ulkona vihreän sävyt vähenevät, kannattaa niitä tuoda lautaselle ympäri vuoden! Tässä viisi syytä syödä salaattia syksylläkin:⁠
⁠
🍎 Yhdistele sesongin juureksiin, kotimaiseen omenaan ja sinihomejuustoon tai paahdetun kurpitsan kera⁠
🍳 Jämäkämmät salaatit kestävät myös pientä kuumennusta: testaa romainea kevyesti pannulla maukkaan juustoraasteen ja pähkinämurun kera⁠
🥣 Salaatin voi tarjoilla myös bowlin seassa, yhdistä mukaan myös tummanvihreää lehtikaalia ja pinaattia ⁠
🕐️ Syksyllä arjen kiireet ovat läsnä, joten salaatti on nopea ja näppärä eväs ruuhkaisen arkipäivän keskellä ⁠
🇫🇮 Lehtevän rapeita salaatteja viljellään Suomessa ympäri vuoden, eli saat ne lautasellesi taatusti tuoreena!⁠
⁠
#lohturuoka #syksy #salaatti #suomalainen Lightbox link for post with description 5 syytä miksi salaatit sopii syksyyn...
90
Share 18111156412585069
Follow

Puhtaasti kotimainen

Aamu käyntiin vihreällä smoothiella 💚🤗⁠
⁠
Lempeän samettinen vihreä smoothie on kuin halaus arkiaamuun. Banaanin ja kaurahiutaleiden ansiosta se on kuitupitoinen aamupala.⁠
⁠
2 kourallista babypinaattia⁠
5 isoa lehteä tuoretta minttua⁠
5 isoa lehteä sitruunamelissaa⁠
1 kypsä banaani⁠
1 päärynä⁠
3 dl kauramaitoa⁠
1 rkl kaurahiutaleita⁠
1 rkl sitruunamehua⁠
kourallinen pähkinöitä⁠
(halutessasi lisämakeutukseksi 1 tl hunajaa tai agavesiirappia)⁠
Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi smoothieksi.⁠
⁠
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makeutta tai sitruunaa. Koristele pähkinöillä ja mintun sekä sitruunamelissan lehdillä.⁠
⁠
#smoothie #aamupala #vihersmoothie #terveellinen #herkku Lightbox link for post with description Aamu käyntiin vihreällä smoothiella ...
240
Share 18161461975386363
Follow

Puhtaasti kotimainen

Piltti Oy on kasvihuonevihannesten laatutuottaja 2025 🏆️⁠
⁠
Piltti Oy Kauppapuutarha Pöytyältä on palkittu vuoden 2025 parhaana kasvihuoneviljelmänä Suomessa.⁠
⁠
Puutarha on Suomen ensimmäinen ja ainoa babypinaattiviljelmä. Puutarhan yrittäjä Hanna Helenius (1. ja 5. kuvassa) on kolmannen sukupolven kasvihuoneviljelijä, ja mukana yrityksen toiminnassa vuodesta 2006 lähtien.⁠
⁠
Babypinaattia viljellään tällä hetkellä 1,1 hehtaarin alalla. Piltin babypinaattia on saatavilla laajasti ympäri Suomen - satoa korjataan päivittäin ja tuotteet toimitetaan tuoreina suoraan kauppoihin.⁠
⁠
Lue lisää yrityksestä ja sen vastuullisista toimintatavoista bion linkistä! 🌿⁠
⁠
#laatutuottaja #babypinaatti #kasvihuoneviljely #suomalainen Lightbox link for post with description Piltti Oy on kasvihuonevihannesten laatutuottaja...
460
Share 18091141225854378
Follow

Puhtaasti kotimainen

5 versiota uunipastasta 💖🍽️🍅⁠
⁠
Syksyllä nautitaan värikkäästä ruoasta! Tämä uunivuoallinen sisältää mahtavasti makuja ja vaatii vain vähän työvaiheita tai tiskiä.⁠
⁠
Teimme samasta ruoasta 5 eri versiota kreikkalaisesta tuliseen ja syksyisestä vihreään, löydät ne nyt bion linkistä! 🫶⁠
⁠
Alkuun pääset uunipastan perusohjeella:⁠
⁠
5 eriväristä paprikaa⁠
100 g kirsikkatomaatteja⁠
100 g tavallisia tomaatteja⁠
2 punaista sipulia⁠
4 valkosipulinkynttä⁠
1 iso kourallinen tuoretta basilikaa⁠
1 iso kourallinen tuoretta lehtipersiljaa⁠
öljyä⁠
250 g ricotta-juustoa⁠
250 g rigatoni pastaa⁠
Tilkka punaviinietikkaa⁠
20 g parmesan-juustoa⁠
⁠
Kuumenna uuni 180 asteeseen. Poista paprikoista siemenet ja suikaloi ne ohuiksi. Puolita kirsikkatomaatit ja pilko tavalliset tomaatit neljään osaan. Viipaloi sipulit sekä valkosipuli (säästä muutama viipale valkosipulia myöhemmäksi). Irrota basilikan lehdet ja laita ne sivuun, hienonna varret. ⁠
Laita paprikat, tomaatit, sipulit, valkosipuli, lehtipersiljan ja basilikan varret suureen, syvään uunin kestävään vuokaan. Lisää 1 rkl öljyä ja ripaus suolaa ja pippuria, ja sekoita hyvin.⁠
⁠
Tee vuoan keskelle tila ja aseta valutettu ricotta-juuston siihen. Ripottele ricotta-juuston päälle säästetyt valkosipuliviipaleet ja valuta päälle hieman öljyä. Paahda uunissa 45 minuuttia tai kunnes vihannekset ovat pehmeitä.⁠
Kuumenna isossa kattilassa runsaasti suolattua vettä kiehuvaksi ja keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Säästä yhden desin verran pastan keitinvettä ennen valuttamista.⁠
⁠
Nosta ricotta-juusto vuoasta erilliselle lautaselle. Lisää paahdettujen vihannesten joukkoon tilkka punaviinietikkaa ja sekoita hyvin. Siirrä vuoka liedelle keskilämmölle. Lisää pasta ja pastan keitinveden vuokaan ja sekoita.⁠
Raasta päälle parmesan-juustoa, revi joukkoon basilikan lehdet ja sekoita kevyesti. Lusikoi paahdettu ricotta-juusto pastan päälle. Nauti!⁠
⁠
#uuniruoka #uunipasta #helpporesepti #helpporuoka #kasvisruokaa Lightbox link for post with description 5 versiota uunipastasta 💖🍽️🍅⁠ ⁠...
290
Share 17860816530516671
Follow

Puhtaasti kotimainen

Pitsaperjantai 🎃👻🌿⁠
⁠
Tän pitsan sienet maistuu lapsillekin, kun niistä loihtii halloweeniin sopivia hauskoja pikku kalloja!⁠
⁠
Tortillalättyjä pitsapohjiksi⁠
Tomaatteja 6-7 kpl⁠
Öljyä⁠
Sipulia⁠
Valkosipulia⁠
Pippuria⁠
Suolaa⁠
Sokeria⁠
Basilikaa⁠
Timjamia⁠
Herkkusieniä⁠
Juustoraastetta⁠
⁠
Aloita valmistamalla tomaattikastike. Pilko tomaatit, sipulit ja valkosipulit. Lisää kattilaan öljyä ja lisää pilkotut ainekset sekaan. Kiehauta kunnes ainekset pehmenevät ja lisää sekaan ripaus pippuria, suolaa sekä sokeria. Lisää valmistuksen loppuvaiheessa tuoretta basilikaa ja timjamia.⁠
⁠
Valmistele sitten sienet. Puolita herkkusienet ja kaiverra niihin kaksi silmäreikää esimerkiksi juomapilliä käyttäen. Leikkaa terävällä veitsellä sieniin myös pääkallon ”nenäreiät” ja ”hampaat”.⁠
⁠
Levitä tortillapohjille tomaattikastiketta, juustoraastetta ja ”sienikallot”. Paista uunissa 225-250 asteessa muutama minuutti, kunnes juusto on sulanut. Viimeistele basilikalla.⁠
⁠
#pitsaperjantai #halloween #helpporesepti Lightbox link for post with description Pitsaperjantai 🎃👻🌿⁠ ⁠ Tän pitsan...
350
Share 18095599285793788
Follow

Puhtaasti kotimainen

Samettinen pinaatti-parsakaalikeitto syksyyn 💚⁠
⁠
Upean vihreä väri ja samettinen koostumus - täydellinen lohturuoka lokakuun lopun harmauteen. Tämä pehmeä sosekeitto vaan paranee uudelleen lämmitettynä, joten sitä kannattaa valmistaa useammalle päivälle kerrallaan.⁠
⁠
1 pieni sipuli⁠
1 valkosipulinkynsi⁠
1 rkl öljyä⁠
1 pieni parsakaali (n. 300–350 g)⁠
1–2 perunaa⁠
pieni palsternakka⁠
5–6 dl kasvislientä⁠
100 g tuoretta pinaattia⁠
1 dl kermaa (esim. kuohukerma, kaurakerma tai ruokakerma)⁠
½ dl silputtua tuoretta basilikaa, persiljaa tai timjamia⁠
Suolaa ja mustapippuria maun mukaan⁠
tilkka sitruunamehua⁠
⁠
Kuori ja pilko sipuli sekä valkosipuli. Kuullota ne kattilassa öljyssä, kunnes ne ovat pehmeitä mutta eivät ruskistuneita. Pilko parsakaali ja peruna ja palsternakka pienemmiksi paloiksi ja lisää ne kattilaan. Kaada joukkoon kasvisliemi ja keitä noin 15–20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.⁠
⁠
Lisää tuore pinaatti ja hienonnetut tuoreyrtit keiton joukkoon. Anna pinaatin pehmetä noin minuutin ajan. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa sileäksi. Lisää kerma ja anna lämmetä liedellä vielä hetken. Mausta suolalla, pippurilla ja tilkalla sitruunamehua.⁠
⁠
Tarjoa keitto lämpimänä tuoreen leivän ja siemenkrutonkien kanssa.⁠
⁠
#syksy #lokakuu #lohturuoka #keitto #resepti #kasvisruoka #vegaani Lightbox link for post with description Samettinen pinaatti-parsakaalikeitto syksyyn...
364
Share 17902565709144769
Follow

Puhtaasti kotimainen

Piristä viikkoa kurkkunuudeleilla 🤩🥒💚⁠
⁠
Hauskaan muotoon leikatut nuudelikurkut imevät mahtavasti kastikkeen makuja itseensä. Tarjoile energisoivan vihreä lokakuun piristys tuoreiden yrttien kera!⁠
⁠
2 kurkkua⁠
½ pnt korianteria⁠
½ pnt thaibasilikaa⁠
1 rkl öljyä⁠
2 tl omenasiiderietikkaa⁠
½ tl suolaa⁠
⅓ tl sipulijauhetta⁠
⅓ tl sokeria⁠
⅓ tl rouhittua mustapippuria⁠
2 rkl hampunsiemeniä⁠
⁠
Huuhtele kurkut ja leikkaa nistä pitkiä nuudeleita spiraalileikkurin tai terävän veitsen avulla.⁠
⁠
Hienonna yrtit ja sekoita ne laakeassa kulhossa kaikkien muiden raaka-aineiden paitsi hampunsiementen kanssa. Lisää kurkkunuudelit kulhoon, sekoita kastikkeen kanssa ja anna maustua 20 minuuttia ennen tarjoilua.⁠
⁠
Tarjoile kurkkunuudelisalaatti laakeasta kulhosta ja koristele se hampunsiemenillä. Voit halutessasi lisätä salaatin päälle vielä lisää yrttien lehtiä.⁠
⁠
#kasvisruoka #kurkkusalaatti #kurkku #resepti #nuudelit Lightbox link for post with description Piristä viikkoa kurkkunuudeleilla ...
230
Share 18084185134804686
Follow

Puhtaasti kotimainen

Oodi tomaateille 🍅✨️🫶⁠
⁠
Tomaatit ansaitsevat huomiota ja rakkautta - ne ilahduttavat meidän suomalaisten lautasia vuoden ympäri.⁠
⁠
Tomaatti on varsinainen moniottelija ja hyvän maun antaja, sillä se sisältää esimerkiksi umamia, joka tuo täyteläisyyttä ruokiin.⁠
⁠
Miten paljon tomaatteja tarvitaan pyreen valmistukseen, entä miten tomaatin lykopeenit saa parhaiten käyttöön 🧐 Lue nyt tomaatille omistetusta artikkelista, löydät sen bion linkistä! 🔗⁠
⁠
#tomaatti #tomaatit #viljely #umami Lightbox link for post with description Oodi tomaateille 🍅✨️🫶⁠ ⁠ Tomaatit...
320
Share 18203795038314725
Follow

Puhtaasti kotimainen

Yrttimarinadi tekee ihmeitä tofulle 😍🌿🌱⁠
⁠
Ei enää ikinä mautonta tofua! Valmistele aromikkaan yrttinen marinadi tunti ennen tofun paistamista.⁠
⁠
🌿 1 dl tuoreita yrttejä silputtuna (esim. persiljaa, basilikaa, timjamia, korianteria tai minttua – voit yhdistellä vapaasti)⁠
🌿 1 rkl sitruunamehua (tuorepuristettu)⁠
🌿 1 tl sitruunankuorta (raastettuna, pestystä sitruunasta)⁠
🌿 2 rkl oliiviöljyä⁠
🌿 1 tl vaaleaa soijakastiketta tai ripaus suolaa⁠
🌿 1 valkosipulinkynsi murskattuna⁠
🌿 ½ tl rouhittua mustapippuria⁠
🌿 1 tl hunajaa tai agavesiirappia⁠
⁠
Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Leikkaa tofu sopiviksi paloiksi, ja taputtele ylimääräinen neste pois talouspaperilla. Kaada marinadi tofun päälle ja anna maustua jääkaapissa vähintään 30 minuuttia, mielellään 1–2 tuntia.⁠
⁠
Tofu voidaan maustumisen jälkeen grillata, paistaa pannulla tai kypsentää uunissa. Lopputulos on yrttinen, raikas ja aromikas!⁠
⁠
#tofu #marinadi #vegaani #kasvisruoka Lightbox link for post with description Yrttimarinadi tekee ihmeitä tofulle...
300
Share 17982026435877004
© Copyright - Kauppapuutarhaliitto ry | Tietosuojaseloste Verkkosivut toteutti: Applari
Scroll to top
🍅

Klikkaa tästä, jos aiot laittaa kasvista lautasellesi