Kuvassa on tomaatteja, jotka kasvavat turvelevyssä.

Kasvihuoneviljely Suomessa

Kotimaiset kasvihuonevihannekset pääsevät kuluttajan pöytään puhtaina ja tuoreina, sillä kuljetusmatkat ovat lyhyitä. Lisäksi kotimaisten kasvisten suosiminen parantaa suomalaisten työllisyyttä.

Vihannesten tuotantomäärät kasvavat jatkuvasti. Tyypillinen kasvihuoneyritys on noin 3 000 neliön suuruinen perheyritys. Suurimmat yritykset työllistävät kymmeniä, jopa lähes sata henkilöä. Niissäkin taustalla on yksi tai useampia työhön itse osallistuvia yrittäjäperheitä.

Kasvihuoneviljelijöiden määrä on vähentynyt viime vuosikymmenten aikana. Pienet ja tehottomat yritykset ovat väistyneet isojen ja tehokkaiden tieltä. Kasvihuoneita hyödynnetään entistä paremmin, mikä lisää koko tuotannon tehokkuutta. Viljelykautta on pidennetty ja ympärivuotista tuotantoa lisätty kysynnän kasvun myötä.

Suomalaista laatua

Kotimaisen tuotannon markkinaosuus on tuonnista huolimatta varsin hyvä. Kotimaisen pääsadon aikaan suomalaisen kurkun ja tomaatin markkinaosuus on yli 90 prosenttia.

Eniten tuotetaan tomaatteja ja kurkkuja, joiden viljely kattaa yli 70 prosenttia koko kasvihuonevihannesalasta. Kolmatta sijaa pitävät ruukkuvihannekset.