Pakkaaminen ja muovi

Pakkaukset ja niiden materiaalit, sekä muovi ovat ajankohtainen aihe myös vihannesviljelyssä. Esimerkiksi pääosa ruukkuvihanneksista viljellään muoviruukuissa. Kasvihuonetuotteita myös pakataan muovipakkauksiin.

Pakkauksen pääasiallinen tarkoitus on suojata tuotetta kuljetuksessa ja säilytyksen aikana, mikä vähentää ruokahävikkiä merkittävästi. Pakkaaminen on aina järkevää, kun se vähentää hävikkiä.

Kasvihuonekurkku pakataan muovikalvoon, sillä ilman kalvoa kurkku pilaantuu kaksi kertaa nopeammin kuin pakattuna. Jo noin 1–2 kurkkuhävikkiprosentin lisääntyminen kuormittaa enemmän kuin sen pakkaamiseen käytetyn muovin valmistus turhan kurkun tuotannon kautta.

Kasvihuoneviljelijät etsivät ja testaavat uusia ruukku- ja pakkausmateriaaleja jatkuvasti. Moni viljelijä on jo siirtynyt käyttämään viljelyssä esimerkiksi biohajoavaa muoviruukkua tai pakkausta.

Ruukkuvihannesviljelyssä paperiruukku ja muut biohajoavat materiaalit ovat yleistyneet paljon. Myös kuluttajapakkauksissa kierrätetty muovi ja perinteiselle muoville vaihtoehtoiset materiaalit, kuten kartonki, ovat yleistyneet. Monin paikoin muovi on edelleen paras ja halvin vaihtoehto. Tärkeintä on lisätä ja tehostaa lajittelua ja kierrätystä, oli käytössä muovi tai jokin muu materiaali.