Paprika on monipuolinen väripilkku
Kotimainen paprika on erinomainen vihannes niin kylmiin kuin lämpimiin ruokiin.
Kotimainen paprika on erinomainen vihannes niin kylmiin kuin lämpimiin ruokiin.
Suomessa viljellään makeaa ruokapaprikaa, suippopaprikaa sekä tulisia maustepaprikoita. Kotimaisten paprikoiden sesonki alkaa huhtikuussa ja kestää lokakuuhun asti. Ympäri vuoden myynnissä on pieni määrä suippopaprikaa.
Kotimaisen paprikan osuus on noin kymmenen prosenttia kokonaiskulutuksesta. Kotimaiset yritykset pystyvät tuottamaan paprikaa touko–lokakuun kysyntään. Syynä alhaiseen markkinaosuuteen on lähinnä viljelyperinteen puuttuminen ja hollantilaisten ja puolalaisten tuontipaprikoiden alhaiset hinnat. Kaikki vähittäisliikkeet eivät kuitenkaan pidä kotimaista paprikaa valikoimissaan, mikä tekee markkinoinnista haastavaa.
Vihannekset ovat tärkeä osa monipuolista ruokavaliota. Lue yhdeksän vinkkiä, joilla saat helposti lisättyä vihanneksia ruokavalioosi!
Paprikoita (Capsicum annuum) on monen värisiä, muotoisia ja makuisia. Paprikat jaetaan maun voimakkuuden mukaan makeisiin vihannespaprikoihin ja voimakkaan tulisiin, mausteena käytettäviin maustepaprikoihin. Maku vaihtelee lajikkeesta toiseen, hyvinkin makeista varsin mietoihin.
Vihannespaprikoiden värikirjo on laaja. Ne voivat olla vihreitä, keltaisia, punaisia, oransseja, valkoisia tai mustan sinipunaisia. Vihreät paprikat ovat raakoja paprikoita, jotka kypsyessään vaihtavat värinsä keltaiseksi tai punaiseksi. Keltaiset ja punaiset paprikat ovat makeita, vihreät ja sinipunaiset paprikat puolestaan kirpeitä. Kaikki paprikat sisältävät kapsaisiini-nimistä ainetta, joka aiheuttaa poltteen tunnetta kipua aistivissa hermosoluissa.
Vihannespaprikat ovat hyvin monikäyttöisiä. Ne sopivat sellaisenaan syötäviksi esimerkiksi salaateissa, leivän päällä, juustolautasella ja dippivihanneksena. Kypsennettynä paprika sopii niin kastikkeisiin, keittoihin, patoihin, wokkeihin kuin grilliin. Paprikoista tehtävät jauheet ovat tavallisia mausteita ruoanlaitossa.
Ihanteellinen säilytyslämpötila paprikalle on +10–14 astetta. Paprika tulee säilyttää muovin sisällä, ettei se kuivu. Kotona sitä kannattaa säilyttää huoneenlämmössä.
Suippopaprika on nimensä mukaan suippomainen paprika. Maultaan se on usein makeampi ja hieman yrttisempi kuin normaali paprika. Suippopaprikan hedelmäliha on normaalia paprikaa hieman ohuempi. Molemmat vihannekset sopivat erinomaisesti salaatteihin ja lämpimiin ruokiin. Normaalia paprikaa voi myös käyttää täytettynä tai paahtaa grillissä.