Itse tehty ketsuppi
(3-4 dl valmista ketsuppia)
- 1 kg kotimaisia tomaatteja
- 1 dl vettä
- 1 rkl fariinisokeria
- 2 rkl omenasiiderietikkaa (tai muuta etikkaa)
- ½ rkl Worcesterkastiketta
- ½ tl valkosipulijauhetta
- 1 tl jauhettua sipulia
- ¼ tl suolaa
- ½ tl rouhittua mustapippuria
- ¼ tl jauhettua neilikkaa (vapaaehtoinen)
- 1 kanelitanko (vapaaehtoinen)
- 1 laakerinlehti (vapaaehtoinen)
- ¼ tl sinappijauhetta (vapaaehtoinen)
- ½ tl chilihiutaleita (vapaaehtoinen)
- ½ tl yrttisuolaa (vapaaehtoinen)
Huuhtele ja lohko tomaatit. Laita tomaatit leveäpohjaiseen kattilaan veden kanssa ja anna kiehua kevyesti poreillen noin 15 minuuttia, kunnes tomaatit ovat pehmenneet. Soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Siivilöi ketsuppipohja puhtaaseen kattilaan, jotta saat eroteltua tomaatinsiemenet ja -kuoret pois ketsupista. Voit halutessasi jäähdyttää ja pakastaa tomaatinkuoret ja käyttää ne esimerkiksi bolognesekastikkeen valmistukseen.
Lisää muut raaka-aineet siivilöidyn ketsuppipohjan sekaan. Voit käyttää vapaaehtoisista mausteista kaikkia, osaa tai jättää ne kokonaan pois. Tarvittavan suolan määrä riippuu siitä kuinka mehukkaita tomaatit ovat, eli maista ketsuppia valmistuksen aikana ja lisää suolaa tarvittaessa.
Kypsennä ketsuppia raollaan olevan kannen alla kevyesti poreillen noin 30-45 minuuttia, kunnes se on selkeästi paksuuntunut. Huomioithan, että ketsuppi muuttuu vielä paksummaksi jäähtyessään, eli älä keitä ketsuppia liian kasaan. Poista kanelitanko ja laakerinlehti, jos käytit niitä ketsupin maustamiseen.
Jos haluat ketsupista todella sileää, voit soseuttaa sen vielä uudestaan sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.
Vinkki! Voit yhdistää ketsuppia majoneesin kanssa ja saada näin herkullista tomaattimajoneesia.