Kuvassa on paljon punaisia chilejä.

Chilin käyttö kotikeittiössä

Chilit ovat monipuolinen lisä ruoanlaittoon keittiössä. Kaikki chilit eivät sovi kaikkiin ruokiin, mutta jokaiseen ruokaan löytyy sopiva chili. Esimerkiksi pataruokiin ja keittoihin chili tuo täyteläisyyttä. Chilien käyttö kannattaa aloittaa varovasti. Jos chilejä ei halua syödä, ne voi noukkia ruuasta pois kypsennyksen jälkeen.

Monia tapoja lisätä

Chilejä voi lisätä ruokaan tuoreena, jauheena tai kastikkeena. Kotimaisia chilejä myydään pääasiassa tuoreena, mutta muutamat yritykset valmistavat omasta tuotannostaan myös jatkokäsiteltyjä tuotteita kuten jauheita ja rouheita. Tuoreiden chilien käytössä kannattaa olla varovainen, sillä erittäin tuliset chilit saattavat polttaa makunystyröiden lisäksi käsiä ja silmiä. Tulisia chilejä käsitellessä kannattaa käyttää suojahanskoja. Kastikkeet ja jauheet eivät todennäköisesti päädy silmiin, joten niitä voi käsitellä hieman huolettomammin. Jos chiliä on käsitellyt paljain käsin, kannattaa käsiin hieroa hieman ruokaöljyä ennen saippualla pesemistä.

Ruonvalmistuksessa chilejä voi joko leikata tai saksia ruuan sekaan. Chilin maku voimistuu pitkän kypsytyksen aikana. Chilien käytössä kannattaa muistaa, että niiden on tarkoitus on lisätä ruokaan makua ja tulisutttaa, ei hallita kokonaisuutta. Jos chilejä ei halua syödä, ne voi noukkia ruuasta pois kypsennyksen jälkeen. Tulisin osa chilistä on sen sisäosat. Vihanneksen ulkopinnassa ei ole kapsaisinoideja.

Tarkkaile ruokakaupassa asteikkoa

Kapsaisinoidit, erityisesti kapsaisiini-yhdiste, tekevät chileistä tulisia. Kapsaisiini on öljyliukoinen yhdistelmä. Öljy ei liukene veteen, jonka takia ruokajuomana nautittu vesi ei auta chilin poltteeseen. Poltteeseen auttavat esimerkiksi maitotuotteet ja leipä.

Ruokakaupoissa tulisuus ilmoitetaan yleensä asteikolla 0–10. Habanero on täysi kymppi, joten sitä tulisemmat chilit merkitään ylimääräisillä plussilla. Tulisuus ei kasva tasaisesti, vaan ero esimerkiksi 9 ja 10 välillä on huomattavasti suurempi kuin hyppäys ykkösestä kakkoseen. Tottumattomien kannattaa aloittaa miedommista chileistä. Hyvä tapa tutustua chileihin on lisätä niitä tuttuihin arkiruokiin. Lisää niitä esimerkiksi tuttuun ja turvalliseen makaronilaatikkoon. Tutustumisen jälkeen tulisuusasteikkoa kannattaa varovasti nostaa.