Salaattikruunuinen kylmäsavulohikakku
8–10:lle
- 9 viipaletta perunalimppua tai saaristolaisleipää
- 60 g voita
- 200 g kylmäsavustettua lohta
- 1 punasipuli
- 1 nippu tilliä
- 500 g maustamatonta jogurttia, rasvaa 10 %
- 2 tl sitruunamehua
- 2 mietoa, punaista jalapenochiliä (tulisuus 4–6 asteikolla 0–10)
- valkopippuria
- suolaa
Koristeeksi:
- erilaisia salaatteja, esim. baby-lehtikaalia ja versoja tatsoista, rucolasta ja punamangoldista
- sitruunaoliiviöljyä
- villivihreitä, esim. isomaksaruohoa, vuohenputkea ja ketunleipää
- suolaa
- syötäviä kukkia
Sekoita leipä ja voi massaksi koneella, tai murustele leipä ja sekoita leipämurut huoneenlämpöiseen voihin. Laita leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisijaltaan 22 cm) pohjan ja reunojen väliin. Levitä leipä-voiseos leivinpaperoituun irtopohjavuokaan painellen. Leikkaa kylmäsavulohi pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja tilli. Halkaise chilit, poista siemenet ja vaalea sisusosa. Pilko chilin punainen osa ihan pieneksi. Sekoita jogurttiin lohi, sipuli, tilli, sitruunamehu ja chili. Mausta suolalla ja pippurilla. Maistele suolaamista tarkoin, sillä kala on jo hyvin suolainen.
Levitä jogurtti-lohiseos leipäpohjalle ja pane vuoka pakastimeen tunniksi. Siirrä pakastimesta jääkaappiin tarjoiluun asti, vaikka yön ylikin. Irrota kakku huolellisesti irtopohjavuoasta. Työnnä veitsi kohtisuoraan kakun ja reunan väliin ja irrrota kakku reunasta veistä reunaa vasten viistäen. Työnnä leipäpohjan alle lasta ja liu’uta koko kakku tarjoiluastiaan.
Huuhtele ja kuivaa salaattiainekset. Laita salaattiainekset kulhoon, liruta päälle sitruunaoliiviöljyä niin, että aineet saavat hiukan makua mutta eivät tule valuvan märiksi. Nosta salaatti ilmavasti kakun päälle. Rouhi päälle hiukan suolaa myllystä. Koristele kukilla. Nosta tarjolle heti.