Yrttiöljy/örtolja
Kotimaisista yrteistä valmistettu yrttiöljy on herkullinen ja helppo tehdä. Käytä esimerkiksi salaatinkastikkeena!
noin 3 dl
20 min
Helppo
Ainekset
kotimaista lehtipersiljaa, timjamia, tilliä, basilikaa tai muita suosikkiyrttejäsi
3 dl neutraalin makuista öljyä, kuten rypsiöljyä
OHJE
1. Keitä yrttejä kiehuvassa vedessä 30 sekuntia ja siirrä ne sitten välittömästi jääkylmään veteen. Tämä ”lukitsee” yrttien vihreän värin tehden öljystäkin kirkkaan vihreän.
2. Purista yrtit niin kuiviksi kuin mahdollista ja siirrä ne tehosekoittimeen yhdessä öljyn kanssa. Älä anna öljyn kuumeta lainkaan soseutuksessa – tämä himmentää öljyn vihreää väriä sekä muuttaa sen makua. Jos tehosekoittimesi ei ole kovin tehokas, kannattaa soseutus tehdä pienissä erissä ja sykäyksissä.
3. Siivilöi öljy talouspaperilla tai kahvin suodatinpussilla vuoratun siivilän läpi. Jos haluat erityisen ”puhdasta” öljyä, siirrä siivilöity öljy pursotinpussiin ja jätä se yöksi roikkumaan jääkaappiin, siten, että pursotinpussin kärki on alaspäin. Näin kaikki öljyyn jäänyt vesi ja yrttipartikkelit laskeutuvat pussin pohjalle. Seuraavana päivänä voit leikata pussin kärjen irti, valuttaa sakean osan pois ja kerätä puhtaan yrttiöljyn talteen.
Videon ja reseptin on tuottanut Tastery Foods.
Örtolja
Cirka 3 dl
20 min
Lätt att tillaga
Ingredienser
Bladpersilja, timjan, dill, basilika eller andra av dina favoritörter
3 dl av olja med neutral smak, så som rypsolja
Tillagning
1. Koka örterna i kokande vatten i 30 sekunder och lägg dem genast i iskallt vatten. Det här ”låser in” örternas gröna färg och gör också oljan klar grön.
2. Pressa ur örterna så mycket vätska som möjligt och lägg dem i en mixer tillsammans med oljan. Var försiktig så att inte oljan upphettas under mixningen-det dämpar oljans gröna färg och förändrar dess smaken. Om din mixer inte är tillräckligt effektiv är det bäst att mixa i små omgångar.
3. Sila oljan genom en sil täckt med ett kaffefilter eller hushållspapper. Om du vill ha en riktigt ”ren” olja, lägg den silade oljan i en extruderingspåse och häng den i kylskåpet över natten så att påsens spets hänger neråt. Då sjunker alla örtpartiklar och vatten som lämnat kvar i oljan till påsens botten. Följande dag kan du klippa av påsens spets, låt den tjocka delen av oljan rinna bort och behåll den rena örtoljan.
Video är gjord av Tastery Foods.