Vitamiinit syksyyn vihanneksista

Kotimaiset vihannekset viljellään lähellä, ja ne kulkevat vain lyhyen matkan viljelijältä kaupan vihannesosastolle. Kun tuoretavara pysyy tuoreena, säilyvät siinä myös tarpeelliset vitamiinit ja muut ravintoaineet. Kesäloman jälkeen voi olla hyvä hetki päivittää oma reseptiarkisto ja taata lautaselle riittävästi ravintorikasta ruokaa.

A-vitamiinit tomaatista talteen

Riittävä A-vitamiinin saanti on tärkeää, sillä se voi vähentää erilaisten infektioiden riskiä. Lapsiperheissä syksyn koulu ja harrastukset voivat altistaa pöpöille, mutta niitä vastaan voi yrittää suojautua monipuolisella ravinnolla! Alle 10-vuotias lapsi saa n. 40 % päivittäisestä A-vitamiinin tarpeestaan jo 250 gramman tomaattiannoksesta. Kotimainen tomaatti ja paprikat ovat oivallisia A-vitamiinin lähteitä monipuolisessa ruokavaliossa.

Keittele kerralla iso satsi vaivattomasti valmistuvaa tomaattikastiketta ja pakasta osa tai nauti pikaisesti pikkelöidyistä kirsikkatomaateista lounaan seurana.

Kurkku onkin C-vitamiinipommi

Kotimainen kurkku sisältää tuplasti enemmän C-vitamiinia kuin tuontiomena. Kurkku syödään yleensä kokonaan ilman kuorimista tai muuta biojätettä, joten se voi tulla kilohinnaltaan esimerkiksi sitruksia edullisemmaksi C-vitamiinin lähteeksi. Yksi 350 g painoinen kurkku sisältää C-vitamiinia noin 28 milligrammaa. Tämä vastaa 2-5 -vuotiaan lapsen päivän saantisuositusta ja aikuisellakin se on suosituksesta jo 40 %.

Saat uutta jujua perinteiseen salaattiin murskaamalla kurkun ja yhdistämällä sen maukkaaseen kastikkeeseen. Katso hittiresepti täältä!

Folaattia tummasta salaatista ja yrteistä

Tutkimusten valossa suomalaisten folaatinsaanti on liian vähäistä. Folaatilla eli B9-vitamiinilla on tärkeä tehtävä aivojen ja hermoston tehtävien ylläpidossa sekä solujen jakaantumisessa. Elimistö ei pysty tuottamaan folaattia itse, joten se tulee saada ravinnosta. Hyviä lähteitä tälle ovat etenkin tummanvihreät salaatit, jotka sisältävät folaattia noin 50 mikrogrammaa sataa grammaa kohden. Tuoreissa yrteissä määrä voi olla vielä suurempi. Aikuisen folaatintarve vaihtelee n. 300 mikrogramman molemmin puolin.

Yrttejä on helppo lisätä ruokiin maukkaan yrttiöljyn muodossa. Kokeile myös kotimaista pinaattia Green Goddess -hittisalaatissa tai lehtikaalia monipuolisessa salaatissa!