Elokuussa grillataan! 5 maistuvaa reseptiä grillivihanneksista

Elokuu on Suomessa virallinen kesäkuukausi, joten grillit pysyvät kuumana vielä hyvän tovin! Loppukesän makuja säestävät runsaat ja värikkäät vihannekset. Inspiroidu näistä resepteistä ja loihdi lempeään elokuun viikonloppuun kunnon grillifiesta.

1. Kesäkurpitsapitsat

Kotimaisen kesäkurpitsan sato kypsyy loppukesästä, ja vihannes käy sellaisenaan mainiosti pitsapohjaksi! Lado päälle mieleiset täytteet, runsaasti juustoa ja tarjoile pienet lämpimät pitsat alkupalana tai lounaana vihersalaatin kera. Tähän sopivat isoksi kasvaneet kesäkurpitsat. Täytteinä voi kokeilla myös paprikaa, sipulia ja vaikka metsäsieniä.

  • 1 iso kesäkurpitsa
  • oliiviöljyä
  • noin 10 kirsikkatomaattia
  • 1 pallo mozzarellaa
  • noin 1 dl tomaattimurskaa (tai tomaattipyrettä)
  • tuoretta basilikaa & oreganoa
  • suolaa & mustapippuria
  1. Huuhtele kesäkurpitsa ja leikkaa se parin sentin paksuisiksi kiekoiksi. Sipaise kiekkojen pintaan kevyesti oliiviöljyä ja asettele kiekot grillipannulle. Esipaista kiekkoja pieni hetki.
  2. Leikkaa kirsikkatomaatit siivuiksi ja revi mozzarella pieniksi paloiksi. Ota kesäkurpitsat uunista ja annostele kiekkojen päälle hieman tomaattimurskaa, mozzarellaa sekä kirsikkatomaatteja. Leikkaa päälle tuoreita yrttejä ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Grillaa vielä, kunnes juusto on sulanut ja kesäkurpitsat sopivasti pehmenneet. Tarjoa lämpimänä ja nauti!

2. Salaatti grillatulla vuohenjuustolla

Rapea jääsalaatti saa rinnalleen täydelliset ainekset: raikkautta kurkusta, makeutta päärynästä, täyttävyyttä linsseistä ja vastustamattomat grillatut vuohenjuustokiekot. Reseptistä syö kaksi nälkäistä lounaaksi tai neljä alkupalastelijaa.

  • 1 pss jääsalaattia
  • 1 päärynä
  • ½ kurkku
  • 1 avokado
  • 1 prk käyttövalmiita punaisia linssejä
  • kourallinen tuoretta basilikaa
  • 100 g vuohenjuustoa
  • tarjoiluun hyvää öljyä
  1. Revi salaatti pieniksi paloiksi ja asettele laakealle lautaselle.
  2. Kuori ja pilko päärynä. Suikaloi kurkusta pitkiä siivuja kuorimaveitsen avulla. Pilko avokado kuutioiksi. Huuhdo ja valuta linssit huolellisesti.
  3. Leikkaa vuohenjuusto 1-2 sentin paksuisiksi siivuiksi. Paista juustoa grillipannulla kummaltakin puolelta, kunnes pinta on saanut kauniin ruskean värin.
  4. Asettele salaatin päälle kerroksittain päärynää, kurkkua, avokadoa ja linssejä. Viimeistele basilikalla ja vuohenjuustolla sekä lorauksella oliiviöljyä. Tarjoa ja nauti!

3. Muhammara-paprikatahna grillipaahdetuista paprikoista

Lähi-Idän ruokakulttuurista ammentava upean paahteinen paprikatahna sopii loistavasti esimerkiksi grillatun kanan tai kalan kera. Kokeile myös tuoreen hapanjuurileivän kaveriksi.

  • 3 punaista paprikaa
  • 1 dl saksanpähkinöitä
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • ½ sitruunan mehu
  • ½ tl juustokuminaa
  • suolaa ja mustapippuria
  1. Leikkaa paprikat puoliksi ja poista kannat ja siemenet. Kääri paprikat nyyteiksi ja grillaa niin kauan, kunnes paprikoiden pinta alkaa tummua. Anna paprikoiden jäähtyä.
  2. Kuumenna pieni paistinpannu ja paahda saksanpähkinöitä muutama minuutti kuumalla paistinpannulla. Aseta hetkeksi sivuun.
  3. Kun paprikat ovat jäähtyneet, kuori ne varovasti. Lisää kuoritut paprikat, saksanpähkinät, tomaattipyre, sitruunamehu sekä mausteet tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi tahnaksi. Maista, ja lisää mausteita tarvittaessa. Tarjoa ja nauti!

4. Yrttimarinoidut grillikasvikset

Vinkki! Sienet ja grillikasvikset voi marinoida vasta grillauksen jälkeen: näin niistä tulee erityisen meheviä! Voit testata vartaissa makusi ja jääkaapin tilanteen mukaan erilaisia kasviksia ja sieniä. Ohjeesta riittää lisukkeeksi neljälle ruokailijalle.

  • 1 rasia sieniä
  • ½ kesäkurpitsa
  • ½ kukkakaali
  • ½ dl basilikaöljyä

Nopea basilikaöljy:

  • 1 ruukku kotimaista basilikaa
  • 1/2 sitruunan mehut
  • noin 2 dl oliiviöljyä
  • ripaus suolaa & mustapippuria
  1. Valmista ensin basilikaöljy. Nypi basilikan lehdet tehosekoittimeen ja lisää sitruunamehu, oliiviöljy sekä suola ja mustapippuri. Sekoita sileäksi öljyksi ja kaada lasipurkkiin tai kannuun.
  2. Puhdista sienet ja poista kovat kannat. Leikkaa kesäkurpitsa ja kukkakaali lohkoiksi. Pujottele kasvikset vartaisiin ja grillaa keskilämmöllä noin 10-15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsyneet ja sienet selvästi ruskistuneet.
  3. Nosta vartaat grillistä ja poista kasvikset varovasti vartaista. Sekoita kasvikset ja noin ½ desilitraa basilikaöljyä isossa kulhossa ja anna marinoitua vähintään 15 minuuttia ennen tarjoilua. Säilytä loput kastikkeesta esimerkiksi salaattiin tai muihin grillattaviin. Tarjoile ja nauti!

5. Hunajalla ja timjamilla maustetut grillatut persikat

Grillatut persikat timjamilla ja hunajalla ovat helppo ja herkullinen lisäke salaattiin, jälkiruokaan tai vaikka juustotarjottimelle. Testaa myös lämpimänä vaniljajätskin kera.

  • 4 kypsää persikkaa
  • 2 rkl juoksevaa hunajaa
  • 2-3 oksaa tuoretta timjamia
  • 1-2 rkl öljyä
  • Ripaus sormisuolaa

Halkaise persikat ja poista kivet. Voitele leikkuupinnat kevyesti öljyllä tai voisulalla ja ripottele päälle hienonnettua timjamia. Aseta persikat leikkuupinta alaspäin kuumalle grillille tai grillipannulle. Grillaa noin 2–3 minuuttia, kunnes pintaan muodostuu kauniit raidat ja hedelmä hieman pehmenee. Käännä persikat ja grillaa vielä hetki toiselta puolelta.

Nosta persikat tarjoiluvadille ja valuta päälle hunajaa. Viimeistele tuoreella timjamilla ja halutessasi ripauksella sormisuolaa. Tarjoa esimerkiksi vaniljajäätelön, mascarponen tai suolaisen juuston kanssa. Persikat sopivat hyvin myös osaksi salaattia tai paahdettujen pähkinöiden kanssa tarjoiltavaksi.