Syksyn paras uunipasta! Katso 5 variaatiota
Uunissa kypsyvät vihannekset ja juusto luovat mahtavan pohjan pastakastikkeelle. Resepti on helpotus arkeen, koska työvaiheita on vain vähän ja tiskiäkin syntyy leikkuulaudan + yhden vuoan verran.
Mikä parasta, reseptiä voi varioida loputtomiin. Katso artikkelin lopusta ehdotukset, ja saat loppuvuoteen uuden version vaikka joka viikolle!
Perusresepti uunipastalle
- 5 eriväristä paprikaa
- 100 g kirsikkatomaatteja
- 100 g tavallisia tomaatteja
- 2 punaista sipulia
- 4 valkosipulinkynttä
- 1 iso kourallinen tuoretta basilikaa
- 1 iso kourallinen tuoretta lehtipersiljaa
- öljyä
- 250 g ricotta-juustoa
- 250 g rigatoni pastaa
- Tilkka punaviinietikkaa
- 20 g parmesan-juustoa
- Kuumenna uuni 180 asteeseen. Poista paprikoista siemenet ja suikaloi ne ohuiksi. Puolita kirsikkatomaatit ja pilko tavalliset tomaatit neljään osaan. Viipaloi sipulit sekä valkosipuli (säästä muutama viipale valkosipulia myöhemmäksi). Irrota basilikan lehdet ja laita ne sivuun, hienonna varret.
- Laita paprikat, tomaatit, sipulit, valkosipuli, lehtipersiljan ja basilikan varret suureen, syvään uunin kestävään vuokaan. Lisää 1 rkl öljyä ja ripaus suolaa ja pippuria, ja sekoita hyvin.
- Tee vuoan keskelle tila ja aseta valutettu ricotta-juuston siihen. Ripottele ricotta-juuston päälle säästetyt valkosipuliviipaleet ja valuta päälle hieman öljyä. Paahda uunissa 45 minuuttia tai kunnes vihannekset ovat pehmeitä.
- Kuumenna isossa kattilassa runsaasti suolattua vettä kiehuvaksi ja keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Säästä yhden desin verran pastan keitinvettä ennen valuttamista.
- Nosta ricotta-juusto vuoasta erilliselle lautaselle. Lisää paahdettujen vihannesten joukkoon tilkka punaviinietikkaa ja sekoita hyvin. Siirrä vuoka liedelle keskilämmölle. Lisää pasta ja pastan keitinveden vuokaan ja sekoita.
- Raasta päälle parmesan-juustoa, revi joukkoon basilikan lehdet ja sekoita kevyesti. Lusikoi paahdettu ricotta-juusto pastan päälle. Nauti!
1. Syksyistä makua salvialla
Syksyn makumaailma syntyy salvialla ja hunajalla! Voit viedä makumaailmaa syvempään suuntaan myös yhdistämällä ruokaan rosmariinia ja paahdettua porkkanaa. Muutkin juurekset, kuten bataatti ja palsternakka tuovat mukaan sesongin makuja.
2. Välimerellinen twisti munakoisosta ja fetasta
Feta-uunipasta on klassikko, ja kreikkalainen juusto sopii tähänkin versioon hyvin. Kuutioi joukkoon myös kreikkalaisesta keittiöstä tuttua munakoisoa – paahdettuna se tuo annokseen upeaa täyteläisyyttä ja kermaisuutta.
3. Keveyttä sitruunasta ja herneistä
Annos piristyy ja muistuttaa kesästä, kun lisäät mukaan sitruunamehua ja raastettua sitruunankuorta. Kourallinen sitruunamelissaa, kevätsipulin varret ja sokeriherneet ovat raikas lisä. Voit lisätä purutuntumaa heittämällä päälle vielä paahdettuja manteleita tai cashewpähkinöitä.
4. Tulisen ystävälle chiliä, limeä ja korianteria
Fiksaa reseptiä tulisemmaksi lisäämällä mukaan kokonainen punainen chili. Jos haluat viedä makumaailmaa lisää meksikolaiseen suuntaan nappaa joukkoon myös puolikkaan tai kokonaisen limen mehu ja reilusti korianteria. Voit värittää annosta lisäämällä mukaan vielä maissia.
5. Vihreä versio kesäkurpitsalla ja mintulla
Saat lisää vihreyttä lautaselle, kun vaihdat paprikat punaisista vihreisiin ja lisäät mukaan kourallisen minttua. Pieni kesäkurpitsa tuo ruokaan lisää mehevyyttä ja voit halutessasi pilkkoa mukaan myös vihreän chilipaprikan.