Kotimaisia vihanneksia talveen

Alkuvuosi innostaa terveellisempien vaihtoehtojen pariin ruokapöydässä. Kotimaisia kasvihuonevihanneksia kannattaa popsia päivittäin myös talviaikaan. Kurkku, tomaatti, salaatit ja yrtit ovat kaikki terveellisiä ja vitamiinipitoisia herkkuja ruokapöytään.

C-vitamiinia kurkusta

Kotimainen kurkku on erinomainen C-vitamiinin lähde. Yksi kurkku sisältää noin 28 milligrammaa C-vitamiinia, joka vastaa jo lapsen päivittäistä suositusta ja on melkein 40 prosenttia aikuisen saantisuosituksesta. C-vitamiini suojaa soluja vaurioilta ja torjuu infektioita. Keho ei kykene tuottamaan C-vitamiinia itse, vaan siksi sen saannista on huolehdittava ruokavaliolla. C-vitamiini ei myöskään varastoidu elimistöön, joten päivittäinen saantisuositus (lapset 30–50 mg, aikuiset 75 mg) on saatava kasviksista.

Kuvassa on korissa kurkkuja.

Lykopeenit talteen tomaatista

Tomaatista tekee erityisen sen väriaineessa oleva karotenoidi lykopeeni, joka toimii elimistössämme antioksidanttina haitallisia hapettumisreaktioita hidastavana aineena. Lykopeenin saa talteen erityisen hyvin kypsennetystä tomaatista. Pannulle öljyn kanssa, lämpimien leipien täytteeksi tai kastikkeen sekaan – monipuolinen kotimainen tomaatti mehevöittää talven lämpimät ruuat.

 

Myös A-vitamiini vähentää infektioiden riskiä, joten sen saanti on hyvä turvata talviaikaan. Kotimainen tomaatti on erinomainen A-vitamiinin lähde. Esimerkiksi alle 10-vuotias lapsi saa yli 40 prosenttia päivittäisestä A-vitamiinin saantisuosituksesta yhdestä 250 gramman tomaattirasiasta. Tomaatin lisäksi A-vitamiinia saa esimerkiksi punaisesta paprikasta ja porkkanasta.

Kuvassa on valkoisella lautasella hasselbackan tomaatteja. Kuvan tausta on valkoinen.

Makua ja rakennetta salaateista ja yrteistä

Kotimaiset salaatit yrtit tuovat annoksiin makua, väriä ja rakennetta. Kotimaisten salaattien valikoima on runsas, ja niistä löytyy lajike jokaisen aterian makupalettiin. Erityisesti tummalehtiset salaatit sisältävät antioksidantteja, jotka vahvistavat elimistön puolustuskykyä. Tummanvihreät salaatit ja yrtit sisältävät myös paljon folaattia, keskimääräisesti noin 50 mikrogrammaa sataa grammaa kohden.

 

Yrtit sisältävät myös muun muassa A-, C-, ja K-vitamiinia sekä rautaa. Tuoreyrtit kannattaa lisätä annoksiin vasta kypsennyksen loppuvaiheessa, jotta ne säilyttävät tuoreutensa ja ravinteensa parhaiten.

Kuvassa roikkuu erilaisia yrttejä.