Lillandst Grönsaker on vuoden 2022 kasvihuonevihannesten vuoden laatutuottaja

Närpiön Piolahdessa sijaitseva Lillandst Grönsaker on palkittu vuoden 2022 laatu tuottaja. Yrittäjä Christer Lillandt palkittiin huhtikuussa Österbottens Svenska Producentförbundin r.f. kevätkokouksessa.

Lillandst Grönsaker viljelee kasvihuoneessa kirsikkatomaattia, helmitomaatteja, salkotaitepapua. Puutarha kuuluu Osuuskunta Närpiön Vihannekseen.

Puutarha on osakeyhtiö, joka on perustettu vuonna 1986. Yrittäjä Christer Lillandtilla on kasvihuoneviljely geeneissään, sillä hänen isoäitinsä aloitti kasvihuoneviljelyn 1950-luvulla. Puutarhalla on käytössä vielä 1966 rakennettu kasvihuone, jossa kasvaa nykyään salkotaitepapua. Papua on saatavilla toukokuusta lokakuuhun. Yritys viljelee tomaattia ympäri vuoden.

Viljelypinta-alaa yritysellä on 1,3 hehtaaria yhteensä kahdeksassa kasvihuoneessa. Työntekijöitä yrityksellä on 17 yrittäjäpariskunnan lisäksi. Tomaatin ja pavun ohella Christer Lillandt viljelee ohraa ja kauraa 20 hehtaarilla. Puutarha käyttää viljelyssä biologista torjuntaa. Viljelyssä käytetyt kasvualustat ja kasvien lehdet kompostoidaan ja levitetään pelloille.

 

Vuoden laatuottaja -tunnustus myönnetään vuosittain sirkkalehtimerkkiä käyttäville puutarha-alan yrityksille. Sen tavoitteena on antaa tunnustusta yrityksille, jotka paitsi tuottavat hyvänlaatuisia tuotteita, myös toimivat laadukkaasti ja pitkäjänteisesti. Sirkkalehtimerkkiä käyttävät yritykset noudattavat puutarhatuotannon yhteistä ohjeistoa, Laatutarha-ohjeistoa.

Kotimaiset Kasvikset ry nimeää vuoden laatutuottajat jäsenjärjestöjensä esityksestä. Kasvihuoneyrittäjien valtakunnallinen yrittäjäjärjestö Kauppapuutarhaliitto ry esittää vuosittain tunnustuksen saavat kasvihuoneyritykset. Vuoden laatutuottajien nimeäminen aloitettiin vuonna 1994. Tunnustus jaetaan kasvihuonevihannes-, kukka-, marjan- ja hedelmän-, taimitarha-, avomaan vihannes- sekä perunan tuottajille.

Kansikuva: Milla Tolonen