Master Chef -tähti Samuli Sepponen vinkkaa: Vinegretti ja pikkelöinti tekevät vihanneksille ihmeitä!
Master Chef -voittaja Samuli Sepponen tietää, että hyvän ruoan takana on mahtava maustaminen. Kotimaiset kasvikset nousevat uudelle tasolle, kun niiden sekaan lorauttaa itsetehtyä vinegrettiä, ja vaihtelua annoksiin saa pirskahtavan herkullisella pikkelöinnillä. Nappaa talteen Samulin opit ja valmistaudu ottamaan kehut vastaan ruokapöydässä!
Samulin helppo vinegretti vihanneksille
Vinegretti on maistuva lisuke salaattiin ja se sopii oikeastaan minkä tahansa muunkin kasviksen tai juureksen kaveriksi. Voit tehdä vinegrettiä kerralla isomman satsin – se säilyy jääkaapissa hyvänä useamman viikon, ja vaatii vain ainesten uudelleen sekoittamisen ennen käyttöä.
Vinegretin perusohje on helppo:
- 3 rkl hyvää öljyä
- 1 rkl etikkaa (esim. valkoviini/balsamietikkaa tai sherryviinietikkaa)
- 1,5 tl sokeria
- 0,5 – 1 tl suolaa
Sekoita, kunnes kastike emulgoituu eli ainekset sekoittuvat keskenään. Lisää vinegretti salaattikulhon pohjalle ja lado päälle salaatti. Sekoita.
Reseptiä on helppo muuttaa lisäämällä mausteeksi esimerkiksi tuoreita tai kuivattuja yrttejä, sitruunankuorta, inkivääriä, sinappia jne.
Italialaisen perinteen mukaan salaattia sekoitetaan 40 kertaa, jotta vinegretti tarttuu salaatinlehtiin tasaisesti!
– Samuli Sepponen

Yrteillä maustettu vinegretti tuo makua ja väriä salaatteihin ja vihanneksiin.
Pikkeliliemi kaikille kasviksille
Vihannesten pikkelöinti tuo niihin pirskahtavan raikasta makua ja mukavaa vaihtelua nopeasti ja edullisesti. Pikkelöintiin sopivat tutut vihannekset sipuleista tomaattiin ja sienistä kurpitsaan. Herkullinen salaatti rakentuu tuoreiden ja pikkelöityjen ainesten yhdistelmästä.
Pikkelöintiliemen jujuna on 1-2-2 -kaava:
- 1 osa väkiviinaetikkaa
- 2 osaa sokeria
- 2 osaa vettä
- (Lisäksi limemehua oman maun mukaan)
Aloita pilkkomalla pikkelöitävät vihannekset ja siirrä viipaleet puhtaaseen astiaan. Kiehauta sitten vesi ja lisää siihen etikka, sokeri, suola ja mahdolliset mausteet. Kaada kuuma liemi samaan astiaan vihannesten kanssa ja anna tekeytyä ainakin jäähtymisen ajan.
Pikkelivihannekset säilyvät jääkaapissa puhtaassa, tiiviisti suljetussa purkissa jopa kuukausia, avattuna ne kannattaa käyttää viikon sisällä.
Pikkeliliemen voi maustaa halutessaan vaikkapa mustapippurilla, jalapenoilla tai vaikka kanelitangolla.
– Samuli Sepponen