Gazpacho grillatuista tomaateista
Resepti on suunniteltu mukailemaan perinteistä espanjalaisen kylmää gazpacho-keittoa, mutta valmistettuna pienellä twistillä, hyödyntäen grillattujen kasvisten täyteläisiä ja savuisia makuja.
Tämä resepti yhdistää klassisen gazpachon raikkauden grillattujen tomaattien ja paahdettujen paprikoiden makean täyteläisiin makuihin. Gazpacho on kotoisin Andalusiasta, Espanjasta, ja se on erityisen suosittu kuumina kesäpäivinä, jolloin tarvitaan virkistävää ja kevyttä ruokaa.
Gazpacho valmistetaan yleensä tuoreista tomaateista, kurkusta, paprikasta, valkosipulista ja yrteistä, ja tarjoillaan kylmänä. Samoin myös tällä kertaa, mutta tässä reseptissä tomaatit ja paprikat grillataan, mikä tuo niihin lisäsyvyyttä ja savuisuutta. Voit grillata kasvikset jo hyvissä ajoin – tai jos niitä on jäänyt toisesta grillailukerrasta yli, voit hyödyntää niitä tämän keiton valmistukseen ja vähentää tällä tavoin hävikkiä.
Kurkkujääpalat pitävät keiton kylmänä ja lisäävät siihen raikkautta. Käytä tehosekoitinta tasaisen koostumuksen saavuttamiseksi ja säädä mausteita oman maun mukaan: voit halutessasi lisätä mukaan esimerkiksi minttua.
4-6 henkilölle
Valmistusaika: 45 min + 2 h kurkkujääpalojen jäätymisaika
Gazpacho:
- 1 kg tomaatteja
- 1 iso paprika
- 1 punainen chili
- 1/2 kurkku
- 1 valkosipulinkynsi kuorittuna
- 1 pnt persiljaa
- 2 rkl omenasiiderietikkaa
- 1 tl sipulijauhetta
- reilu hyppysellinen suolaa ja pippuria
kurkkujääpalat:
- 1 kurkku
Valmista kurkkujääpalat. Huuhtele kurkku ja soseuta se tehosekoittimessa. Kaada kurkkuvesi jääpalamuottoihen ja anna jäätyä pakkasessa vähintään 2 tuntia.
Halkaise tomaatit ja lohko paprika neljään osaa. Grillaa kasviksia grillissä niin kauan kunnes tomaatit pehmenevät ja paprikoiden kuori tummuu kunnolla. Laita paprikat kulhoon, peitä tiiviisti kelmulla ja anna jäähtyä. Jäähdytä myös tomaatit.
Revi jäähtyneiden paprikoiden kuori pois ja poista myös niiden siemenet ja kannat. Lisää kaikki keiton ainekset tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi keitoksi. Jos keitto on liian paksua, voit ohentaa sitä vedellä tai tomaattimehulla. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Jos haluat, voit lisätä mukaan myös chilikastiketta oman maun mukaan.
Jäähdytä keitto hyvin ennen tarjoilua. Tarjoile jääkaappikylmän keiton seassa kurkkujääpaloja. Koristele annokset halutessasi yrteillä ja chiliviipaleilla.