Juustoinen speltti-vihannessalaatti
4–6 annosta
- 3 rkl rypsi- tai rapsiöljyä
- 4 dl speltti-helmisuurimoita
- 1 l vettä
- 1 tl yrttisuolaa
- 250 g emmentaljuustoa tai kasviperäistä juustoa
- 1 nippu retiisejä
Lisäksi:
- 2 rkl rypsi- tai rapsiöljyä
- 1 pieni kesäkurpitsa
- 250 g kirsikkatomaatteja
- 1 pieni paprika
- 2–3 dl silputtua lehtikaalia
- 1–2 valkosipulinkynttä
Kastike:
- 2–3 rkl balsamiviinietikkaa
- 3 rkl rypsi- tai rapsiöljyä
- mustapippuria myllystä
- ½ tl suolaa
- 1 ruukku tilliä, korianteria, basilikaa tai minttua
Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota speltti-helmisuurimoita hetki. Lisää vesi ja yrttisuola ja anna kiehua hiljalleen noin puoli tuntia tai kunnes suurimot ovat kypsiä. Jäähdytä. Kuutioi juusto pieniksi kuutioiksi ja viipaloi retiisit. Käsittele muut kasvikset. Leikkaa kesäkurpitsa pieniksi kuutioiksi, puolita kirsikkatomaatit ja kuutioi paprika. Poista lehtikaalin kovat lehtiruodit ja hienonna lehdet. Hienonna myös valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota kasviksia hetki. Jäähdytä.
Sekoita ainekset keskenään ja valmista kastike. Sekoita balsamiviinietikka, öljy, mustapippuria myllystä ja suola. Hienonna joukkoon yrttejä. Valuta kastike salaatin joukkoon ja anna maustua hetki. Pakkaa eväsrasiaan ja nauti vaikkapa työpaikalla lounaana.
Vinkki! Ruokaisat salaatit ovat monikäyttöisiä. Ne maistuvat kevyenä lounaana, iltapalana ja illanistujaisissa. Juhlahetkissä ruokaisat salaatit korvaavat varsinaisen pääruoan. Lisää salaatin joukkoon rohkeasti omia suosikkiaineksia.