Reseptit
Pehmeät raastesämpylät
- 5 dl maitoa
- 50 g hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
- 1 tl suolaa
- 1 rkl hienonnettua fenkolia
- 2 rkl siirappia
- 3 dl raastettua kurkkua ja porkkanaa
- 2 dl kaurapuuroa (tai kaurahiutaleita)
- 7 dl sämpyläjauhoja
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 dl rypsiöljyä
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon tai jos käytät kuivahiivaa, sekoita hiiva jauhoihin ja käytä hieman lämpimämpää nestettä. Lisää suola, hienonnettu fenkoli, siirappi ja raaste. Alusta taikinaan puuro ja jauhot. Lisää lopuksi öljy. Kohota taikina lämpimässä paikassa liinalla tai tuorekelmulla peitettynä.
Leivo kohonnut taikina sämpylöiksi leivinpaperille pellille. Kohota ja paista 225 asteen lämmössä noin 10–15 minuuttia. Anna jäähtyä liinan alla. Halkaise sämpylät, ja sipaise pintoihin pestokastiketta tai tuorejuustoa. Täytä salaatinlehdillä sekä tomaatti- ja kurkkuviipaleilla.