Reseptit
Pinsa kurkkutäytteellä
Pinsa on roomalainen pitsatyyppi, joka muistuttaa pohjaltaan ilmavaa focacciaa. Täytteeksi sivellään täyteläistä valkoista kastiketta sekä raikkaita pikkelöityjä kurkkuja punasipulia! Ohjeesta saa kolme pinsaa. Jos sinulla ei ole aikaa kohotella taikinaa, oikaise käyttämällä valmistaikinaa.
Valmistusaika: 60 min + pinsan kohotus 24 h
Pohja:
- 5 dl 00-pizzajauhoja
- 1,3 dl täysjyvävehnäjauhoja
- 1 dl riisijauhoja
- 1 tl suolaa
- 1/2 tl kuivahiivaa (n. 1,5 g)
- 3,3 dl kylmää vettä
- 2 rkl oliiviöljyä
(Voit käyttää myös valmista pinsa-pohjaa)
Valkoinen pinsakastike:
- 1 prk (120 g) smetanaa
- 1 prk (200 g) kermaviiliä
- 1 valkosipulinkynsi raastettuna
- 1 dl (n. 50 g) raastettua parmesaania
- 1/3 tl muskottipähkinää
- pippuria
Pikkelöidyt kurkut ja punasipulit:
- 1 pieni kurkku viipaloituna
- 1 pieni punasipuli ohuina viipaleina
- 1 dl väkiviinaetikkaa
- 2 dl vettä
- 1 dl sokeria
- ripaus suolaa
Lisäksi:
- 100 g juustoraastetta
- 1 pnt basilikaa
Valmistusohje:
- Valmista pinsapohja. Mikäli käytät valmista pinsapohjaa, siirry kohtaan 6. Sekoita jauhot, suola ja kuivahiiva yleiskoneen kulhossa.
- Lisää kylmä vesi vähitellen ja vaivaa yleiskoneella 10–12 minuuttia, kunnes taikina on pehmeää ja enää hieman tahmeaa.
- Lisää oliiviöljy ja vaivaa vielä 1–2 minuuttia.
- Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan levätä huoneenlämmössä 1 tunti. Muotoile kohonneesta taikinasta kolme taikinapalloa, peitä kelmulla ja anna kohota jääkaapissa 24 tuntia.
- Ota taikina jääkaapista huoneenlämpöön noin 30 min ennen käyttöä.
- Valmista valkoinen pinsakastike sekoittamalla kaikki kastikkeen ainekset kulhossa tasaiseksi.
- Valmista pikkelöidyt vihannekset. Kiehauta etikka, vesi, sokeri ja suola kattilassa, kunnes sokeri liukenee.
- Kaada liemi kurkku- ja punasipuliviipaleiden päälle. Anna pikkelöityä niin kauan, kunnes kurkut ja sipulit ovat huoneenlämpöisiä.
- Paista ja täytä pinsa. Kuumenna uuni 250–275 asteeseen. Jos käytät pizzauunia, lämmitä se 400–450 °C:seen.
- Esipaista pinsapohjaa uunissa 5 minuuttia ilman täytteitä, kunnes se saa hieman väriä. Jos käytät pitsauunia, esipaistamiseen riittää noin 0,5 – 1 min.
- Levitä valkoinen kastike esipaistetun pohjan päälle. Ripottele kastikkeen päälle juustoraaste.
- Paista uunissa vielä 5–7 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja reunoissa on kullanruskea väri. Pitsauunissa riittää noin 0,5 – 1 min.
- Lisää paistettujen pinsapohjien päälle valutettuja pikkelöityjä kurkkuviipaleita ja punasipulia, sekä basilikaa. Nauti tuoreena lämpimäisenä!