Valtakunnallista tomaattiviikkoa vietetään 13.-19.5.

Suomessa tomaatteja viljelee noin 200 kasvihuoneyritystä. Kotimaiset tomaatit ovatkin oikeaa lähiruokaa, ja yksi tuoreimmista ruuista, mitä kauppareissulta löytää. Suomessa kasvatetaan erilaisia tomaattityyppejä ympäri vuoden. Satokausi on parhaimmillaan juuri nyt, ja tänä kesänä saadaan jälleen nauttia upean runsaasta tomaattisadosta.

Tunnetko tomaattityypit?

Suomalaisten suosituimmat tomaattityypit ovat peruspyöreän klassikkotomaatin lisäksi raikkaat kirsikkatomaatit. Lisäksi myynnissä on muun muassa pihvi-, san marzano-, luumu-, cocktail-, helmi- ja terttutomaatteja. Saatavilla on myös erilaisia perinnetomaatteja kuten häränsydäntomaatteja.

Klassikkotomaatti sopii monenlaiseen ruokaan: salaatteihin, leivän päälle, lämpimiin ruokiin ja kastikkeisiin. Pikkutomaatit, kuten kirsikka- ja helmitomaatit ovat erinomaisia sellaisenaan, koristeluissa ja salaateissa. Testaa myös keltaisina! San Marzano-tomaateista saa erinomaista pizzakastiketta ja se sopii lämpimiin ruokiin tai vaikka hampurilaisiin. Pihvitomaattia voi käyttää esimerkiksi täytettynä ja grillauksessa. Maukkaat terttutomaatit sopivat syötäväksi tuoreena tai vaikka paahdettuna.

Kiistattomat terveyshyödyt

Tomaatti on jo käyttömääränsä puolesta yksi tärkeimmistä terveyttä edistävistä kasviksista, sillä suomalainen syö tomaatteja vuodessa noin 10 kiloa. Se on siis yksi suomalaisten eniten syömistä vihanneksista.

Tomaatti on erinomainen lykopeenin lähde. Lykopeeni on antioksidantti, joka antaa tomaatille sen voimakkaan punaisen värin. Tomaatti sisältää myös reippaasti kaliumia. A-vitamiinia tomaatissa on runsaasti ja C- ja E-vitamiinia kohtalaisesti, samoin kuin B-ryhmän vitamiineja.

Suomalaiset syövät vieläkin liian vähän kasviksia ja vain harva yltää päivittäiseen 500-800 gramman tavoitteeseen. Tomaateilla päivän kasvisannos täyttyy hyvin, esimerkiksi yksi kirsikkatomaattirasia kattaa jo noin puolet päivän kasvissuosituksesta. Tomaattikiloja on helppo lisätä myös lisäämällä tuoreita tomaatteja patoihin tai kastikkeisiin. Tomaattirasia toimii myös helppona mukaan otettavana eväänä.

Tuoreena salaatteihin, makua antamaan kastikkeisiin

Monikäyttöinen ja helppo tuoreista tomaateista keitetty tomaattikastike sujahtaa kastikepohjaksi pastaan, makua tuomaan pitsoihin tai vaikka keitoksi. Kastike on myös kiireisen perheen pelastus: se ei menetä aromejaan pakastaessakaan.

Salaateista kannattaa kokeilla ainakin mehevän maukasta italialaisesta keittiöstä innoituksensa saanutta panzanellaa! Se saa ruokaisuutta maustuneista leivänpaloista, samalla pääsee eroon leipäpussin jämistä. Toinen herkullinen vaihtoehto on esimerkiksi ranskalaistyyppinen maalaissalaatti.

Tomaatit ovat omimmillaan mehevöittämässä myös suolaisia piirakoita. Vuohenjuustopiiras toimii myös muiden juustojen kanssa – mitä jääkaapista sattuu kulloinkin löytymään. Gluteeniton tomaattipiirakka sopii puolestaan monenlaisiin ruokavalioihin.