Chilikastike/Chilisås
noin 3 dl
noin 1 viikko
Hyvin helppo
Ainekset
8-10 punaista tai keltaista kotimaista chiliä
3 valkosipulinkynttä, kuorittuna
1 pieni omena, paloiteltuna
16 g suolaa
10 g sokeria
750 ml vettä
1 tähtianis
1 rkl korianterin siemeniä
Ohje
- Käytä kumihanskoja, sillä chilien tulisuus tarttuu helposti käsiin. Poista chilien vihreät varret. Puolita chilit ja poista niiden siemenet sekä vaaleat seinämät.
- Poista kuorittujen valkosipulien kovat kantaosat.
- Lisää suola, sokeri ja vesi jonkinlaiseen säiliöön. Sekoita seosta, jotta sokeri ja suola liukenee. Lisää sitten mausteet, chilit, valkosipuli sekä paloiteltu omena. Aseta jokin painava asia vihannesten päälle, jotta ne pysyvät pinnan alla. Älä sulje säiliötä tiukasti korkilla, sillä chilien käydessä niistä vapautuu hiilidioksidia, mikä saattaa räjäyttää säiliön mikäli se ei pääse pakenemaan.
- Anna chilien käydä noin viikon ajan huoneenlämmössä. Niitä kannattaa kuitenkin tarkastella jo muutaman päivän jälkeen. Riippuen lämpötilasta chilit ja muut ainekset ovat sopivan käyneitä 5-9 päivässä. Ne ovat valmiita, kun seos tuoksuu hieman happamalta. Säilöntäneste muuttuu läpikuultavasta samean vaaleaksi. Maista pieni pala, niin tiedät!
- Siirrä chilit, valkosipulit, omena ja mausteet tehosekoittimeen ja lisää pieni loraus säilöntänestettä. Lisää nestettä vähän kerrallaan – sitä on helppo lisätä myöhemmin lisää, mutta pois sitä ei saa.
- Soseuta seos tasaiseksi.
- Pullota chilikastike steriloituihin pulloihin ja säilytä jääkaapissa.
Vinkki: Kokeile kastikkeessa erilaisia chilejä ja löydä oma suosikki kombosi!
Videon ja reseptin on tuottanut Tastery Foods.
Chilisås
ca 3 dl
ca 1 vecka
Mycket lätt
Ingredienser
8–10 röda eller gula chili
3 vitlöksklyftor, skalade
1 litet äpple, hackad
16 g salt
10 g socker
750 ml vatten
1 stjärnanis
1 msk korianderfrön
Recept
1. Använd gummihandskar då händerna lätt påverkas av chili. Skär bort de gröna chiliskaften. Dela chilifrukten i halvor, ta bort fröna och de ljusa innerdelarna.
2. Skär bort den hårda kanten på de skalade vitlökarna.
3. Tillsätt salt, socker och vatten i en behållare. Rör om blandningen för att sockret och saltet ska lösas upp. Tillsätt sedan kryddor, chili, vitlök och hackat äpple. Lägg något tungt ovanpå grönsakerna för att hålla dem under ytan. Stäng inte tanken tätt med ett lock, eftersom chili släpper ut koldioxid som kan leda till en explosion i behållaren om koldioxiden inte kan komma ut.
4. Låt chilifrukterna jäsa i ungefär en vecka i rumstemperatur. Titta dock till dem efter några dagar. Beroende på temperaturen jäser chili och de övriga ingredienserna på ca 5–9 dagar. De är klara när blandningen luktar lite surt. Vätskan ändrar färg från genomskinlig till ljust grumlig. Smaka på en liten bit så vet du!
5. Lägg chili, vitlök, äpple och kryddorna i mixern och tillsätt en liten klunk av jäsningsvätskan. Tillsätt vätskan lite i taget – du kan enkelt lägga till mer senare, däremot går det inte att ta bort vätska.
6. Mixa blandningen tills den är jämn.
7. Tappa chilisås i steriliserade flaskor och förvara i kylskåp.
Video är gjord av Tastery Foods