Kasvihuonevihannesten paras sesonki on käynnissä

Kotimaisten tomaattien, kurkkujen, salaattien ja yrttien tarjonta runsastuu aina kesän korvalla, kun myös sesonkiviljelijöiden tuotteet tulevat kauppoihin. Helteet ovat siivittäneet vihannesten myyntiä. Aurinkoinen sää saa vihanneskasvustojen sadon kypsymään nopeammin, joten hevitiskit täyttyvät nyt tuoreista vihanneksista.

– Tuotanto kasvihuoneyrityksissä on nyt kovassa vauhdissa. Säät suosivat kasvua ja vihannesten myyntiä. Helle ja grillisesonki saa suomalaiset vierailemaan ahkerasti heviosastoilla. Kasvihuonevihannesten kysyntä on nyt korkealla, iloitsee Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Niina Kangas.

Kesäkaudella tarjontaa on enemmän myös erikoisemmista tuotteista. Nyt kannattaa kokeilla myös erikoisempia tomaatteja tai yrttejä, joita on nyt paljon saatavilla. Myös kotimaisten paprikoiden tarjonta on nyt runsaimmillaan.

– Erityisesti yrttien menekki on nyt hyvä. Niitä hankitaan paljon kevään ja kesän juhliin ja valmistujaissesonkiin. Kesän kestosuosikki tilli käy nyt hyvin kaupaksi ja myös erikoisemmat yrtit valikoituvat hyvin asiakkaiden ostoskoreihin. Myös Vuoden HeVi basilika kiinnostaa nyt erityisen paljon, Kangas kertoo.

Yrteistä löytyy erinomaisia makupareja kesän suosikkiruokiin. Basilika sopii tomaatin kylkeen, tilli on kotimaisen uuden perunan paras kaveri, mutta myös salvia maustaa kesän ensimmäiset perunat. Minttu taas sopii kurkun seuraksi tsatsikiin ja grillatut paprikat maustuvat parhaiten timjamilla. Sitruunamelissakakku on ihana tarjottava kesän juhliin.

Vaikka vihannesten kulutus on nyt parhaimmillaan, kylmempinä vuodenaikoina kulutus laahaa.

– Toivoisi, että vihannesten kulutus olisi yhtä runsasta ympäri vuoden. Uusien ravitsemussuositusten mukaan meidän tulisi syödä kasviksia nyt 500–800 grammaa, ja valitettavasti emme ole lähelläkään sitä, Kangas miettii.