Kuinka suomalainen todella olet? Anna ostoskorin kertoa

Tiedätkö ruokavaliosi kotimaisuusasteen? Mikäli käytössäsi on jonkin ruokakauppaketjun etukortti ja mobiilisovellus, pystyt helposti tarkistamaan ostoskorisi kotimaisten tuotteiden osuuden. Suomalaisten tuotteiden suosiminen tekee hyvää niin omalle terveydelle ja hyvinvoinnille kuin kotimaamme huoltovarmuudelle ja työllisyydellekin. Tosiasiassa kotimaisten tuotteiden valitseminen ostoskoriin ei rasita rahallisestikaan, kuten alkuun ajattelisi.

Keskivertosuomalainen nautiskelee vuodessa noin kymmenen kiloa sekä tomaattia, että kurkkua. Ruukkusalaatit ja -yrtit ovat myös suomalaisten kestosuosikkeja. Esimerkiksi pelkästään Vuoden 2024 HeVi -tuote basilikaa viljeltiin vuonna 2022 yhteensä noin 7,7 miljoonaa ruukkua.

Onko uuden vuoden lupaus vielä tekemättä? Haasta itsesi mukaan kohti kotimaisten vihannesten vuotta 2024! Osallistu kilpailuun Puhtaasti kotimaisen Facebook- tai Instagram-sivulla 17.1. mennessä ja voit voittaa viidelläkympillä vihanneksia!

Virtaa ja vitamiineja alkuvuoteen

Monen uusi vuosi alkaa terveellisemmän elämän lupauksilla. Raikas tapa pitää yllä omaa jaksamista ja vireystasoa ympäri vuoden on suosia lähellä viljeltyjä vihanneksia. Kotimaisissa vihanneksissa vitamiinit ja hivenaineet pysyvät hyvin mukana kauppaan ja lautaselle saakka.

Vihanneksia ostaessa kilohinta ei ole aina paras mittari. Hevi-osaston tuoretuotteissa pitkät varastointi- ja kuljetusmatkat verottavat vitamiinipitoisuuksia, ja kotimaisessa kurkussa onkin tuplasti enemmän C-vitamiinia kuin tuontiomenassa!

Tomaatti tunnetaan puolestaan korkeasta lykopeenipitoisuudestaan, minkä lisäksi sekin sisältää runsaasti C-vitamiinia ja jonkin verran myös tärkeitä B-ryhmän vitamiineja. Koska kotimaiset tomaatit viljellään ihan tässä lähellä, on niissä tärkeät aineet hyvin tallessa vielä kaupan hyllyssäkin.

Kauppalista kunniaan

Jos loppuvuosi veti kukkaronnyörit tiukille, kannattaa alkuvuoden ostoslistat suunnitella ennen kauppaan menoa. Näennäisen edulliset, heräteostoksena mukaan tarttuvat irtomyytävät eksoottiset hedelmät voivat rasittaa taloutta enemmän kuin rehti suomalainen ruoka.

Esimerkiksi päivittäinen 200 gramman salaattiannos, joka sisältää vihersalaattia, kurkkua ja tomaattia tuo lautaselle puolet päivittäisestä folaatin saantisuosituksesta. Tällainen monipuolinen salaatti maksaa alle kaksi euroa annokselta. Saadakseen saman määrän folaattia avokadosta, pitäisi sitä popsia päivittäin yli puolitoista kiloa ja maksaa viikossa melkein neljäkymmentä euroa.

Turvallisesti lähellä tuotettua

Suomessa viljeltyjä vihanneksia voi nauttia hyvin ja turvallisin mielin. Tyypillinen suomalainen kasvihuoneyritys on perheyritys, joka on viljellyt jo muutaman sukupolven ajan. Suurissakin yrityksissä taustalla on yksi tai useampia työhön itse osallistuvia yrittäjäperheitä.

Hygieniataso ja tuoteturvallisuus ovat Suomessa huipputasolla. Kasveja hoidetaan lempeästi ennaltaehkäisten mahdollisia tuholaisia ja tauteja. Biologiset torjuntakeinot ovat kasvihuoneissa arkipäivää: petopunkit ja muut luonnon omat apurit hoitavat epätoivotut vieraat luonnollisesti pois. Vihannesten turvalliselle nauttimiselle on rajana siis vain vatsalaukun vetoisuus!