Maistuvaa Salaattiviikkoa 2.-8.9.2024! Kolme hurmaavaa reseptiä salaatista

Upean monipuoliset kotimaiset salaatit ansaitsevat oman teemaviikkonsa, ja nyt vietetäänkin kansallista Salaattiviikkoa. Ruukkusalaatteja tuottaa Suomessa noin 60 yritystä ympäri Suomen ja ympäri vuoden. Tätä herkullisen lehtevää ja raikkaan rouskuvaa lisuketta löytyy siis lähellä viljeltynä jokapuolelle Suomea – taatusti tuoreena!

Salaatti sopii hyvin leivän päälle ja minkä tahansa aterian kylkeen. Valitsemalla erilaista salaattityyppiä, saat annoksen makuihin, väreihin ja tekstuuriin vaihtelua. Valinnanvaraa on raikkaista frisee- ja jääsalaatista lempeään lehtisalaattiin, babypinaattiin ja lollo rossoon, rouheaan romaineen sekä aromikkaisiin tammenlehtisalaattiin tai salanovaan. Viinisuolaheinä ja rucola antavat annoksille pirteää makua ja lehtikaali rapsakkaa rakennetta.

Vihannespitoisen reseptipankkimme kulmakiviä ovat tietenkin erilaiset salaatit. Kokeile tällä viikolla vaikkapa näitä:

Salaatti paahdetuista tomaateista

Valkosipulilla kuorrutetut, uunipaahdetut tomaatit tuovat salaattiin ihanan umamista makua ja pieneksi silputtu kurkku taipuu raikkaaksi kastikkeeksi täydentämään makua. Salaatin parina voi nauttia vaikkapa omaa lempparijuustoa tai rapeaksi paistettua tofua, jolloin kasassa on kokonainen ateria.

tomaatit:

  • 1 kg erilaisia tomaatteja (esim. pihvitomaatti, terttutomaatti, San Marzano)
  • 3 rkl öljyä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • ⅓ tl suolaa
  • ⅓ tl rouhittua mustapippuria

kastike:

  • ¼ pieni kurkku
  • 1 pieni salottisipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • ½ pnt ruohosipulia
  • 3 rkl öljyä
  • 2 rkl omenasiiderietikkaa
  • ⅓ tl suolaa
  • ⅓ tl rouhittua mustapippuria
  • hyppysellinen sokeria

lisäksi:

  • 2 ruukkua lehtisalaattia

Aloita kastikkeen valmistamisella. Leikkaa huuhdeltu kurkku pieniksi kuutioiksi. Kuori sipulit ja hienonna ne. Hienonna myös ruohosipuli. Sekoita kaikki kastikkeen raaka-aineet keskenään ja anna tekeytyä sen aikaa kun valmistat tomaatit.

Huuhtele tomaatit ja leikkaa ne sopivan kokoisiksi paloiksi: San Marzanot voit esimerkiksi puolittaa pituussuunnassa, terttutomaatit voit halkaista ja pihvitomaatit voit lohkoa neljään osaan.

Kuori valkosipulinkynsi ja raasta se. Lisää valkosipuli, öljy, suola ja pippuri kulhoon tomaattien kanssa ja sekoita. Grillaa marinoidut tomaatit pehmeiksi grillissä tai paahda ne uunissa leivinpaperin päällä. Penslaa lisää valkosipuliöljyä tomaattien pintaan grillauksen aikana.

Levitä salaatinlehdet laakealle vadille ja aseta grillatut tomaatit salaatinlehtien päälle. Viimeistele lisäämällä kurkku-salottisipulikastike tomaattien päälle.

Vegaaninen caesar-salaatti

Vegaanisena valmistettu caesar-salaatti sisältää maukkaan cashew-pähkinöistä tehdyn kastikkeen sekä ihanan rapeat kikhernekrutongit. Romaine-salaatti ja lehtikaali tuovat annokseen rapsakkaa suutuntumaa.

  • 2 isoa romaine-salaattia
  • 3 isoa lehteä lehtikaalta
  • caesar-kastiketta (ohje alla)
  • kikhernekrutonkeja (ohje alla)
  1. Valmista ensin kikhernekrutongit ja caesar-kastike, jotta ne ovat valmiina salaatin kokoamista varten.
  2. Huuhdo ja kuivaa salaatit tarvittaessa. Revi tai pilko ne pieneksi ja siirrä isoon kulhoon. Sekoita joukkoon caesar-kastiketta. Viimeistele salaatti kikhernekrutongeilla. Tarjoa ja nauti!

Kikhernekrutongit

  • 1 tlk käyttövalmiita kikherneitä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • ½ tl valkosipulijauhetta
  • ½ tl juustokuminaa
  • suolaa & mustapippuria
  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Huuhdo ja valuta kikherneet ja kuivaa ne huolellisesti talouspaperin avulla.
  2. Siirrä kikherneet kulhoon ja lisää oliiviöljy ja mausteet. Sekoita hyvin. Suojaa uunipelti leivinpaperilla ja levitä kikherneet uunipellille. Paista noin 30 minuuttia, kunnes kikherneet ovat kullanruskeita ja rapeita. Anna jäähtyä hetken ennen tarjoilua.

Caesar-kastike:

  • 2 dl cashew-pähkinöitä
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1-2 rkl ravintohiivahiutaleita
  • 1 tl dijon-sinappia
  • ½ tl valkosipulijauhetta
  • ½ tl suolaa
  • 1-2 dl vettä
  1. Liota cashew-pähkinöitä runsaassa vedessä vähintään 4 tuntia, tai yön yli. Huuhdo ja valuta.
  2. Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita sileäksi kastikkeeksi. Aloita pienestä määrästä vettä ja lisää tarpeen mukaan, riippuen kuinka juoksevan koostumuksen haluat. Säilytä jääkaapissa ilmatiiviissä lasipurkissa.

Kylmäsavulohitorttu viimeistellään salaattikruunulla

Syksyn ihanin tarjottava illanistujaisiin tai omaan arki-illan herkutteluun on juustokakun tapaan valmistettava suolainen piirakka. Kakun päälle asetellaan suloinen salaattihuntu.

  • 9 viipaletta perunalimppua tai saaristolaisleipää
  • 60 g voita
  • 200 g kylmäsavustettua lohta
  • 1 punasipuli
  • 1 nippu tilliä
  • 500 g maustamatonta jogurttia, rasvaa 10 %
  • 2 tl sitruunamehua
  • 2 mietoa, punaista jalapenochiliä (tulisuus 4–6 asteikolla 0–10)
  • valkopippuria
  • suolaa

Koristeeksi:

  • erilaisia salaatteja, esim. baby-lehtikaalia ja versoja tatsoista, rucolasta ja punamangoldista
  • sitruunaoliiviöljyä
  • villivihreitä, esim. isomaksaruohoa, vuohenputkea ja ketunleipää
  • suolaa
  • syötäviä kukkia

Sekoita leipä ja voi massaksi koneella, tai murustele leipä ja sekoita leipämurut huoneenlämpöiseen voihin. Laita leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisijaltaan 22 cm) pohjan ja reunojen väliin. Levitä leipä-voiseos leivinpaperoituun irtopohjavuokaan painellen. Leikkaa kylmäsavulohi pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja tilli. Halkaise chilit, poista siemenet ja vaalea sisusosa. Pilko chilin punainen osa ihan pieneksi. Sekoita jogurttiin lohi, sipuli, tilli, sitruunamehu ja chili. Mausta suolalla ja pippurilla. Maistele suolaamista tarkoin, sillä kala on jo hyvin suolainen.

Levitä jogurtti-lohiseos leipäpohjalle ja pane vuoka pakastimeen tunniksi. Siirrä pakastimesta jääkaappiin tarjoiluun asti, vaikka yön ylikin. Irrota kakku huolellisesti irtopohjavuoasta. Työnnä veitsi kohtisuoraan kakun ja reunan väliin ja irrrota kakku reunasta veistä reunaa vasten viistäen. Työnnä leipäpohjan alle lasta ja liu’uta koko kakku tarjoiluastiaan.

Huuhtele ja kuivaa salaattiainekset. Laita salaattiainekset kulhoon, liruta päälle sitruunaoliiviöljyä niin, että aineet saavat hiukan makua mutta eivät tule valuvan märiksi. Nosta salaatti ilmavasti kakun päälle. Rouhi päälle hiukan suolaa myllystä. Koristele kukilla. Nosta tarjolle heti.