Rakenna itsenäisyyspäivään oma salaattibuffa: 10 ideaa!
Loppuvuoden juhlasesonki tuo tarjolle tuhteja annoksia ja muhkeita buffetpöytiä. Vastapainoksi itsenäisyyspäiväviikonloppuun voi loihtia oman salaattibuffetin, josta jokainen vieras voi valita mieleisensä täytteet ja kastikkeet.
Tässä noutopöydässä raaka-aineet on valittu juhlan kunniaksi kotimaisuus edellä!
1. Kaikki alkaa salaattipohjasta
Kotimaisten salaattien valikoima heviosastolla on mahtavan runsas ihan ympäri vuoden. Saatavilla on niin perinteistä lehtisalaattia ja rapsakkaa jääsalaattia kuin myös tammenlehtisalaatin punertavia sävyjä, monikäyttöistä romainea, aromikasta rukolaa ja piristävää babypinaattia.
Runsas ja lehtevä salaattipohja syntyy yhdistelemällä eri salaattityyppejä. Erilaiset värit ja tekstuurit nostavat salaatin arjen yläpuolelle. Kiinnitä huomiota myös kauniiseen asetteluun. Mukaan voi lisätä myös monipuolisesti yrttejä omaksi osiokseen.

2. Paahda kikherneitä, keitä kananmunia ja paahda paprikoita täytteeksi
Jotta tarjoiluista rakentuu buffetti, lisää mukaan erilaisia komponentteja, joista vieraat voivat valita mieleisensä. Ota mukaan esimerkiksi näitä:
- Paahdettuja kikherneitä ja caesar-kastiketta
- Uunissa valmistettuja aurinkokuivattuja tomaatteja
- Paahdettua punajuurta, vuohenjuustoa ja rucolaa
- Grillattua broileria, mangoa ja ekstra-korianteri
- Paahdettuja bataattikuutioita, lehtikaalia ja granaattiomenaa
- Omenaa, varsiselleriä ja pähkinöitä
- Keitettyä kananmunaa, oliiveja ja paahdettua suippopaprikaa
3. Murskattu kurkku imee kastikkeen maut itseensä
Murskattu kurkkulisuke on ihana lisä salaattipöytään. Kurkun rikotun pinnan juju on, että kastikkeen maut imeytyvät siihen. Tämä lisuke valmistuu vain vartissa!
- 2 kpl kotimaista kurkkua
- 1 kpl kotimainen paprika
- kourallinen kotimaisia tuoreita yrttejä (esim. tilliä, persiljaa ja korianteria)
- 1 tl suolaa
- 2 tl sokeria
- 1 rkl oliivi- tai seesamiöljyä
- 2 rkl soijakastiketta
- 1,5 rkl riisiviinietikaa
- muutama tippa chilikastiketta tai -öljyä (valinnainen)
- 1 kpl kotimainen valkosipulinkynsi
- ½ kpl kotimainen punainen chili
- 1 pnt kotimaista salaattia (esim. tammenlehtisalaattia tai romaine)
- 1 rkl seesaminsiemeniä
Sekoita suola, sokeri, öljy, soijakastike ja riisiviinietikka keskenään sekaisin kastikkeeksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Sekoita hienonnettu valkosipuli kastikkeen joukkoon. Voit halutessasi lisätä kastikkeen sekaan myös muutaman tipan chilikastiketta.
Huuhtele kurkut, poista niiden päät ja aseta tukevalla alustalla olevalle leikkuulaudalle. Murskaa kurkut koko pituudeltaan leveää keittiöveistä, kaulinta tai perunasurvinta apuna käyttäen. Leikkaa kurkut suupalan kokoisiksi paloiksi ja kaada kulhoon.
Halkaise paprika ja poista kanta sekä siemenet. Leikkaa paprika kuutioiksi ja lisää kurkkujen kanssa samaan kulhoon. Hienonna yrtit ja lisää myös ne kulhoon. Kaada kastike kasvisten ja yrttien päälle ja sekoita.
Huuhtele salaatinlehdet ja revi niitä hieman pienemmiksi. Asettele revityt salaatinlehdet laakealle tarjoiluvadille. Kaada kastikkeessa pyöritellyt kurkut, paprikat ja yrtit salaattipedin päälle.
Viipaloi chili ohuiksi viipaleiksi ja ripottele salaatin päälle. Viimeistele salaatti seesaminsiemenillä. Voit halutessasi lisätä salaatin päälle lisää yrttejä koristeeksi.

4. Yrttimarinoitua tofua proteiiniksi
Kasvissyöjät ilahtuvat tofusta, jossa on runsaasti makua. Raikkaan yrttinen marinadi kannattaa valmistaa viimeistään tuntia ennen tofun kypsennystä.
- 1 dl tuoreita yrttejä silputtuna (esim. persiljaa, basilikaa, timjamia, korianteria tai minttua – voit yhdistellä vapaasti)
- 1 rkl sitruunamehua (tuorepuristettu)
- 1 tl sitruunankuorta (raastettuna, pestystä sitruunasta)
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 tl vaaleaa soijakastiketta tai ripaus suolaa
- 1 valkosipulinkynsi murskattuna
- ½ tl rouhittua mustapippuria
- 1 tl hunajaa tai agavesiirappia
Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Leikkaa tofu sopiviksi paloiksi, ja taputtele ylimääräinen neste pois talouspaperilla. Kaada marinadi tofun päälle ja anna maustua jääkaapissa vähintään 30 minuuttia, mielellään 1–2 tuntia.
Tofu voidaan sen jälkeen kypsentää pannulla tai uunissa. Lopputulos on yrttinen, raikas ja aromikas!

5. Helppo yrttiöljy kruunaa annoksen
Itse tehty kastike syntyy hyvästä öljystä, muutamasta eri tuoreyrtistä ja ripauksesta etikkaa. Yrtit tuovat kastikkeelle paitsi mahtavan maun, myös upean vihreän värin. Pehmeävartisista yrteistä kannattaa ehdottomasti hyödyntää myös varret.
- 1/2 pnt tilliä
- 1/2 pnt korianteria
- 1,5 dl oliiviöljyä
- 3 rkl punaviinietikkaa
- hyppysellinen suolaa ja pippuria
Sekoita kaikki kastikkeen ainekset öljyä lukuunottamatta korkeassa lasipurkissa. Lisää noin puolet oliiviöljystä purkkiin ja sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää oliiviöljyä sen verran, että saat kastikkeesta sopivan juoksevaa.




