Helppo tomaattikastike
- 1 kg kotimaisia tomaatteja
- 1 kpl banaanisalottisipuli
- 2 kpl valkosipulinkynsiä
- reilu kourallinen kotimaisia yrttejä (basilikaa, oreganoa, lehtipersiljaa)
- hyppysellinen suolaa ja pippuria
- 1 rkl sokeria
- 1 rkl viinietikkaa
- öljyä
Kuori ja hienonna salottisipuli ja valkosipulinkynnet. Huuhtele kotimaiset tomaatit ja lohkot ne kahdeksaan osaan. Laita tomaattilohkot isoon kulhoon ja murskaa niitä käsin hetken aikaa, jotta tomaatin mehu ja siemenet irtoavat hedelmälihasta. Tomaattien murskaaminen nopeuttaa kastikkeen kypsymistä.
Lämmitä hieman öljyä isossa kattilassa ja kuullota sipuleita kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää murskatut tomaatit mehuineen pannulle ja kypsennä kevyesti poreillen, kannen alla noin puoli tuntia. Jos kastike tuntuu liian vetiseltä, voit kypsentää kastiketta myös ilman kantta.
Lisää kastikkeen joukkoon reilut hyppyselliset suolaa ja pippuria, sekä sokeri ja viinietikka. Revi joukkoon myös runsaasti kotimaisten tuoreiden yrttien lehtiä. Kiehauta kastike vielä nopeasti.
Jos haluat kastikkeesta hieman tasaisempaa, voit soseuttaa sen nopeasti sauvasekoittimella.
Tarjoile pastan kanssa tai tee siitä vaikka pikkupitsoja, dippikastiketta ranskankermaan sekoitettuna tai gnocchi-vuokaa uunissa!