Ranskalainen maalaissalaatti
- rucolaa
- jääsalaattia
- salanovasalaattia
- 2 tomaattia
- 10 kirsikkatomaattia
- kevätsipuli
- (vihreitä papuja)
- 100 g pekonia
- pala vaaleaa leipää kuutioituna
- 3 kananmunaa
Kastike:
- 2 rkl hyvää oliiviöljyä
- 1 rkl valkoista balsamicoa
- 1 tl hunaja-dijon-sinappia
- ripaus suolaa
- ripaus mustapippuria
Pese ja kuivaa muutama lehti jääsalaattia, salanovaa (tai tammenlehvää, lollo rossoa) sekä reilu kourallinen rucolaa. Revi ne pienemmiksi paloiksi salaattikulhon pojalle. Leikkaa tomaatti lohkoiksi, puolita kirsikkatomaatit. Lisää kulhoon salaattien joukkoon. Pilko myös kevätsipuli muiden kasvisten joukkoon. Halutessasi voit vielä lisätä vihreitä papuja salaattiin. Keitä pavut ja jäähdytä jäävedessä heti kun ovat kypsiä.
Keitä kananmunat siten, että keltuainen on vielä löysä. Kiehuvaan veteen lisättyinä isot kananmunat kypsyvät juuri sopiviksi 7 minuutissa 40 sekunnissa. Kuumenna paistinpannu ja paista pienemmäksi paloiksi leikattu pekoni rapeaksi. Nosta pekonit pois pannulta ja siirrä talouspaperin päälle vetäytymään. Näin saat ylimääräisen rasvan pois ja pekonit pysyvät rapeina. Jäähdytä ennen salaattiin lisäämistä.
Paista pekonin rasvassa leipäkuutiot krutongeiksi. Pidä pannu keskilämmöllä ja kääntele leivänpaloja, kunnes ne ovat pinnaltaan kauniin ruskeiksi paahtuneita. Jäähdytä ennen salaattiin lisäämistä. Pekoninrasvassa paistettuina krutongeista tulee herkullisia, mutta paistamiseen voi käyttää myös oliiviöljyä. Lisää tällöin hieman suolaa ja pippuria mausteeksi.
Valmista vielä salaatinkastike. Mittaa öljy, balsamico ja sinappi pieneen lasiin tai kulhoon. Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita hyvin. Lisää krutongit ja pekonit salaatin joukkoon. Lorottele kastike päälle ja sekoita varovasti nostellen. Puolita kananmunat ja nosta kulhoon salaatin päälle. Tarjoa heti.