Tomaatti-tarte tatin
Tarte tatin on ranskalainen klassikkopiiras. Tässä reseptissä on käytetty mehukasta kotimaista tomaattia ja maukasta kotimaista ruohosipulia.
1 piiras
noin 1 h
Ei helppo, muttei vaikeakaan
Ainekset
6-8 kotimaista keskikokoista tomaattia
2 rkl voita
0,5 dl sokeria
ripaus suolaa
1 iso lehtitaikinalevy, sulatettuna
kourallinen vehnäjauhoa
kotimaista kovaa tai puolikovaa juustoa
kotimaista ruohosipulia, hienonnettuna
Ohje
1. Kuori tomaatit. Laita suuri kattilallinen vettä kiehumaan ja tee tomaattien pohjaan ristiviilto. Älä leikkaa syvälle tomaattiin. Upota tomaatit kiehuvaan veteen noin 15 sekunniksi ja siirrä ne sitten välittömästi jääveteen. Nyt tomaattien kuori irtoaa hyvin helposti!
2. Pilko tomaatit neljään osaan ja poista sitten tomaattien keskustan siemenkota. Siemen kodan voi käyttää esim. keittoon tai salaatinkastikkeeseen!
3. Kuumenna uuni 185-asteiseksi. Kuumenna myös pinnoitettu paistinpannu keskilämmöllä ja lisää voi, sokeri ja suola. Asettele tomaattisiivut pyöreä puoli alaspäin pannulle. Kypsennä tomaatteja noin 10 min välillä pannua pyöritellen.
4. Kauli sillä välin lehtitaikinalevy noin 1 cm paksuiseksi. Leikkaa levystä käyttämäsi pannun kokoinen ympyrä käyttäen esim. samankokoista lautasta muottina.
5. Kun tomaatit ovat kypsyneet, asettele lehtitaikinalevy tomaattien päälle ja taittele sen reunoja hieman tomaattien ”alle”. Tee taikinaan muutama reikä veitsenkärjellä tai hammastikulla ja siirrä pannu uuniin kypsymään noin 15-20 minuutiksi tai kunnes lehtitaikina on selvästi ruskistunut ja kohonnut huomattavasti.
6. Anna piiraan jäähtyä noin 5-10 min ennen kumoamista. Voit irrotella piirasta pannun reunoilta varovasti lastalla. Aseta suuri lautanen pannun päälle ja kumoa piiras lautaselle yhdellä varmalla liikkeellä.
7. Viimeistele piiras juustoraasteella ja ruohosipulilla!
Reseptin ja kuvan on tuottanut Tastery Foods