Kotimaiset yrtit kruunaavat ruuan kuin ruuan
Yrteistä saa luonnollista makua ruokiin vuoden jokaisena päivänä.
Yrteistä saa luonnollista makua ruokiin vuoden jokaisena päivänä.
Tuoreyrtit ovat vakiinnuttaneet paikkansa suomalaisissa keittiöissä. Yrttejä käytetään entistä enemmän sekä arki- että juhlaruokiin vuoden ympäri. Tuoretta yrttisatoa saadaan jatkuvasti kasvihuoneilta, kesäisin myös avomaalta. Moni kasvattaa yrttejä itse ikkunalla tai kasvimaalla.
Ruukkuyrttejä viljellään noin 30 kasvihuoneyrityksessä, noin 5 hehtaarin pinta-alalla. Kaikkien yrttien yhteenlaskettu tuotantomäärä on noin 30 miljoonaa ruukkua vuodessa. Tuoreyrttien käyttö on viime vuosikymmenen aikana Suomessa yli nelinkertaistunut, mikä on pitkälti tasokkaan kasvihuoneviljelyn ansiota. Kasvihuoneessa viljeltävät kotimaiset yrtit ovat yksi suomalaisen puutarhatuotannon hienoista tarinoista. Kun vielä 25 vuotta sitten yrtit rajautuivat lähinnä tilliin, persiljaan ja basilikaan, ovat määrä ja tuotevalikoima nyt aivan toisella tasolla. Sesonki ulottuu vuoden jokaiselle päivälle. Kotimaan viljelijät pystyvät toimittamaan monipuolisen valikoiman laadukkaita tuoreyrttejä kaikkiin ruokakauppoihin. Valikoima kattaa kolmisenkymmentä erilaista tuoreyrttiä.
Yrttien monipuolisesta valikoimasta löytyy varmasti kaikille omat suosikit.
Yrtit voi karkeasti jakaa roteviin ja hentoihin. Rosmariinin ja timjamin kaltaisissa rotevissa yrteissä on usein kovahko, varpumainen varsi. Näiden yrttien oksia voi lisätä ruokiin heti valmistuksen alkuvaiheessa. Lopuksi on paikallaan riipiä tai leikata lehtiä myös valmiin ruoan pinnalle, jotta ruokailija saa nauttia vapautuvista aromeista. Hentoja, ruohovartisia yrttejä voi käyttää varsineen ruuanlaitossa.
Mietoja yrttejä, kuten basilikaa, kirveliä tai persiljaa voi lisätä ruokiin huolettomasti. Voimakkaita, kuten rosmariinia ja salviaa, käytetään varovammin.
Yrtit viimeistelevät ruoan kuin ruoan, myös juomat ja leivonnaiset; ne antavat makua, väriä ja tuoksua. Lisäksi yrttejä käyttämällä on helppo välttää liiallista suolan käyttöä. Ruuassa maku ratkaisee. Yrtit tuovat makua ja syvyyttä tuttuihin ja kotoisiin ruokiin. Monissa kansainvälisissä keittiöissä tuoreet yrit ovat kokkaamisen ytimessä. Yrttien käyttö on helppoa: moneen ruokaan riittää mausteeksi pelkkä suolan, pippurin ja tuoreyrtin liitto.
Yrteistä ykkönen on basilika, jota käytetään suunnilleen yhtä paljon kuin muita yrttejä yhteensä. Muita suomalaisten suosikkeja ovat tilli, persilja ja ruohosipuli, niitä kutsutaan usein myös maustevihanneksiksi.
Yrttien käytössä pätee hienovaraisuus: samaan ruokalajiin käytetään ainakin aluksi vain yhtä tai kahta tuoreyrttiä. Varsinkaan useita voimakkaita yrttejä ei kannata yhdistellä, vaan mieluummin lisätään mietoa yrttiä vahvemman kaveriksi tai kokeillaan mietoja yrttejä erilaisina yhdistelminä. Ruokaohjeiden yksi teelusikallinen kuivattua yrttiä vastaa yhtä tai kahta ruokalusikallista tuoretta, hienonnettua yrttiä.
Useimpien yrttien aromaattiset öljyt ovat helposti haihtuvia, eivätkä ne kestä pitkää kypsyttelyä. Pehmeä- ja isolehtiset, hennot yrtit pääsevät oikeuksiinsa ilman keittämistä. Hienot aromit vapautuvat joko pikaisesti kuumennettuina tai valmiiseen ruokaan lopuksi lisättyinä. Tähän perustuu yrttien valtti myös kylmien ruokien viimeistelyssä. Vihersalaatteihin pyöräytettyinä tuoreyrtit maistuvat aina. Hyvä nyrkkisääntö on lisätä kuivatut yrtit ruuanlaiton alussa ja tuoreet lopussa!
Tuoreyrtit säilyvät parhaiten viileässä. Poikkeuksia ovat helposti paleltuvat basilika ja sitruunamelissa, jotka kannattaa säilyttää huoneenlämmössä. Ruukun suojusmuovi ehkäisee yrttien kuivumista, joten sitä ei kannata poistaa. Kaikki yrtit, varsinkin suurilehtiset lajit, kuivuvat helposti, ellei niitä kastele kunnolla. Yrttejä voi kasvattaa sisällä myös sisäpuutarhassa.