KUvassa on pöydällä erilaisia vihanneksia

Vihannekset kuuluvat joulupöytään

Ihanaa ja tunnelmallista joulun aikaa! Joulu on perinteisten laatikkoruokien ja herkuttelun aikaa. Vastapainoksi on kuitenkin hyvä varata myös raikasta, lähellä tuotettua kasvispitoista syötävää. Katso alta vinkit joulupöydän kevennykseen!

Vastuullinen valinta myös talvella

Kotimaiset tomaatit, kurkut, salaatit ja yrtit kypsyvät kasvihuoneissa ympäri vuoden. Täällä pohjoisissa oloissa kasvihuoneviljelytekniikka on kehittynyt huipputasolle, mikä takaa ympäristön kannalta kannattavan viljelyn myös talven yli.

Kasvihuoneyritykset ovat tehostaneet tuotantoaan ja samanaikaisesti vähentäneet päästöjään tuntuvasti. Alalla investoidaan edelleen vihreämpiin energiamuotoihin, eli suunta pysyy tulevina vuosina samana. Kotimaisen kasvihuoneviljelyn ilmastovaikutus onkin laskenut vuosien 2004-2021 välisenä aikana peräti 60 prosenttia!

Raikasta ja tuoretta salaattia

Suomessa tuotetun salaatin matka kasvihuoneesta ruokapöytään on lyhyt. Ruukkusalaatteja tuottavia yrityksiä on Suomessa noin 60, tuotantoa löytyy eri puolilta maata. Tuoretuotteiden kohdalla nopea ja tehokas kuljetusketju sadonkorjuusta suuhun on tärkeä, ja kotimaisten tuotteiden kohdalla tuoreus toteutuu hyvin.

Salaatit täyttävät vatsaa sopivasti, jolloin energiapitoisia ruokia ei tule ahnehdittua liikaa. Ravitsemuksessa salaattien tärkein tehtävä onkin keventää ja monipuolistaa liian raskasta ruokavaliota, mikä sopii loistavasti jouluun. Salaatit sisältävät myös tärkeitä ravintoaineita, kuten k-vitamiinia ja foolihappoa.

Tuo vihreyttä joulupöytään vaikkapa hurmaavan makuisella, lehtikaalia, paahdettuja pähkinöitä ja hunajaista vinaigrettea sisältävällä talvisalaatilla!

Kuvassa on reseptin mukaan tehty hurmaava talvisalaatti.

Pikkelöityjä tomaatteja pöytään

Kotimaista tomaattia löytyy myös kaupoista ympäri vuoden. Tomaattia ja kurkkua sisältävä salaatti on klassikko arkiruokapöydässäkin, mutta jouluna ne voi tarjoilla hieman eri tavoin. Nopea pikkelöinti tuo vihanneksiin juhlavaa potkua.

Välipäivinä ulkoilujen välissä maistuu lämmittävä tomaattipohjainen keitto. Joululta ylijääneet leivänkannikat voi puolestaan pyöräyttää rapeiksi yrttikrutongeiksi.