800 grammaa kasviksia myös joulupäiviin! Katso 4 helppoa vinkkiä
Joulu on herkuttelun aikaa. Kasviksia tulee syötyä joulunakin kuin huomaamatta laatikkoruokien ja rosollin muodossa, mutta niiden lisäksi joulupöytää voi täyttää myös muilla raikkailla vihannesherkuilla. Katso alta 4 vinkkiä joulukattauksen kevennykseen, ja miten voit saada 800 grammaa kasviksia täyteen myös joululomalla.
1. Piristä pikkeleillä
Erilaisilla pikkeleillä saa mielenkiintoisia satokauden makuja jouluruokien kylkeen. Hapokkaat ja makeat pikkelit sopivat erinomaisesti perinteisten jouluherkkujen lisukkeiksi.
Kotimaista tomaattia löytyy kaupoista ympäri vuoden. Tomaattia ja kurkkua sisältävä salaatti on klassikko arkiruokapöydässäkin, mutta jouluna ne voi tarjoilla hieman eri tavoin. Superhelppo nopea pikkelöinti tuo esimerkiksi kirsikkatomaatteihin ja muihin vihanneksiin juhlavaa potkua. Miksei joulupöytään voisi tuoda myös perinteiset hölskykurkut tai hauskat pikkelöidyt kurkut japanilaisella makumaailmalla.
2. Kevennä salaateilla
Salaatit täyttävät vatsaa sopivasti, jolloin energiapitoisia ruokia ei tule ahnehdittua liikaa. Ravitsemuksessa salaattien tärkein tehtävä onkin keventää ja monipuolistaa ruokavaliota, mikä sopii loistavasti jouluun.
Katso simppelin herkullisen salaatin ja yrttiöljyn ohje tai tuo vihreyttä joulupöytään hurmaavan makuisella talvisalaatilla, joka sisältää lehtikaalia, paahdettuja pähkinöitä ja hunajaista vinaigrettea!
3. Liioittele yrteillä
Kotimaisten tuoreyrttien myynti on vilkasta jouluviikolla, sillä ne kuuluvat vahvasti suomalaiseen joulupöytään. Jokaiseen jouluruokaan löytyy oma yrttinsä, joka tuo juhlaruuan uudelle tasolle. Nostata siis juhlatunnelmaa entisestään ja tuo yrteistä pientä luksusta joulupöytään jokaiseen ruokaan!
Perinteinen tilli sopii kalapöytään, rosmariini maustaa liharuoat tai alkudrinkit, rakuunalla nostat juurekset uudelle tasolle ja ruohosipulilla koristelet sienisalaatin tai levitteet. Kokeile myös timjamia glögin sekaan!
4. Joulun värit lautaselle
Joulun värit: punainen, vihreä ja valkoinen tulevat esiin hienosti tomaatin, mozzarellan ja basilikan pyhässä liitossa. Tee siis tästä kolmikosta erilaisia tarjottavia alku- tai välipaloiksi jouluviikolle. Helppo vaihtoehto on klassinen tomaatti-mozzarellasalaatti, joka maistuu ihanalta tuoreen joululeivän kera. Lämmin vaihtoehto, johon uppoaa mukava määrä tomaattia, on esimerkiksi hauska hasselbackan tomaattilisuke.