Tomaatti on pullollaan A-vitamiinia – hyödynnä tomaatit piirakassa, kastikkeessa ja pikkelöityinä
Riittävä A-vitamiinin saanti on tärkeää, sillä se voi vähentää erilaisten infektioiden riskiä. Syyslukukauden pimenevät illat, työ- ja opiskelustressi ja mukavatkin jutut, kuten harrastukset voivat altistaa pöpöille. Viruksia kannattaa yrittää taklata monipuolisella ravinnolla!
Alle 10-vuotias lapsi saa n. 40 % päivittäisestä A-vitamiinin tarpeestaan jo 250 gramman tomaattiannoksesta. Myös aikuiselle A-vitamiinin saanti on tärkeää turvata, ja kotimainen tomaatti onkin siihen oivallinen lähde osana monipuolista ruokavaliota.
Tomaatti-vuohenjuustopiiras on arkiruokien sankari
Uunin kautta käytetyistä tomaateista A-vitamiinit ja lykopeenit ovat hyvin kehon hyödynnettävissä. Suolainen piirakka on helppo ja herkullinen tapa kasvattaa päivän vihannesannosta. Jos piirakkaa jää yli, se maistuu seuraavan päivän suloisena lounasannoksena!
Pohja:
- 4 dl vehnäjauhoja
- 100 g pehmeää voita
- 1 tl suolaa
- 1 dl kylmää vettä
Täyte:
- 500 g kirsikkatomaatteja (punaisia ja keltaisia)
- 1 purkki creme fraichea
- 100 g pehmeää vuohenjuustoa
- suolaa, pippuria
- kuivattua valkosipulia myllystä
- chiliä (tuoretta tai kuivattua)
- hyppysellinen sokeria
- oliiviöljyä
- tuoreita yrttejä
- parmesaania raastettuna
Nypi jauhot, voi ja suola kulhossa ja lisää lopuksi vesi tai tee taikina yleiskoneella. Kääri kelmuun ja nosta puoleksi tunniksi jääkaappiin tai hetkeksi pakastimeen. Kauli jähmettynyt taikina hiukan piirakkavuokaa suuremmaksi kahden leivinpaperin välissä. Nosta vuokaan ja painele pohjalle ja reunoille. Laita päälle paistokuulia tai kuivia herneitä ja paista 200 asteessa (kiertoilmauunissa) n. 15 minuuttia. Ota piirakka uunista, poista päällimmäinen leivinpaperi. Tarvittaessa painele hiukan reunoja ja pistele pohjaa, mikäli se on kupruillut. Nosta uunin lämpö 220–225 asteeseen.
Levitä creme fraiche pohjalle, ripottele pinnalle hiukan suolaa, pippuria, hienonnettua tuoretta tai kuivattua chiliä ja valkosipulirouhetta sekä hiukan hienonnettuja yrttejä, esim. ruohosipulia, rakuunaa, timjamia ja lehtipersiljaa tai korianteria. Murustele päälle vuohenjuusto. Viipaloi kirsikkatomaatit 3–4 osaan ja lado vuokaan. Ripottele hiukan suolaa ja hyppysellinen sokeria tomaattien päälle. Pirskottele päälle hyvää oliiviöljyä. Paista piirakkaa vielä noin 15 minuuttia, kunnes se on kypsä ja tomaatit ovat saaneet hiukan väriä. Raasta päälle parmesaania ja ripottele pinnalle tuoreita yrttejä.
Helppo tuoretomaattikastike heti käyttöön ja pakkaseen
Öljyn kanssa kypsennetyt tuoreet tomaatit saavat sävyä sipulista. Kesästä muistuttavat raikkaan vihreät tuoreyrtit viimeistelevät reseptin, ne kannattaa lisätä ruuanlaiton loppuvaiheessa, jotta aromit ja ravintoaineet pysyvät hyvin mukana.
- 1 kg kotimaisia tomaatteja
- 1 kpl banaanisalottisipuli
- 2 kpl valkosipulinkynsiä
- reilu kourallinen kotimaisia yrttejä (basilikaa, oreganoa, lehtipersiljaa)
- hyppysellinen suolaa ja pippuria
- 1 rkl sokeria
- 1 rkl viinietikkaa
- öljyä
Kuori ja hienonna salottisipuli ja valkosipulinkynnet. Huuhtele kotimaiset tomaatit ja lohkot ne kahdeksaan osaan. Laita tomaattilohkot isoon kulhoon ja murskaa niitä käsin hetken aikaa, jotta tomaatin mehu ja siemenet irtoavat hedelmälihasta. Tomaattien murskaaminen nopeuttaa kastikkeen kypsymistä.
Lämmitä hieman öljyä isossa kattilassa ja kuullota sipuleita kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää murskatut tomaatit mehuineen pannulle ja kypsennä kevyesti poreillen, kannen alla noin puoli tuntia. Jos kastike tuntuu liian vetiseltä, voit kypsentää kastiketta myös ilman kantta.
Lisää kastikkeen joukkoon reilut hyppyselliset suolaa ja pippuria, sekä sokeri ja viinietikka. Revi joukkoon myös runsaasti kotimaisten tuoreiden yrttien lehtiä. Kiehauta kastike vielä nopeasti.
Jos haluat kastikkeesta hieman tasaisempaa, voit soseuttaa sen nopeasti sauvasekoittimella.
Tarjoile pastan kanssa tai tee siitä vaikka pikkupitsoja, dippikastiketta ranskankermaan sekoitettuna tai gnocchi-vuokaa uunissa! Pakasta ylijäänyt kastike ja pelasta sillä tulevat arjen ruuanlaittopulmat.
Pikaisesti pikkelöidyt tomaatit ja kurkut raikastavat annoksen
Raikkaan kirpsakka lisuke syntyy pikkelöimällä kirsikkatomaatteja ja kurkkua nopeasti. Ylijäänyt pikkelöitiliemi on herkullinen pohja vaikkapa salaatinkastikkeelle!
- 250 g kotimaisia kirsikkatomaatteja
- noin puolikas kurkku
- 3 rkl omenasiiderietikkaa
- 3 rkl väkiviinaetikkaa
- 3 rkl vettä
- 1 tl suolaa
- 1 rkl sokeria
- ¼ tl jauhettua mustapippuria
- 2 rkl tuoreita yrttejä silputtuna (esim. tilliä tai basilikaa)
Huuhtele kirsikkatomaatit ja viipaloi ne kolmeen osaan. Sekoita kaikki raaka-aineet kulhossa ja anna maustua noin tunnin ajan. Tarjoile lämpimän ruoan parina, hodarin välissä tai vaikka tuoreen leivän kera.