Basilikaa juhlitaan loppuvuosi – katso 5 helppoa resepti-ideaa arkeen

Kotimainen basilika kantaa Vuoden Hevi 2024 -titteliä vielä parin kuukauden ajan, 2024 loppuun saakka. Basilikavuosi on ollut maukkaan aromikas jo tähän saakka, mutta fiilistellään vielä hetki!

Ota loppuvuoden kokkailuita varten haltuun nämä helpot arkiruokareseptit, joissa vierailee myös makoisa basilika:

1. Tuoreyrttiä tulvillaan oleva salaatti

Tämä raikas salaatti sisältää runsaasti hyvää tekevää vihreää ja sen jujuna on yrttinen avokado-jugurttikastike. Tähän salaattiin on helppo ihastua – sitä tekee mieli joka päivä. Salaatti muuntuu helposti sen mukaan, mitä yrttejä ja vihanneksia kotoa löytyy, esimerkiksi retiisin voi hyvin korvata happamalla omenalla. Ruokaisuutta voi tuoda vaikkapa fetalla, paahdetulla tofulla tai kanalla. Ohjeella syntyy 4-6 annosta.

  • ½ kaali
  • 200 g tuoreita tai pakasteesta sulatettuja herneitä
  • ½ kurkku
  • noin 6 retiisiä
  • 1 romainesalaatti
  • muutama kourallinen babypinaattia ja basilikaa

Yrttinen avokado-jugurttikastike:

  • ½ avokado
  • 3 rkl kreikkalaista jugurttia
  • 1 dl hienoksi pilkottua babypinaattia
  • 2 rkl hienoksi pilkottua persiljaa
  • 2 rkl hienoksi pilkottua basilikaa
  • ½ sitruunan mehut
  • ½ tl suolaa
  • mustapippuria

Valmista ensin kastike. Lisää kaikki ainekset kulhoon ja soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella. Voit valmistaa kastikkeen vaihtoehtoisesti myös tehosekoittimessa. Laita kastike jääkaappiin vetäytymään hetkeksi.

Puolita kaali. Poista kaalista huonot uloimmat lehdet sekä kanta. Leikkaa ohuiksi suikaleiksi terävän veitsen tai esimerkiksi mandoliinin avulla. Huuhtele kaalisuikaleet lävikössä ja kuivaa pyyhkeeseen. Siirrä suikaleet isoon kulhoon.

Sulata herneet pakkauksen ohjeen mukaan. Leikkaa kurkku pitkittäin kahtia ja poista pehmeä keskiosa. Leikkaa kurkut ohuiksi siivuiksi. Huuhdo ja pilko retiisit. Lisää herneet, kurkut ja retiisit isoon kulhoon kaalin joukkoon. Kääntele kastike ainesten joukkoon.

Revi tarjoiluastian pohjalle romainesalaatti ja lisää loput babypinaatista ja basilikasta. Kaada päälle kaalisalaatti. Tarjoa ja nauti!

2. Supernopea ja maukas yrttipestopasta

Kotitekoinen pesto tekee spagetista astetta juhlavamman. Pesto syntyy helposti tehosekoittimessa ja se sopii niin pastaan kuin leivälle, tai vaikkapa kastikkeeksi uunipaahdetuille syksyn kasviksille ja juureksille. Ohjeella syntyy 3 dl valmista pestoa, joka riittää noin 6-8 pasta-annokseen.

  • 4 dl tiiviisti pakattua basilikaa
  • 3 dl tiiviisti pakattua persiljaa
  • 1,5 dl rouhittuja saksanpähkinöitä
  • 1,5 dl raastettua parmesaania (tai pecorinoa)
  • 1–1,5 dl oliiviöljyä
  • 3 rkl sitruunamehua
  • suolaa ja mustapippuria
  • Lisäksi spagettia

Mittaa yrtit tehosekoittimeen. Lisää kaikki loput ainekset ja sekoita matalalla teholla karkeaksi tahnaksi. Lisää oliiviöljyä tarpeen mukaan. Siirrä pieneen astiaan ja anna vetäytyä hetken aikaa.

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta, mutta jätä 1–2 rkl pastan keitinvettä kattilaan. Sekoita pesto pastan joukkoon. Tarjoa ja nauti!

3. Kasvissosekeitto yrteillä ja versoilla

Kasvissosekeitossa yhdistyy kaikki: maku, edullisuus ja ravitsevuus. Tämän kun teet kerran, muistat sen aina! Keitossa on kätevää myös yhdisteltävyys – sekaan voi heittää erilaisia nahistumaan päässeitä vihanneksia ja parhaat päivänsä nähneitä yrttejä.

  • 1 paprika
  • 2 sipulia
  • pari kourallista kukkakaalia
  • 4 porkkanaa
  • puolikas bataatti
  • 2 perunaa
  • tuorejuustoa tai (kasvipohjaista) creme fraichea
  • 2 kasvisliemikuutiota
  • pippuria
  • suolaa
  • tuoreita yrttejä
  • versoja tai silmusalaattia

Kuori ja paloittele kasvikset. Laita kattilaan ja kaada vettä niin, että kasvikset peittyvät. Anna kiehua. Lisää kasvisliemikuutiot. Lisää pippuria ja suolaa. Keitä niin, että kasvikset ovat pehmeitä. Kaada vesi pois, mutta ota sitä talteen, tarvitset sitä myöhemmin.

Soseuta pehmenneet kasvikset ja lisää tuorejuustoa tai creme fraichea. Lisää yrttejä. Jatka soseuttamista ja lisää sivuun laitettua vettä niin, että saat keittoon halutunlaisen koostumuksen. Maistele ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Koristele ronskiksti yrteillä ja versoilla.

4. Suolaiset vohvelit maustetaan basilikalla

Nämä maukkaat suolaiset vohvelit saavat makunsa basilikasta ja kesäkurpitsasta ja niiden seuraksi sopii monenlaiset täytteet. Testaa ainakin erilaisia salaatteja, kasviksia ja fetajuustoa! Reseptistä saa noin viisi vohvelia, tuplaa siis ohje, jos ruokailijoita on useampi.

Kuvassa on lautasella basilikavohveli, jonka päällä on salaattia.

  • 2,5 dl raastettua kesäkurpitsaa (n. ½ kesäkurpitsa)
  • 2 luomukananmunaa
  • 2 dl kauramaitoa
  • 1 dl hienoksi pilkottua basilikaa
  • 1,5 dl täysjyväriisijauhoa
  • 1 dl kaurajauhoa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ½ tl suolaa
  • kookosöljyä tai voita paistamiseen

Tarjoiluun:

  • erilaisia salaatteja
  • kirsikkatomaatteja
  • kurkkua
  • fetajuustoa

Raasta kesäkurpitsa suikaleiksi ja aseta sivuun. Vatkaa kananmunat ja maito sekaisin isossa kulhossa. Lisää raastettu kesäkurpitsa ja basilika ja sekoita hyvin.

Sekoita kuivat ainekset keskenään toisessa kulhossa ja lisää ne sitten munaseoksen joukkoon. Sekoita hyvin.

Kuumenna vohvelirauta ja levitä pinnoille hieman kookosöljyä pullasudin avulla. Kaada raudalle muutaman ruokalusikallisen verran taikinaa, levitä tasaiseksi kerrokseksi ja paista noin 3-4 minuuttia, kunnes vohveli on saanut kauniin kullanruskean sävyn. Toista niin kauan, kunnes taikina on loppu.

Sillä aikaa kun vohvelit paistuvat, pilko kirsikkatomaatit ja kurkku. Tarjoile vohvelit vihersalaatin, kasvisten ja fetajuuston kera ja nauti!

5. Panzanella-salaatti kätkee sisäänsä leivänkannikat herkullisella tavalla

Panzanella on ihanan yksinkertainen mutta sitäkin maukkaampi salaatti. Herkulliset tomaatit pääsevät oikeuksiinsa, kun ne nautitaan yrttien, mozzarellan sekä paahdetun leivän kanssa. Salaatista saa kauniin, kun valitset siihen erilaisia ja eri värisiä tomaatteja. Salaatti imee makuja itseensä jääkaappisäilytyksen aikanakin, ei siis haittaa, vaikka siitä jäisi lounas seuraavalle päivälle. Ohjeesta saa 3-4 annosta.

  • 3 kypsää tomaattia
  • 250 g kirsikkatomaatteja
  • ½ kurkku
  • 1 pss puhvelimozzarellaa
  • ½ dl hienoksi pilkottua basilikaa

Paahdettu leipä:

  • 3–4 siivua esimerkiksi paahtoleipää
  • oliiviöljyä

Kastike:

  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1–2 tl balsamiviinietikkaa
  • suolaa ja mustapippuria

Huuhdo ja pilko tomaatit paloiksi. Leikkaa kurkku ohuiksi siivuiksi. Siirrä pilkotut tomaatit ja kurkut isoon kulhoon.

Kuumenna laakea paistinpannu ja lisää pannulle reilusti oliiviöljyä. Revi leipäpalat pienemmiksi paloiksi ja kuullota paistinpannulla muutaman minuutin ajan, kunnes leivät saavat kullanruskean värin ja tuntuvat rapeilta. Siirrä sivuun hetkeksi.

Valmista kastike. Sekoita oliiviöljy, balsamiviinietikka sekä suola ja mustapippuri pienessä kulhossa.

Kaada kastike kulhoon tomaatin ja kurkun joukkoon. Lisää leipäpalat sekä pilkottu basilika ja sekoita. Revi lopuksi joukkoon mozzarella. Viimeistele tuoreella basilikalla ja ripauksella mustapippuria ennen tarjoilua. Tarjoa ja nauti!