Kevättä kohti – poikkea yrttiosaston kautta! Yrttiviikko 9.-16.3.2025
Maistuvaa yrttiviikkoa! Suomessa viljellyt lähiyrtit ovat oikeaa arjen luksusta – pikkurahalla arkisiin annoksiin ja välipaloihin saa väriä ja makua tuoreilla ruukkuyrteillä.
Tuoreet yrtit ovat paitsi kauniita ja maukkaita, myös ravintorikas lisä lautaselle. Ne sisältävät mukavasti monia vitamiineja, folaattia sekä rautaa. Jos et ole varma mistä aloittaa yrttien käyttö, kurkkaa alta ideoita arjen ruokiin!
Pehmeävartiset yrtit, kuten basilika, persilja ja tilli ovat käyttökelpoista tavaraa varsista latvoihin. Rouheat puuvartisemmat yrtit, kuten rosmariini ja timjami, antavat vivahdetta pienelläkin määrällä, ja ne kestävät säilytystä hyvin.
Tabbouleh vie makumatkalle Marokkoon
Tämän ruokalajin ydin on lehtipersilja ja minttu! Tabbouleh on helppo ja herkullinen salaatti, joka sopii erinomaisesti lisukkeeksi tai syötäväksi sellaisenaan. Bulgurin voi halutessaan korvata ravintorikkaalla kotimaisella kvinoalla.
- 1,5 dl bulguria
- ripaus suolaa
- 3 dl kiehuvaa vettä
- 1 kotimainen tomaatti
- kourallinen kotimaista lehtipersiljaa
- kourallinen kotimaista minttua
- 0,5 sitruunan kuori & mehu
- 3 rkl ekstra-neitsytoliiviöljyä
1. Laita bulgur ja ripaus suolaa kulhoon ja lisää kiehuva vesi. Sekoita bulguria kevyesti ja peitä kulho kannella tai vaikka lautasella. Bulgur kypsyy noin 20 minuutissa.
2. Leikkaa sillä välin tomaatti pieniksi kuutioiksi.
3. Hienonna myös lehtipersilja ja minttu.
4. Kun bulgur on kypsynyt ja imenyt kaiken veden sisäänsä, sekoita kaikki loput ainekset sen joukkoon. Mausta tabbouleh vielä halutessasi suolalla.
Gluteeniton tomaatti-fetapiirakka viimeistellään vihreällä
Tämä mehevä tomaattipiirakka maistuu läpi vuoden! Piirakkaan saa hauskaa vaihtelua ja kauniin ulkonäön kun siihen valitsee erikokoisia tomaatteja. Tuore oregano tuo makumaailmaan syvyyttä ja basilika on klassinen pari tomaatille.
Vuoan halkaisija: 25 cm
Pohja:
- 2 dl gluteenitonta kaurajauhoa (tai tattarijauhoa)
- 1 dl täysjyväriisijauhoa
- 2 rkl perunajauhoa
- ripaus suolaa
- 5 rkl öljyä
- noin 1 1/2 dl kylmää vettä
Täytteet:
- 2 kananmunaa
- 150 g fetajuustoa
- 2,5 dl (kaura)kermaa
- 2 rkl hienoksi pilkottua tuoretta oreganoa
- suolaa & mustapippuria
- 1 rasia (250 g) kirsikkatomaatteja
- 2 tomaattia
- Kourallinen basilikaa koristeluun
1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Mittaa jauhot ja suola isoon kulhoon ja sekoita. Lisää öljy ja vesi muutamassa erässä koko ajan sekoittaen. Taikina saa olla hieman tahmeaa, mutta käsin muovailtavaa. Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille ja esipaista 10 minuuttia. Valmistele sillä aikaa täytteet.
2. Riko kananmunat kulhoon. Murenna kulhoon feta ja lisää kaurakerma. Mausta tuoreella oreganolla sekä ripauksella suolaa ja mustapippuria ja sekoita hyvin. Annostele täyte piirakkapohjan päälle.
3. Leikkaa tomaatit ohuiksi siivuiksi ja levitä ne tasaisesti täytteen päälle. Paista piirakkaa noin 30–35 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja piirakka on saanut hieman kullanruskeaa väriä. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua. Tarjoa ja nauti!
Ratatouille muistuttaa Etelä-Ranskan lämmöstä
Ratatouille on mainio kasvislisäke ja herkullista sellaisenaankin tuoreen leivän kanssa. Tässä reseptissä on hyödynnetty timjamin runsasta makua, mutta sekaan sopii muutkin yrtit basilikasta persiljaan!
- 2 sipulia
- 2 valkosipulinkynttä
- ½ kotimainen punainen chilipaprika
- 1 kotimainen paprika
- 1 kesäkurpitsa
- 100 g kotimaisia sieniä
- 2-3 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
- 4 kotimaista tomaattia
- suolaa myllystä maun mukaan
- mustapippuria myllystä maun mukaan
- tuoretta timjamia
- ½-1 dl vettä
- Kuori sipulit ja paloittele ne reiluiksi suupaloiksi.
- Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja punainen chilipaprika.
- Paloittele paprika, kesäkurpitsa ja sienet.
- Kuumenna öljy pannulla ja lisää kasvikset.
- Kääntele hetki kovalla lämmöllä. Lisää tomaatit, suola, mustapippuri, timjami ja vesi. Anna hautua hetki, kunnes tomaatit ovat pehmeitä.
- Tarkista maku.
Kurkkunuudelisalaatti thaibasilikalla ja korianterilla maustettuna
Tämän salaatin juju on leikata kurkku pitkittäin nuudelimaisiksi suikaleiksi. Jos käytössä ei ole spiraalileikkuria, kuorimaveitsi, juustohöylä tai terävä veitsi käy myös hyvin. Yrttihyllyltä poimitaan mukaan aromikkaan aniksinen thaibasilika sekä korianteri. Mikäli nämä maut eivät kuulu omiin suosikkeihin, mukaan sopii mainiosti myös esimerkiksi persilja ja ruohosipuli! Yrttien yhdistelmät tuovat makuja aivan uudella tavalla esiin, kuin jos käytössä on vain yhtä yrttilaatua.
- 2 kurkkua
- ½ pnt korianteria
- ½ pnt thaibasilikaa
- 1 rkl makeuttamatonta tyrnitäysmehua
- 2 tl omenasiiderietikkaa
- ½ tl suolaa
- ⅓ tl sipulijauhetta
- ⅓ tl sokeria
- ⅓ tl rouhittua mustapippuria
- 2 rkl hampunsiemeniä
Huuhtele kurkut ja leikkaa nistä pitkiä nuudeleita spiraalileikkurin avulla. Voit myös siivuttaa kurkut terävällä veitsellä ohuiksi tikuiksi.
Hienonna yrtit ja sekoita ne laakeassa kulhossa kaikkien muiden raaka-aineiden paitsi hampunsiementen kanssa. Lisää kurkkunuudelit kulhoon, sekoita kastikkeen kanssa ja anna maustua 20 minuuttia ennen tarjoilua.
Tarjoile kurkkunuudelisalaatti laakeasta kulhosta ja koristele se hampunsiemenillä. Voit halutessasi lisätä salaatin päälle vielä lisää yrttien lehtiä.