Kurkun vuosi 2025

Tänä vuonna juhlitaan koko vuosi kurkkua, sillä Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry on myöntänyt kurkulle Vuoden HeVi 2025 -tittelin. Teemavihannes valitaan vuosittain kotimaisen laajan hedelmä-, vihannes- ja marjasektorin tuotteista.

Suomalaisten suosikki

Kurkkua kuluu – vuosittain rouskuttelemme sitä kotimaisena huimat 50 miljoonaa kiloa! Vihannesta tuotetaan ympäri Suomen noin 170 kasvihuoneyrityksessä, joten se on todellista lähiruokaa.

Kurkku on monelle tärkeä osa päivän vihannessaldoa, ja se kasvattaakin mukavasti ravitsemussuositusten mukaista 500-800 gramman päivittäistä kasvistavoitetta.

Sujauta salaattiin ja valmista helppo keitto retkievääksi

Kurkku on monikäyttöinen herkku, joka löytyy usein niin aamupalaleivältä kuin lounassalaatin seastakin. Kokeilunhaluisemmat herkuttelevat viileällä kurkkukeitolla, nuudelien muotoon leikatulla kurkkusalaatilla ja rapsakalla airfryer-kurkulla!

Mausteiset kurkkunuudelit

Viime syksyn hittisalaatissa kurkku sekoitettiin purkissa. Teimme tästä oman version, jossa kurkut on leikattu pitkiksi nuudeleiksi ja imaisevat sen ansiosta salaatin muut mausteet erinomaisesti. Kurkkunuudelit ovat hauska välipala sellaisenaan tai ruokaisampi ateria esimerkiksi kalan, fetajuuston tai rapeaksi paistetun tofun kanssa.

  • 2 kurkkua
  • ½ pnt korianteria
  • ½ pnt thaibasilikaa
  • 1 rkl makeuttamatonta tyrnitäysmehua
  • 2 tl omenasiiderietikkaa
  • ½ tl suolaa
  • ⅓ tl sipulijauhetta
  • ⅓ tl sokeria
  • ⅓ tl rouhittua mustapippuria
  • 2 rkl hampunsiemeniä

Huuhtele kurkut ja leikkaa nistä pitkiä nuudeleita spiraalileikkurin tai terävän veitsen avulla.

Hienonna yrtit ja sekoita ne laakeassa kulhossa kaikkien muiden raaka-aineiden paitsi hampunsiementen kanssa. Lisää kurkkunuudelit kulhoon, sekoita kastikkeen kanssa ja anna maustua 20 minuuttia ennen tarjoilua.

Tarjoile kurkkunuudelisalaatti laakeasta kulhosta ja koristele se hampunsiemenillä. Voit halutessasi lisätä salaatin päälle vielä lisää yrttien lehtiä.

Viileä kurkkukeitto

Kuumentamatta valmistuva kurkkukeitto on helppo tehdä vaikkapa lumiselle vaellukselle. Se on vaivaton kulautettava retkieväänä ja viileydestään huolimatta lempeän lämmittävä ateria pippurin ja chilihiutaleiden ansiosta.

  • 2 kotimaista kurkkua
  • 0,5 ruukkua kotimaista basilikaa
  • 0,5 ruukkua kotimaista tilliä
  • 0,5 ruukkua kotimaista ruohosipulia
  • 0,5 dl hyvää öljyä
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 dl (kaurapohjaista) turkkilaista jogurttia
  • 0,5 sitruunan mehu
  • rouhaisu pippuria myllystä
  • suolaa maun mukaan
  • Lisäksi: paahdettuja siemeniä ja chilihiutaleita

Pilko kurkut paloiksi. Laita sitten kurkunpalat ja kaikki muut ainekset tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi. Tarjoile keitto kylmänä öljyn, tillin sekä paahdettujen siemenien kera ja nauti!

Airfryer-kurkut ja kurkkupesto

Airfryerin kautta käytetyt kurkut sujahtavat alkuvuoden herkullisimpien hodareiden väliin! Persilja antaa kurkuille makua ja toistaa kuoren tummanvihreää väriä. Kokonaisuus viimeistellään kauniin vihreällä kurkkupestolla.

Airfryer-kurkut

  • 1 kpl kotimaista kurkkua
  • 2 dl piimää
  • 1 pnt lehtipersiljaa hienonnettuna
  • reilu hyppysellinen suolaa ja pippuria
  • 2 dl pankojauhoja

Leikkaa huuhdeltu kurkku reilun kokoisiksi tikuiksi: tikut saavat olla suurin piirtein  hodarinakin paksuisia.

Kaada piimä syvälle lautaselle ja sekoita sen joukkoon hienonnettu lehtipersilja. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää pankojauhot toiselle syvälle lautaselle.

Pyörittele kurkkutikut ensin piimäseoksessa ja sen jälkeen pankojauhoissa. Voit painella pankojauhoja reilusti kurkkutikkujen pintaan kiinni.

Kypsennä kurkut 200-asteisessa airfryerissa noin 10 minuutin ajan. Tarjoile kasvishodareiden täytteenä pestolla silattuina.

Kurkkupesto

  • 1 kpl kotimainen kurkku
  • 1 pnt kotimaista lehtipersiljaa
  • 2 kpl valkosipulinkynsiä kuorittuna
  • ½ kpl punainen chili viipaloituna
  • 1 dl parmesaania
  • 1 dl pinjansiemeniä
  • 1 kpl limen mehu puristettuna
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • hyppysellinen suolaa ja pippuria

Lohko huuhdeltu kurkku ja laita se korkeareunaiseen astiaan lehtipersiljan ja valkosipulinkynsien kanssa. Lisää loput raaka-aineet. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi pestoksi. Jos pesto on liian juoksevaa, voit lisätä juuston ja pinjansiementen määrää. Anna maustua hetken aikaa ja tarjoile kasvishodareiden kanssa.