Samettinen pinaatti-parsakaalikeitto
Keitto saa upean värin tuoreesta pinaatista. Samettinen koostumus tulee perunasta ja palsternakasta. Keittoa kannattaa valmistaa vaikka useamman päivän satsi kerrallaan, sillä se suorastaan paranee uudelleen lämmitettynä.
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl öljyä
1 pieni parsakaali (n. 300–350 g)
1–2 perunaa
pieni palsternakka
5–6 dl kasvislientä
100 g tuoretta pinaattia
1 dl kermaa (esim. kuohukerma, kaurakerma tai ruokakerma)
½ dl silputtua tuoretta basilikaa, persiljaa tai timjamia
Suolaa ja mustapippuria maun mukaan
tilkka sitruunamehua
Kuori ja pilko sipuli sekä valkosipuli. Kuullota ne kattilassa öljyssä, kunnes ne ovat pehmeitä mutta eivät ruskistuneita. Pilko parsakaali ja peruna ja palsternakka pienemmiksi paloiksi ja lisää ne kattilaan. Kaada joukkoon kasvisliemi ja keitä noin 15–20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
Lisää tuore pinaatti ja hienonnetut tuoreyrtit keiton joukkoon. Anna pinaatin pehmetä noin minuutin ajan. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa sileäksi. Lisää kerma ja anna lämmetä liedellä vielä hetken. Mausta suolalla, pippurilla ja tilkalla sitruunamehua.
Tarjoa keitto lämpimänä tuoreen leivän ja siemenkrutonkien kanssa.