Reseptit
Omenainen lihapata syksyyn
Hitaasti haudutettu pataruoka toimii syksyllä loistavasti! Pata on murea, mehevä ja lämmittää niin vatsaa kuin mieltä – se sisältää jopa 12 eri kasvikunnan tuotetta! Voit halutettasi korvata lihan esimerkiksi palkokasvista valmistetulla kasvisproteiinilla. Lisää proteiini silloin vasta kypsennyksen loppupuolella.
- 700 g naudan sisäpaistia
- 2 palsternakkaa
- 2 porkkanaa
- 1 lanttu
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 punainen paprika
- 3 tomaattia
- 2 omenaa
- 2 sipulia
- 2 tuoretta rosmariinin oksaa
- 2 tuoretta timjamin oksaa
- ½ l tuorepuristettua omenamehua
- ½ l lihalientä
- ½ l vettä
- 1 rkl öljyä
- suolaa ja pippuria
Lisäksi:
- perunaa
- puolukoita
- tuoreita yrttejä (esim. rosmariinia, timjamia tai persiljaa)
Valmistusohje:
- Kuutioi liha reiluiksi paloiksi.
- Kuori ja paloittele kasvikset n. 2 cm kokoisiksi paloiksi. Kuori ja pilko sipuli n. 1 cm kokoisiksi paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipuli.
- Ruskista lihapalat öljyssä paistinpannulla kauttaaltaan muutamassa erässä ja siirrä isoon esilämmitettyyn pataan. Lisää kasvikset ja hienonnetut yrtit. Anna raaka-aineiden kypsyä hetken aikaa, kunnes kasvikset saavat hieman väriä.
- Lisää pataan omenamehu, lihaliemi ja vettä sen verran, että kaikki ainekset ovat nesteen peitossa.
- Anna padan hautua matalalla lämmöllä, kannen alla, noin 45-60 minuuttia, kunnes liha on mureaa ja kasvikset ovat pehmenneet.
- Poista omenoista kodat ja paloittele reiluiksi paloiksi. Lisää omenapalat pataan kun padan haudutusaikaa on vielä 5-7 minuuttia jäljellä.
- Mausta suolalla ja pippurilla.
- Tarjoile pata keitettyjen perunoiden kanssa ja koristele annokset tuoreilla yrteillä sekä puolukoilla.