Kuvassa roikuu narulla erilaisia yrttejä.

Piristä keittiötä klassisilla yrttikimpuilla – näin sidot omasi helposti

Yrttejä voi kuivattaa kotona esimerkiksi tuliaiseksi tai lahjaksi. Erityisesti lehtevät yrtit kuten oregano ja salvia kuivuvat hyvin, mutta myös muita yrttejä voi helposti kuivata.

Yrttinippujen tekeminen on helppoa: valitse yrtit ja sido ne tyvestä kiinni esimerkiksi ohuella juuttinarulla. Ripusta niput alaspäin hyvin ilmastoituun ja hämärään paikkaan. Auringonvalo tuhoaa yrttien maun, joten sitä kannattaa välttää. Mikäli keräät osan yrteistä omasta puutarhasta, kannattaa ne kerätä aamulla. Puutarhasta kerätyt yrtit kannattaa antaa kuivua esimerkiksi pyyhkeen päällä ennen nipun tekemistä. Yrttiniput kuivuvat 1–4 viikkoa riippuen kuivauspaikasta. Niput ovat valmiita kun lehdet murentuvat kosketuksesta.

Nippuja voi tehdä omista suosikkiyrteistä tai tehdä klassikkonippuja kuten Herbes des Provencen.

Klassikkonippuja ovat:

Bouquet garniᅠ sisältää tavallisesti timjamin- ja persiljanoksia sekä laakerinlehden. Mukaan voi lisätä purjonlehteä tai lehtisellerin vartta. Etelä-Ranskassa saatetaan kimppuun liittää appelsiininkuoriviipaleita, Italiassa oreganoa ja valkosipulia. Bouquet garni sopii pitkään kypsennettäviin ruokiin.

Fines herbesᅠ kootaan keväisesti kirvelistä, ruohosipulista ja rakuunasta. Joskus mukana on myös persiljaa. Tähän sekoitukseen yrtit hienonnetaan, ja ne lisätään valmiiseen tai miltei valmiiseen ruokaan. ”Hienot yrtit” sopivat munakkaiden, tuorejuustojen ja kastikkeiden maustamiseen.

Herbes de Provence ᅠvaihtelee koostumukseltaan. Perussekoitukseen tulee timjamia, oreganoa tai meiramia, rosmariinia, basilikaa, salviaa tai kynteliä sekä laakerinlehteä. Provencelaissekoitus sopii kasvis- ja varsinkin tomaattiruokiin, grillatulle lihalle ja lihavartaille sekä juustolla täydennettyihin ruokiin.

Kokeile esimerkiksi juhannukseksi!