Reseptit
Tulinen kasviskeitto
6 annosta
- ½ pieni kukkakaali
- ½ pieni parsakaali
- 2 porkkanaa
- 1 iso sipuli
- 1 lehtisellerinvarsi
- 100 g punakaalia
- ½ pieni kesäkurpitsa
- 2 valkosipulinkynttä
- pieni pala habaneroa tai 1 punainen kotimainen chilipaprika
- muutama kotimainen lehtikaalin lehti
- 50–100 g kotimaisia sieniä
- 3–4 rkl rypsi- tai rapsiöljyä
- 1 l vettä
- 1 tl yrttisuolaa
- 10 maustepippuria
- 1 laakerinlehti
- 1 tl kuivattua timjamia
- 70 g tomaattipyreetä
- 2 ½ dl maustettua ruokakermaa tai kaurakermaa
- ¾ dl vehnäjauhoja
- kotimaista tilliä tai muita kotimaisia yrttejä
OHJE:
- Irrota kukkakaalista ja parsakaalista kukinnot ja leikkaa ne tarvittaessa pienemmiksi. Kuori ja kuutioi porkkanat. Hienonna sipuli ja viipaloi lehtisellerinvarsi. Leikkaa punakaali karkeaksi raasteeksi veitsellä ja hienonna valkosipulinkynnet ja habanero tai miedompi chilipaprika. Käytä kertakäyttökäsineitä, jotta et polta sormiasi.
- Poista lehtikaalista kovat lehtiruodit ja hienonna lehdet. Viipaloi sienet. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota kasviksia hetki käännellen. Lisää vesi, yrttisuola, maustepippurit, laakerinlehti, timjami ja tomaattipyree. Anna kiehua hiljalleen noin kymmenen minuuttia. Sekoita maustetun ruokakerman joukkoon vehnäjauhot ja valuta seos höyryävän kuumaan liemeen samalla sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen noin viisi minuuttia. Tarkista maku. Hienonna joukkoon lopuksi tilliä tai muuta yrttiä.
Vinkki! Syksyyn sopiva keitto kätkee joukon ihania kauden vihanneksia. Lisää joukkoon tai korvaa osa muilla vihanneksilla. Tulinen kasviskeitto maistuu ihanalta syystuulten tuivertaessa. Valmista kerralla reilu määrä ja nauti tuoreen leivän kanssa.