Chilillä potkua ruokiin ja arkeen
Erilaiset kotimaiset chilit ovat oiva tapa lisätä tulisuutta ja makua ruokiin.
Erilaiset kotimaiset chilit ovat oiva tapa lisätä tulisuutta ja makua ruokiin.
Maustepaprikat eli chilit kasvattavat tasaisesti suosiotaan. Värikkäät ja tuliset chilit eivät jätä ketään kylmäksi – niitä joko rakastaa tai vihaa.
Muutama kotimainen kauppapuutarha viljelee chilejä ammattimaisesti. Chilipalkoja on saatavana tuoreena ja jalostettuna, mm. jauheina ja säilykkeinä.
Chilien kotikasvatus on entistä suositumpaa. Innokkaiden harrastajien määrä on kasvussa. Chilit eivät ehkä ole helpoimpia viljelykasveja, mutta ne ovat innostaneet monia puutarhatöiden pariin.
Chilit ovat monipuolinen lisä ruoanlaittoon keittiössä. Tottumattomien kannattaa aloittaa chilien käyttö varovaisesti.
Capsicum annuum eli makea ruokapaprika on Suomessa tutuin paprika. Samaan lajiin kuuluu myös tulisia maustepaprikoita. Tärkeitä chililajeja ovat mm. Capsicum chinense, Capsicun frutencens, Capsicum baccatum ja Capsicum pubescens.
Kapsaisinoidit, erityisesti kapsaisiini-yhdiste, tekevät chileistä tulisia. Ne tuottavat kivun ja poltteen aistimuksia, mikä puolestaan vapauttaa mielihyvää tuottavaa endorfiinia. Chileihin voikin syntyä jonkinasteinen riippuvuus.
Vesi ei helpota rasvaliukoisten kapsaisinoidien aiheuttamaa poltetta. Parhaiten auttavat rasvaiset maitotuotteet tai leipä. Myös kädet kannattaa suojata chilejä käsitellessä. Siemenkiinnikkeet ovat chilien tulisin osa.
Chilien tulisuutta mitataan Scovillen asteikolla. Puhtaan kapsaisiinin arvo on 16 miljoonaa, makean ruokapaprikan nolla scovillea.
Trinidad Mogura Scorpion -lajike on tulisin chili; se kohoaa asteikolla 2 miljoonaan scovilleen. Habaneron tulisuus on puoli miljoonaa scovillea.
Ruokakaupoissa tulisuus ilmoitetaan yleensä asteikolla 0–10. Habanero on täysi kymppi, joten sitä tulisemmat chilit merkitään ylimääräisillä plussilla. Tulisuus ei kasva tasaisesti, vaan ero esimerkiksi 9 ja 10 välillä on huomattavasti suurempi kuin hyppäys ykkösestä kakkoseen.
Chilit ovat monipuolinen lisä ruuanlaittoon. Niillä voi maustaa niin liha-, kala- ja kasvisruuat kuin salaatit ja jälkiruuat. Jos et ole tottunut tulisiin ruokiin, kannattaa tutustuminen aloittaa miedoimmista chileistä. Mausta tuttuja arkiruokia tai kokeile jotain ihan uutta.
Pataruuat ja keitot saavat chileistä täyteläisyyttä. Chilien maku voimistuu pitkän kypsytyksen aikana. Chilit voi myös noukkia ruuasta pois kypsennyksen jälkeen, jos niitä ei halua syödä. Myös suklaa ja chili ovat lyömätön yhdistelmä. Chiliripaus tuo kutkuttavaa tulisuutta höyryävään kaakaoon.