Tomaatti loistaa ruuanlaitossa
Tomaatti on monipuolinen vihannes, jota on saatavilla kotimaisena vuoden jokaisena päivänä. Tomaatti mehevöittää niin kastikkeet, leivät kuin lasagnenkin!
Tomaatti on monipuolinen vihannes, jota on saatavilla kotimaisena vuoden jokaisena päivänä. Tomaatti mehevöittää niin kastikkeet, leivät kuin lasagnenkin!
Tomaatti on kiistatta yksi suomalaisten suosikkivihannes. Sitä on saatavilla kotimaisena vuoden ympäri. Satohuiput ajoittuvat kesä–elokuuhun, jolloin tomaatin kulutus on tuontikauteen nähden 2–3-kertainen.
Tomaatteja tuotetaan Suomessa vuosittain noin 40 miljoonaa kiloa ympäri vuoden. Tomaatin kokonaistuotantoala on noin 100 hehtaaria. Tästä alasta noin 30 hehtaaria on varustettu ympärivuotisen viljelyn mahdollistavalla valotuskalustolla. Ympäri vuoden tomaatteja tuotetaan noin 40 viljelmällä. Tomaatin kotimaisuusaste on noin 60 prosenttia. Närpiön seudulta Pohjanmaalta tulee 70 prosenttia koko maan tomaateista. Suomessa viljellään pääosin pyöreää klassikkotomaattia.
Kotimaista tomaattia on monipuolinen valikoima. Tutustu ja löydä suosikkisi.
Tomaatti on monipuolinen vihannes. Tomaattia voi syödä sellaisenaan, leivän päällä tai tuoresalaateissa. Sitä voi grillata, hauduttaa tai täyttää –pihvitomaatit sopivat erityisen hyvin täytettäviksi. Tomaatit sopivat pizzoihin ja paistoksiin ja niistä voi tehdä keittoja, kastikkeita ja mehuja.
Vihreät tomaatit ovat omiaan säilöntään. Kirsikkatomaatteja voi tarjoilla sellaisenaan esimerkiksi cocktailpaloina tai juustotarjottimella. Ne sopivat myös mainiosti ruokien koristeluun.
Erikoistomaattien, kuten kirsikkatomaattien, erilaisten terttutomaattien, keltaisten ja oranssien tomaattien, luumutomaattien sekä miniluumutomaattien, kysyntä on viime vuosina kasvanut.
Suomessa tuotetuista tomaateista noin 14 prosenttia on erikoistomaatteja. Niitä tuodaan ulkomailta, mutta myös kotimaisten erikoistomaattien tuotanto lisääntyy suuremman kysynnän myötä. Erikoistomaateissakin kannattaa siis suosia kotimaista.
Ihanteellinen säilytyslämpötila tomaatille on +13 astetta, mutta liian lämmin on parempi kuin liian kylmä. Jääkaapissa tomaatti menettää nopeasti makunsa ja kiinteytensä. Lämpimässä tomaatin kypsyminen nopeutuu.
Tomaatti tuottaa runsaasti etyleeniä, joten sitä ei kannata säilyttää etyleenistä kärsivien kasvisten, kuten kurkun ja yrttien, läheisyydessä.
Tomaatilla on erinomaiset makuominaisuudet: se on sopivan makea ja hapokas pientä karvautta unohtamatta. Tomaatissa on umamia, joka on makea, happaman, suolaisen ja karvaan lisäksi yksi ihmisen aistimista perusmausta. Tämä upea kasvis korostaa ruuassa muiden raaka-aineiden makua.
Ravintoarvoiltaan tomaatin natriumpitoisuus on vähäinen ja se sisältää reippaasti kaliumia. A-vitamiinia tomaatissa on runsaasti ja C- ja E-vitamiinia kohtalaisesti, samoin kuin B-ryhmän vitamiineja.
Kotimainen tomaatti ja puhdas ja vastuullinen tuote. Suomalainen kasvihuoneviljely on pudottanut tuotantonsa hiilijalanjälkeään peräti 56 prosenttia vuosien 2004 ja 2017 välisenä aikana. Esimerkiksi tomaatin hiilijalanjälkenä on aiemmin pidetty lukuarvoa viisi tuotekiloa kohden. Nyt Luonnonvarakeskuksen uusimman tutkimuksen mukaan kasvihuonetomaatin hiilijalanjälki vuonna 2017 oli 2,6 kiloa hiilidioksidia tuotettua kiloa kohden. Merkittävin muutos on tuotannon siirtyminen pois fossiilista polttoaineista. Esimerkiksi polttoöljyn käyttömäärä on pudonnut 85 prosenttia.
Suomessa on vahvat ja hyvin uusiutuvat vesivarat niin pohjavesinä kuin vesistöinäkin. Kasvihuoneviljely käyttää vettä vastuullisesti ja vain kasvien tarvitsemat määrät. Yhden kotimaisen kurkku- ja tomaattikilon tuottamisen vesijalanjälki on noin 20–35 litraa vettä. Suomalaista tuotantoa verrataan useimmiten espanjalaiseen tuotantoon. Espanjassa vesijalanjälki on 91-kertainen eli lähes 3165 litraa tomaattikiloa kohden.