Kuvassa on puulaudalla erilaisia tomaatteja.

Monipuoliset erikoistomaatit

Erikoistomaattien erilaiset muodot, maut, värit ja käyttöominaisuudet viehättävät, ja niiden avulla haetaan myös vaihtelua perinteisiin ruoanlaittotapoihin ja resepteihin. Suosio on taattu!

Perinteisen pyöreän, punaisen tomaatin rinnalla myydään paljon erikoistomaatteja, kuten kirsikkatomaatteja, helmi- ja miniluumutomaatteja, pihvitomaatteja sekä keltaisia ja oransseja tomaatteja. Kaupan tiskillä näkyvästi esillä ovat myös erilaiset napostelutomaatit, jotka ovat varsinkin lasten mieleen. Pienet tomaatit ovat omiaan naposteluun, salaatteihin ja pastaruokiin. Isot tomaatit sopivat voileipiin ja yleisesti ruoanlaittoon sekä grillaukseen.

  • Pihvitomaatti on suuri, sen halkaisija on noin 10 cm. Pihvitomaatin pinta on uurteinen ja sen hedelmälihassa on useita lokeroita.
  • Kirsikkatomaatti on pieni, noin parisenttinen halkaisijaltaan. Sen maku on makeampi kuin tavallisen tomaatin, ja niinpä se sopii erityisen hyvin sellaisenaan naposteltavaksi.
  • Cocktailtomaatti on kirsikkatomaattia hieman kookkaampi.
  • Helmitomaatti ei ole saanut kaunista nimeään syyttä. Se on pieni ja makea tomaatti. Kuten aidotkin helmet, se sopii erityisesti koristeluun.
  • Luumutomaattiᅠ on soikea. Punaisen ja keltaisen luumutomaatin lajikenimi Flavorino kertoo paljon. Siitä onkin tullut monen suosikki täyteläisen makunsa ansiosta.
  • Päärynätomaatti on pieni, päärynänmuotoinen tomaatti.
  • Keltainen ja oranssi tomaatti ᅠovat miedompia ja makeampia kuin tavallinen punainen tomaatti. Niiden väri piristää upeasti esimerkiksi salaatteja. Oranssin tomaatin betakaroteenipitoisuus on jopa kolminkertainen punaiseen verrattuna.