Kuvassa on salaatteja, jonka päällä on koristeltu havun oksa.

Virkeyttä vihreällä – täydennä joulupöytää kotimaisella salaatilla

Raikasta ja värikästä: kotimaisilla salaateilla saa helposti makua ja vaihtelua joulupöydän tarjontaan. Rapeat salaatit maistuvat varmasti suussasulavien laatikoiden kanssa. Kevyt salaatti virkistää raskaiden aterioiden välissä kaikenlaisia ruokailijoita. Kotimaisista salaateista saa helposti herkullisia vihersalaatteja yhdistämällä muutamaa eri salaattia sekä kotimaisia yrttejä. Erilaisilla vihanneksilla, hedelmillä ja proteiineilla salaateista saa ruokaisia. Nappaa tästä herkulliset salaattivinkit joulupöytään ja välipäivien menuhun.

Maukas salaatti jääsalaatista, linsseistä ja vuohenjuustosta

Rapea jääsalaatti sopii mainiosti yhteen päärynän, kurkun, linssien ja vuohenjuuston kanssa, ja aineksista syntyy helposti ruokaisa ja herkullinen salaatti. Kokeile salaattiin erilaisia kotimaisia salaatteja!

2-4 annosta

1 pss kotimaista jääsalaattia
1 päärynä
½ kotimainen kurkku
1 prk käyttövalmiita punaisia linssejä
kourallinen tuoretta basilikaa
100 g vuohenjuustoa

tarjoiluun oliiviöljyä

Ohje:

1. Revi salaatti pieniksi paloiksi ja asettele laakealle lautaselle.
2. Kuori ja pilko päärynä. Suikaloi kurkusta pitkiä siivuja kuorimaveitsen avulla. Pilko avokado kuutioiksi. Huuhdo ja valuta linssit huolellisesti.
3. Kuumenna paistinpannu ja leikkaa vuohenjuusto 1-2 sentin paksuisiksi siivuiksi. Paista juustoa pari minuuttia kummaltakin puolelta, kunnes pinta on saanut kauniin ruskean värin.
4. Asettele salaatin päälle kerroksittain päärynää, kurkkua, avokadoa ja linssejä. Viimeistele basilikalla ja vuohenjuustolla sekä lorauksella oliiviöljyä. Tarjoa ja nauti!

 

Kuvassa on harmaalla lautasella vuohenjuustosalaattia. Lautanen on marmoripöydällä.

Hurmaava talvisalaatti

Tässä talvisalaatissa kotimaisten salaattien kanssa maistuu jouluiset taatelit sekä hunajainen vinaigrette. Sekaan voi laittaa myös esimerkiksi sinihomejuustoa.

kotimaista jäävuorisalaattia
4-5 isoa lehteä lehtikaalia tai muuta kovaa salaattia
1 parsakaali
1 iso nippu tummia kivettömiä viinirypäleitä
100 g mustia kivettömiä kalamata-oliiveja
1 dl kuivattuja taateleita (tai rusinoita)
hunajaista vinaigrettea
2 dl paahdettuja cashew-pähkinöitä

Hunajainen vinaigrette:

2 tl dijon-sinappia
½ sitruunan mehut
1 rkl omenaviinietikkaa
1 dl oliiviöljyä
1 rkl juoksevaa hunajaa (tai vaahterasiirappia)

suolaa & mustapippuria

Ohje:

1. Leikkaa parsakaali hyvin ohuiksi siivuiksi.
2. Huuhdo ja kuivaa lehtikaali ja pilko se myös pieniksi suikaleiksi.
3. Siirrä parsakaali ja lehtikaali isoon kulhoon.
4. Puolita viinirypäleet ja oliivit. Pilko taatelit pieniksi paloiksi. Lisää viinirypäleet, oliivit ja taatelit salaatin joukkoon ja sekoita.
5. Valmista vinaigrette. Sekoita kaikki ainekset pienessä kulhossa ja lisää sitten vinaigrette salaatin joukkoon. Sekoita hyvin ja anna maustua hetken ajan.
6. Viimeistele salaatti paahdetuilla cashew-pähkinöillä. Tarjoa ja nauti!

 

Kuvassa on reseptin mukaan tehty hurmaava talvisalaatti.

Paahdettu salaatti

Paahdettu salaatti yhdistettynä kotimaisista raaka-aineista tehdyn peston kanssa on kevyt ja herkullinen lisuke mihin tahansa kohtaan jouluateriaa!

4 pientä annosta 20 min

Ainekset

Pesto

1 valkosipulinkynsi
hyppysellinen sormisuolaa
1 kotimaisen basilikaruukun lehdet
30-40 g kovaa tai puolikovaa kotimaista juustoa
0,5 dl rypsi-, rapsi- tai auringonkukkaöljyä

Salaatti

kotimainen Cosmopolitan-, sydän- tai muuta rapeaa salaattia, pituussuunnassa puolitettuna

Ohje:

1 Jos teet peston morttelissa, aloita murskaamalla valkosipuli yhdessä sormisuolan kanssa tahnaksi. Lisää sitten basilikanlehdet ja murskaa ne huolellisesti. Raasta joukkoon sitten juusto, sekoita ja lisää lopuksi öljy. Voit tehdä peston myös teho- tai sauvasekoittimella, jolloin kaikki ainekset voi soseuttaa kerralla.
2. Lämmitä paistinpannu tulikuumaksi korkeimmalla mahdollisella lämmöllä. Aseta puolitettu salaatti pannulle leikkuupinta alaspäin ja paina sitä pannua vasten
kädelläsi, jotta se saa tasaisen paistopinnan. Paista salaattia noin 3-4 min tai kunnes se on hyvin paahtunut, jopa hiiltynyt.
3. Tarjoile salaatti pestolla peitettynä ja viimeistele annos raastetulla juustolla.

Videon ja reseptin on tuottanut Tastery Foods.

 

Kuvassa on ruskealla lautasella paahdettu salaatti. Tausta on sininen.

Tutustu muihin herkullisiin salaattiresepteihin