Kuvassa on yrttinippu

Joulupöytään makua ilman suolaa

Mitä olisi jouluruuat ilman yrttejä? Kotimaiset yrtit tuovat makua ruokaan kuin ruokaan. Niiden ansiosta voi helposti vähentää suolaa. Kotimaisten yrttien valikoima on laaja, jokaiseen jouluruokaan löytyy varmasti sopiva mauste.

Joulupöytään rosmariinia ja tilliä

Joulupöydän kinkku- ja kalkkunavadeille kannattaa varata koristeeksi rosmariinia ja timjamia. Rosmariini ja timjami ovat molemmat voimakkaita ja aromikkaita yrttejä, niitä molempia kannattaa käyttää varoen. Molempia yrttejä säilytetään jääkaapissa. Rosmariinin lehdet muistuttavat hieman havunneulasia. Tuoreena rosmariini on voimakkaampi kuin kuivattuna. Timjamilla taas on pienet, hieman suipot lehdet. Sen maku säilyy ruoanlaitossa hyvin, myös pitkään kypsennettäessä. Timjamin kukat ovat kauniita ruokien ja salaattien koristeita.

Joulukalojen kera tarjotaan runsaasti tilliä, ja jälkiruoat kruunataan basilikalla ja sitruunamelissalla. Tilli on suomalaisten rakastama mauste, jolla on hieman mäntymäinen ja sitruunamainen maku. Kalaruokien lisäksi se sopii loistavasti kastikkeisiin, salaatteihin, uusille perunoille, kaali- ja liharuokiin, maustekurkuille, yrttijuustoihin, voileiville, keittoihin ja koristeeksi. Tilli säilyy parhaiten jääkaapissa. Sitruunamelissassa on nimensä mukaan myös sitruunamainen maku. Erityisen suosittu sitruunamelissa on jälkiruokien ja juomien ainesosana ja koristeena. Sen karvapintaiset lehdet muistuttavat nokkosta. Sitruunamelissa on kylmänarka, joten sitä kannattaa säilyttää poikkeuksellisesti huoneenlämmössä.

Lue lisää kotimaisten yrttien laajasta valikoimasta:

Anna lahjaksi

Yrttejä kannattaa käyttää monipuolisesti läpi vuoden. Jos yrtit ovat uusi tuttavuus omassa keittiössä, kannattaa niihin tutustua maltilla. Yrttien käytössä hyvä nyrkkisääntö on lisätä kuivat yrtit ruuan valmistuksen alussa ja tuoreyrtit lopussa. Jokaisella yrtillä on oma persoonallinen makunsa. Ruoanvalmistuksessa tuoreyrttejä käytetään määrällisesti kaksi tai kolme kertaa enemmän kuin kuivattuja. Tuoreyrttejä voi pakastaa ja kuivata sekä säilöä öljyyn tai etikkaan. Kuivatut tai säilötys yrtit ovat myös hauska lahja ruuanlaitosta pitävälle perheenjäsenelle tai ystävälle. Kuivata yrtit ja anna ne kauniissa lasipurkissa.

Tuoreyrtit säilyvät parhaiten viileässä. Poikkeuksia ovat helposti paleltuvat basilika ja sitruunamelissa, jotka kannattaa säilyttää huoneenlämmössä. Ruukun suojusmuovi ehkäisee yrttien kuivumista, joten sitä ei kannata poistaa. Kaikki yrtit, varsinkin suurilehtiset lajit, kuivuvat helposti, ellei niitä kastele kunnolla. Yrttejä voi kasvattaa talvisin myös keinovalolla varustetussa sisäpuutarhassa. Kesällä niitä voi kasvattaa parvekkeelle, terassilla tai puutarhassa.

Katso videolta ohjeet kovien yrttien kuivaamiseen:

Videon on tuottanut Tastery Foods.

Tutustu resepteihin, joihin on käytetty kotimaisia yrttejä