Arkiruoan aika – testaa mainettaan helpompi lasagne ja timjamipotut

Arkeenpaluu koittaa joka syksy. Helpot, ravitsevat ja värikkäät annokset antavat puhtia arkeen ja pitävät syysflunssat loitolla! Nyt on aika myös vetäytyä kotiin nauttimaan pimenevistä illoista ja oman sohvan lämmöstä.

A-vitamiinit tomaatista talteen

Riittävä A-vitamiinin saanti on tärkeää, sillä se voi vähentää erilaisten infektioiden riskiä. Lapsiperheissä syksyn koulu ja harrastukset voivat altistaa pöpöille, mutta niitä vastaan voi yrittää suojautua monipuolisella ravinnolla! Alle 10-vuotias lapsi saa n. 40 % päivittäisestä A-vitamiinin tarpeestaan jo 250 gramman tomaattiannoksesta. Kotimainen tomaatti ja paprikat ovat oivallisia A-vitamiinin lähteitä monipuolisessa ruokavaliossa.

Keittele kerralla iso satsi vaivattomasti valmistuvaa tomaattikastiketta ja pakasta osa tai nauti pikaisesti pikkelöidyistä kirsikkatomaateista lounaan seurana.

Helppo gluteeniton lasagne paahdetuilla kasviksilla

Lasagne on monien suosikki ja tämä helposti valmistuva versio saa makunsa uunissa paahdetuista sienistä ja muista kasviksista. Lasagneen voi hyvin lisätä omia suosikkitäytteitään ja tomaattikastikkeen voi maustaa kuivattujen yrttien sijaan myös tuoreilla yrteillä!

Paahdetut kasvikset:

  • 2 rasiaa (à 200 g) kotimaisia sieniä
  • 1 munakoiso
  • 1 kesäkurpitsa
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria

Tomaattikastike:

  • 3 tlk (à 400 g) tomaattimurskaa
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 1 tl kuivattua basilikaa
  • 1 tl hunajaa (tai muuta makeutusta)
  • suolaa ja mustapippuria
  • muutama kourallinen tuoretta kotimaista baby-pinaattia

Lasagneen:

  • gluteenittomia lasagnelevyjä
  • 1-2 palloa luomumozzarellaa
  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Huuhtele ja kuivaa munakoiso, kesäkurpitsa ja sienet tarvittaessa. Pilko kasvikset pieniksi, noin 1 x 2 cm kokoisiksi paloiksi. Sekoita kasvisten joukkoon oliiviöljy sekä suola ja mustapippuri, ja levitä kasvikset leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paahda uunissa noin 20-25 minuuttia, kunnes kasvikset ovat hieman ruskistuneet ja selvästi pehmenneet.
  2. Valmista tomaattikastike kasvisten ollessa uunissa. Annostele tomaattimurskat isoon kattilaan ja sekoita joukkoon mausteet. Kiehauta, ja anna hautua pienellä lämmöllä sen aikaa, kun kasvikset ovat uunissa.
  3. Ota kastike pois liedeltä ja sekoita keskenään tomaattikastike, paahdetut kasvikset sekä pinaatti. Laske uunin lämpötila 175 asteeseen.
  4. Kokoa sitten lasagne: annostele uunivuoan pohjalle tomaattikastiketta ja lisää sen jälkeen tasainen kerros lasagnelevyjä. Annostele toinen ja kolmas kerros kastiketta ja lasagnelevyjä ja lisää kolmanteen kerrokseen myös puolet mozzarellasta. Voit joko repiä mozzarellan ”muruiksi” tai leikata sen ohuiksi siivuiksi. Annostele lasagnen päälle vielä lopuksi kastiketta sekä loput mozzarellasta.
  5. Laita lasagne uuniin ja kypsennä noin 35-45 minuuttia, kunnes lasagnelevyt ovat pehmenneet ja juusto sulanut. Anna vetäytyä tovi ennen tarjoilua. Tarjoile esimerkiksi vihersalaatin kera ja nauti!

Täyttävä salaatti sisältää halloumia ja broileria

Ruokaisat salaatit maistuvat niin etätyölounaana kuin illanistujaisissakin. Kotimaiset vihannekset tuovat väriä, vitamiineja ja makua syksyn lautaselle! Kanan voi hyvin korvata esimerkiksi tofulla tai nyhtökauralla.

  • 1 grillibroileri tai luomukanan fileitä
  • 1 ruukku jääsalaattia
  • 1 ruukku tammenlehtisalaattia
  • 200 g kirsikkatomaatteja
  • ½ kurkku
  • ½-1 punainen paprika
  • rucolan versoja
  • 2 viipaletta maalaisleipää
  • 3 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
  • 1 valkosipulinkynsi

Kastike:

  • ½ dl rypsi- tai oliiviöljyä
  • 1 limen puristettu mehu
  • ripaus sokeria
  • ripaus suolaa
  • 1 valkosipulinkynsi
  1. Putsaa kana nahattomaksi ja luuttomaksi. Revi liha suikaleiksi.
  2. Revi jääsalaatti ja temmenlehtisalaatti. Puolita kirsikkatomaatit, paloittele kurkku ja paprika. Laita ainekset salaattivadille. Lisää joukkoon rucolanversoja. Paloittele maalaisleipä kuutioiksi ja paahda kuumalla pannulla öljyssä. Lisää joukkoon hienonnettua valkosipulia.
  3. Sekoita rypsi- tai oliiviöljy, limen puristettu mehu, ripaus sokeria, suolaa ja hienonnettua valkosipulia. Tarkista maku.
  4. Sekoita kastike salaatin joukkoon ja nauti!

Timjamilla maustetut rapeat lohkoperunat viimeistelevät koti-illan

Kesän jälkeen on ihanaa levittäytyä oman kodin lämpöön ja nauttia sohvalla viltin alla telkkarin edessä tai kirja kädessä. Pieni naposteltava maistuu koti-iltoina, ja siihen tarkoitukseen dippailtavat lohkoperunat on kuin tarkoitettu! Runsaasti yrteillä maustettu vegaaninen dippi kruunaa makunautinnon.

Timjamiperunat:

  • 3 isoa jauhoista perunaa
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • ½ dl hienoksi pilkottua timjamia
  • suolaa & mustapippuria

Vegaaninen yrttidippi:

  • 2 dl kaurapohjaista creme fraichea
  • 1-2 tl dijon-sinappia
  • ½ sitruunan mehu
  • 1 dl hienoksi pilkottuja tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, timjamia & oreganoa)
  • suolaa & mustapippuria
  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Huuhtele ja kuivaa perunat huolellisesti. Leikkaa pitkiksi lohkoiksi ja laita perunat isoon kulhoon. Lisää oliiviöljy, timjami sekä mausteet ja sekoita hyvin.
  2. Asettele perunalohkot leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista noin 45 minuuttia, kunnes perunat ovat kauniin kullanruskeita. Jos haluat perunoihin oikein rapean kuoren, laita uuni grilliteholle viimeiseksi 5-10 minuutiksi.
  3. Valmista sillä välin yrttidippi. Lisää kaikki ainekset kulhoon ja sekoita hyvin. Maista, ja lisää mausteita tai muita aineksia maun mukaan. Laita jääkaappiin maustumaan hetkeksi.
  4. Ota perunat uunista ja anna jäähtyä hetken ennen tarjoilua. Tarjoa perunat yrttidipin kanssa ja nauti!