Valmistaudu isänpäivään vihanneksin – koko perheelle puoli kiloa päivässä

Ihania isiä muistetaan taas marraskuun kymmenes. Helpot, vihannespitoiset herkut sisältävät suolaista ja makeaa, valitse alta oman isän lautaselle sopivimmat annokset!

Tomaatti-pinaattimunakas uunissa

Uunissa valmistuva munakas eli frittata on ihana aamupala kiirettömään isänpäiväviikonloppuun. Se sopii myös kevyeksi lounaaksi tai vaikkapa iltapalanaposteltavaksi. Voi valikoida fetan lisäksi oman isän lempparijuustoa täytteeseen. Timjamin lisäksi tai sijasta mukaan sopii hyvin vaikkapa basilika, persilja ja ruohosipuli.

  • 7-10 kpl kotimaisia pisaratomaatteja
  • 2 dl kotimaista babypinaattia
  • 5 kananmunaa
  • suolaa
  • timjamia ja fetamurua koristeeksi

1. Lämmitä uuni 180-asteiseksi. Puolita pisaratomaatit.
2. Vatkaa kananmunat tasaiseksi seokseksi, lisää mukaan ripaus suolaa.
3. Lisää kananmunat uuninkestävälle pannulle. Lisää mukaan puolitetut tomaatit ja puolet pinaatista.
4. Siirrä frittata uuniin kypsymään noin 10 minuutiksi.
5. Jos haluat, voit kumota kypsän frittatan suurelle lautaselle. Viimeistele tuoreella babypinaatilla, timjamilla ja fetamurulla ennen tarjoilua.

Mehevät kasvistäytteiset kesärullat

Kurkku kestää lämmitystä siinä missä muutkin vihannekset. Uunipaahdetut vihannekset voi laittaa grillivastuksen alle, jolloin ne saavat grillausta jäljittelevän paahteisen pinnan. Tuoreiksi kesärulliksi kääräistyt vihannekset nautitaan hauskasti dippailemalla.

kesärullat:

  • 1 iso kurkku
  • 8 isoa pyöreää riisipaperia
  • ½ pss (225 g) kotimaista perunanuudelia
  • ½ pnt korianteria tai basilikaa
  • 8 salaatinlehteä
  • suolaa ja pippuria
  • öljyä

kastike:

  • 1 prk (200 g) turkkilaista jogurttia
  • 1 tomaatti
  • 1 paprika
  • ½ pnt korianteria tai basilikaa hienonnettuna
  • 1 valkosipulinkynsi kuorittuna ja hienonnettuna
  • hyppysellinen suolaa ja pippuria

 

Leikkaa kurkku kahtia ja leikkaa molemmat puolikkaat pituussuunnassa kolmeksi paksuksi viipaleeksi. Öljyä kurkkuviipaleet kevyesti ja mausta. Leikkaa tomaatti sivusuunnassa kolmeksi paksuksi viipaleeksi ja lohko paprika neljään osaan. Öljyä paprikalohkot kevyesti ja mausta ne sekä tomaatit.

Paahda kasvikset uunissa +225-250 asteessa leivinpaperilla. Paahda kurkkua niin kauan, että se saa hieman väriä, mutta pysyy edelleen sisältä melko kiinteänä. paahda tomaatit pehmeiksi. Kypsennä paprikoita niin kauan, että niiden kuori tummuu kunnolla.

Laita valmiit paprikat kulhoon, peitä kelmulla ja anna jäähtyä. Anna myös kurkkujen ja tomaattien jäähtyä. Lämmitä kotimaiset nuudelit pakkauksen ohjeen mukaisesti pannulla pienessä määrässä öljyä ja anna jäähtyä. Mausta nuudelit suolalla ja pippurilla.

Valmista kastike. Kuori jäähtyneet paprikat ja poista siemenet sekä kannat. Hienonna paprikat ja tomaatit. Sekoita kaikki kastikkeen raaka-aineet kulhossa ja anna maustua sen aikaa kun valmistat rullat.

Leikkaa jäähtyneet kurkut ohuiksi ja pitkiksi suikaleiksi.

Upota yksi riisipaperiarkki lämpimään veteen pehmenemään noin 10 sekunniksi. Nosta pehmennyt riisipaperi varovasti leikkuulaudalle ja täytä kurkulla, nuudeleilla, salaatilla ja yrteillä siten, että reunoille jää tyhjää. Käännä reunat täytteiden päälle ja rullaa tiiviiksi kääryleeksi. Valmista loput rullat samalla tavoin.

Tarjoa kesärullat jogurttikastikkeen kanssa ja nauti!

Gluteeniton sienipiirakka silataan pinaatilla

Sienipiirakka on syksyn klassikko, ja tämä versio saa ruokaisan täyteläistä sekä herkullista makua kotimaisista herkkusienistä. Piirakka onnistuu helposti gluteenittomana ja hurmaa taatusti koko perheen!

Vuoan halkaisija: 25 cm

Pohja:

  • 2 dl tattarijauhoa
  • 1 dl riisijauhoa
  • 2 rkl perunajauhoa
  • ripaus suolaa
  • 5 rkl oliiviöljyä
  • noin 1 1/2 dl kylmää vettä

Täytteet:

  • 1 rasia (200 g) kotimaisia sieniä
  • noin 70 g kotimaista baby-pinaattia
  • 100 g murustettua fetajuustoa

Munamaito:

  • 2 kananmunaa
  • 3 dl kauramaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • suolaa & mustapippuria
  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Mittaa jauhot ja suola isoon kulhoon ja sekoita hyvin. Lisää öljy ja vesi muutamassa erässä koko ajan sekoittaen. Taikina saa olla hieman tahmeaa, mutta käsin muovailtavaa. Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille ja esipaista 10 minuuttia. Valmistele sillä aikaa täytteet.
  2. Huuhdo sienet ja pilko ne pieniksi paloiksi. Jätä kuitenkin muutama kokonainen sieni koristelua varten. Kuumenna paistinpannu ja kuullota sieniä tilkassa oliiviöljyä pari minuuttia, kunnes ne ovat hieman ruskistuneet. Lisää pinaatti ja sekoittele se sienten joukkoon. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria. Annostele täyte piirakkapohjan päälle ja murustele pinnalle fetajuusto.
  3. Riko kananmunat kulhoon ja vispaa joukkoon kauramaito. Mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla. Kaada munamaito piirakan päälle. Paista piirakkaa noin 30 minuuttia, kunnes munamaito on jähmettynyt ja piirakka on saanut hieman kullanruskeaa väriä. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua ja nauti sitten sellaisenaan tai vaikkapa salaatin kera!

Luonteikkaat cookiet rosmariinilla ja suklaahippusilla

Kokeile yrttejä myös leivonnassa. Rosmariini sopii mainiosti suklaan kaveriksi näissä herkullisissa suklaahippukekseissä, joista saa taiteiltua myös näyttävän paketin vaikkapa sellofaaniin kääräistynä! Resepti on gluteeniton ja maidoton.

10–12 isoa keksiä:

  • 2 dl mantelijauhoa
  • 3 dl (gluteenitonta) kaurajauhoa
  • 3 rkl kookossokeria tai ruokosokeria
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl ruokasoodaa
  • ¼ tl leivinjauhetta
  • ½ tl vaniljajauhetta
  • 100 g tummaa suklaata
  • 1 rkl hienoksi pilkottua rosmariinia
  • 1 kananmuna
  • ¾ dl kotimaista juoksevaa hunajaa
  • 1 dl miedon makuista öljyä
  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Mittaa isoon kulhoon jauhot, sokeri, suola, ruokasooda, leivinjauhe sekä vaniljajauhe ja sekoita huolellisesti.
  2. Pilko suklaa rouheeksi ja lisää suurin osa suklaasta taikinaan. Säästä muutama isompi pala keksien päälle. Lisää lopuksi rosmariini ja sekoita.
  3. Annostele toiseen kulhoon kananmuna, vaahterasiirappi sekä oliiviöljy ja sekoita. Yhdistä raaka-aineet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taikina saa olla kosteaa ja hieman irtonaista.
  4. Nosta taikinasta lusikan avulla 10–12 nokaretta leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paina kevyesti keksin muotoon. Lisää pari suklaapalaa keksin päälle. Paista noin 11–13 minuuttia, kunnes keksit ovat saaneet kevyen kullanruskean värin. Keksit tuntuvat uunista ottaessa pehmeiltä, mutta ne kovettuvat jäähtyessään. Anna keksien jäähtyä rauhassa ennen kuin siirrät niitä, sillä lämpiminä ne hajoavat helposti. Viimeistele halutessasi ripauksella suolahiutaleita.
  5. Tarjoa ja nauti! Valmiit keksit säilyvät ilmatiiviissä rasiassa noin viiden päivän ajan.