Tuoretta lautaselle sydäntalvellakin – raikasta annos salaatilla ja salsalla

Kotimaiset tomaatit, kurkut, salaatit ja yrtit kypsyvät kasvihuoneissa ympäri vuoden ja niitä on kaupoissa tarjolla jokaiseen vuodenaikaan. Täällä pohjoisissa oloissa kasvihuoneviljelytekniikka on kehittynyt huipputasolle, mikä takaa ympäristön kannalta kannattavan viljelyn myös talven yli.

Suomessa tuotetun tomaatin, kurkun, salaatin ja yrttien matka kasvihuoneesta ruokapöytään on lyhyt. Tuoretuotteiden kohdalla nopea ja tehokas kuljetusketju sadonkorjuusta suuhun on tärkeä, ja kotimaisten tuotteiden kohdalla tuoreus toteutuu hyvin. Näin myös tärkeät vitamiinit ja muut ravintoaineet pysyvät tuotteiden matkassa mukana.

Tuoreet vihannekset tuovat lautaselle piristäviä värejä ja makuja, vaikka ulkona valon määrä olisi vähissä. Uunissa grillatut tomaatit maistuvat salaatissa ja tuovat lautaselle runsaasti A-vitamiinia. Kurkku ja mango muodostavat raikkaan liiton, jota voi vahvistaa tujauksella chiliä. Tallenna reseptit alta!

Raikas & tulinen kurkku-mangosalsa

Kurkusta ja mangosta tulee ihanan raikas salsa, joka maistuu niin naposteltavana maissilastujen kanssa kuin vaikkapa osana meksikolaista ateriaa. Lisää joukkoon puolikas chili, jos kaipaat kunnolla mausteisuutta!

  • 1 kurkku
  • 1 kypsä mango
  • 1 pieni punasipuli
  • kourallinen tuoretta korianteria
  • ½ limen mehut
  • suolaa & mustapippuria
  • 1 tl chilihiutaleita
  • tarjoiluun maissilastuja
  1. Kuori mango ja pilko hedelmäliha pieniksi kuutioiksi. Pilko myös kurkku ja punasipuli pieniksi kuutioiksi. Hienonna korianteri.
  2. Sekoita mango, kurkku ja sipuli kulhossa ja lisää joukkoon korianteri, limen mehu sekä mausteet. Anna maustua jääkaapissa noin puoli tuntia. Tarjoile esimerkiksi maissilastujen kera ja nauti!

Salaatti uunipaahdetuista tomaateista

Tämä väriä ja makua pursuava salaatti tuo mieleen kesäisen aurinkoiset päivät. Salaattiin sopii mainiosti kaikenlaiset tomaatit, joten valikoi omia lemppareitasi! Jos haluat annoksesta kokonaisen lounaan, lisää mukaan esimerkiksi paahdettua tofua tai kikherneitä taikka erilaisia juustoja.

tomaatit:

  • 1 kg erilaisia tomaatteja (esim. pihvitomaatti, terttutomaatti, San Marzano)
  • 3 rkl öljyä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • ⅓ tl suolaa
  • ⅓ tl rouhittua mustapippuria

kastike:

  • ¼ pieni kurkku
  • 1 pieni salottisipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • ½ pnt ruohosipulia
  • 3 rkl öljyä
  • 2 rkl omenasiiderietikkaa
  • ⅓ tl suolaa
  • ⅓ tl rouhittua mustapippuria
  • hyppysellinen sokeria

lisäksi:

  • 2 ruukkua lehtisalaattia

Aloita kastikkeen valmistamisella. Leikkaa huuhdeltu kurkku pieniksi kuutioiksi. Kuori sipulit ja hienonna ne. Hienonna myös ruohosipuli. Sekoita kaikki kastikkeen raaka-aineet keskenään ja anna tekeytyä sen aikaa kun valmistat tomaatit.

Huuhtele tomaatit ja leikkaa ne sopivan kokoisiksi paloiksi: San Marzanot voit esimerkiksi puolittaa pituussuunnassa, terttutomaatit voit halkaista ja pihvitomaatit voit lohkoa neljään osaan.

Kuori valkosipulinkynsi ja raasta se. Lisää valkosipuli, öljy, suola ja pippuri kulhoon tomaattien kanssa ja sekoita. Valele tomaatit öljyseoksella ja paahda ne uunissa 200-225 asteessa, kunnes ne pehmenevät ja saavat hieman väriä.

Levitä salaatinlehdet laakealle vadille ja aseta grillatut tomaatit salaatinlehtien päälle. Viimeistele lisäämällä kurkku-salottisipulikastike tomaattien päälle.