Talven lohturuokaa – ihanimmat täytetyt leivät

Välipala pitää energiatasot kohdillaan arjen pyörteissä. Monipuolisesti vihanneksilla täytetyt leivät avittavat päivittäisen 500-800 gramman kasvistavoitteen täyttymistä ja taklaavat nälästä johtuvaa väsymystä! Suosi monipuolisesti erivärisiä vihanneksia ja testaile rohkeasti erilaisia salaattilaatuja sekä yrttejä.

Alla neljä omaa välipalasuosikkiamme!

Nopeat tomaatti-hummusleipäset

Tomaatin ja hummuksen yhteinen makumaailma on mitä taivaallisin. Vielä paremmaksi sen tekee päälle siroteltu tuore oregano! Simppelit mutta ruokaisat leivät ovat arjen pelastus silloin, kun nälkä on jo ehtinyt hiipiä.

Hummus:

  • 2 tölkkiä kikherneitä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • ruokalusikallinen tahinia
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • suolaa
  • pippuria
  • persiljaa

Kaada tehosekoittimeen kikherneet. Säilytä ainakin toisen purkin neste, tarvitset sitä myöhemmin. Lisää sekoittimeen kuoritut valkosipulinkynnet, tahini, sitruunan mehu ja mausteet. Laita kone käyntiin. Lisää vähitellen kikhernepurkin nestettä, kunnes hummus on mielestäsi täydellisen samettista. Lisää lopuksi mielesi mukaan persiljaa.

Leiville:

  • tuoretta leipää
  • erivärisiä kotimaisia tomaatteja
  • tuoretta oreganoa
  • tuoretta basilikaa

Levitä leipäviipaleisiin reilusti hummusta ja sen päälle erivärisiä tomaattilohkoja. Laita tomaattien päälle pieni ripaus suolaa ja pippuria. Koriste oreganon lehdillä.

Rosmariini-juustoboston

 

 

Rosmariini-juustoboston on tyylikäs ja upean tuoksuinen leipä, jota viitsii tarjota juhlavassakin tilaisuudessa! Leipä sopii ihanasti myös arkievääksi, sitä voi kätevästi pakastaa paloina ja mikron kautta käytettynä herkku on kuin tuore!

  • 5 dl vettä
  • 25 g hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl kotimaista hunajaa
  • 2 dl kaurahiutaleita 11-12 dl vehnäjauhoja
  • 150 g juustoraastetta

Väliin:

  • 200 g tuorejuustoa
  • kotimaista rosmariinia
  • tuoretta kotimaista timjamia hienonnettuna

Pinnalle:

  • vettä (seesaminsiemeniä)

Mittaa kädenlämpöinen vesi kulhoon ja murenna joukkoon hiiva.

Lisää suola ja hunaja. Sekoita joukkoon kaurahiutaleet ja vehnäjauhot alustaen. Lisää juustoraaste ja vaivaa taikina tasaiseksi. Anna kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.

Jaa taikina kahteen osaan. Vaivaa taikinasta ilmakuplat. Kaulitse kahdeksi levyksi ja voitele levyt tuorejuustolla. Ripottele pinnalle rosmariinia ja tuoretta kirveliä. Kääri rulliksi ja leikkaa korvapuustien tapaan noin 4 cm paksuiksi viipaleiksi.

Vuoraa halkaisijaltaan 24-26 cm pyöreä kakkuvuoka leivinpaperilla ja nosta pullat pystyssä vierekkäin vuokaan. Suihkauta pinnalle hieman vettä ja ripottele päälle halutessasi seesaminsiemeniä.

Paista leipää 200 asteessa uunin keskiritilätasolla noin 30 minuuttia, tai kunnes leipä on saanut kauniin värin.

Huijarin tunaleivät kikherneestä

Kikherneistä saa maukkaan, tonnikalaa hauskasti muistuttavan tahnan. Tuoreyrteillä maustettu levite saa kaverikseen paahtoleipää ja runsaasti vihanneksia. Ihana retkieväs talvisille seikkailuille!

Kikhernetahna:

  • 1 pkt (noin 230 g) kikherneitä
  • 4 rkl vegaanista majoneesia
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 pieni punasipuli
  • ½ dl pilkottua suolakurkkua
  • 1 rkl hienoksi pilkottua lehtipersiljaa
  • 2 rkl hienoksi pilkottua tilliä
  • suolaa ja mustapippuria

Lisäksi:

  • paahtoleipää
  • salaattia
  • kurkkua
  • tomaattia
  • paprikaa
  1. Huuhtele ja valuta kikherneet ja siirrä ne isoon kulhoon. Lisää majoneesi ja sitruunamehu ja soseuta karkeaksi tahnaksi sauvasekoittimella.
  2. Pilko sipuli. Lisää kaikki loput ainekset kikherneiden joukkoon ja sekoita hyvin. Maista ja lisää suolaa tai mustapippuria maun mukaan.
  3. Paahda leivät. Täytä leivät kikhernetahnalla, salaatilla ja esimerkiksi tomaatilla, paprikalla ja kurkulla. Tarjoa ja nauti!

Täyttävä sieni-flatbread

Kotimaisia sieniä löytyy kaupoista ympäri vuoden. Umamisen maukas pitsan tyyppinen leipänen käy vaikka lounaasta! Se sopii hauskasti jaetuksi välipalaksi vaikkapa illanistujaisiin tai päiväkahville.

Pohja:

  • 2 dl kädenlämpöistä vettä
  • 15 g hiivaa
  • n. 4,5 dl vehnäjauhoja
  • ripaus suolaa
  • 2 rkl öljyä

Täyte:

  • 200g kotimaisia sieniä
  • öljyä paistamiseen
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • n. 1-2 dl kaurakermaa tai muuta kasvikermaa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • vegaanista parmesania (vapaavalintainen)
  • kotimaista rucolaa
  1. Valmista ensin pohja. Sekoita hiiva huolella kädenlämpöiseen veteen. Lisää vähitellen vehnäjauhot ja suola ja sekoita taikinaa kokoajan, lisää lopuksi öljy. Muotoile taikinasta 2-3 levyä pellille, anna kohota puolisen tuntia.
  2. Hienonna sipulit ja pilko 3/4 sienistä hakkelukseksi ja loput sieviksi siivuiksi. Kuullota sipuleita öljyssä ja lisää sen jälkeen pilkotut sienet, jatka paistamista noin viiden minuutin ajan. Lisää kerma, mausta suolalla ja pippurilla ja anna hautua hetken aikaa.
  3. Levitä sienipaistos leipien päälle, lisää lisää lopuksi siivutetut herkkusienet. Halutessasi voit raastaa päälle hiukan vegaanista parmesaania. Paista leipäsiä 225-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia. Ripottele päälle rucolaa (ja vaikka lisää parmesania) ja tarjoa lämpimänä vaikka höyryävän kahvi- tai teekupillisen kera.