Kotimaista itsenäisyyspäivään! Mutta miksi? 5 syytä

Itsenäisyyspäivää vietetään lauantaina, ja loppuvuoden juhlinnat keräävät suomalaiset yhteisten ruokapöytien äärelle. Itsenäisyyspäiväviikolla on hyvä pysähtyä miettimään, mistä ostamamme ruoka tulee ja mitä kotimainen ruoka oikeastaan tarkoittaa.

Meillä on pohjoisesta sijainnistamme huolimatta Suomessa erinomainen tarjonta kotimaisia kasviksia ympäri vuoden. Keräsimme viisi hyvää syytä, miksi kannattaa valita kaupassa kotimainen kasvis.

1. Tuoreinta mitä kaupasta saa

Kotimaiset kasvikset kulkevat puutarhalta kauppaan parhaimmillaan muutamassa tunnissa. Voit siis tänään syödä esimerkiksi kurkun, joka on poimittu samana aamuna kasvihuoneelta. Erityisesti kotimaisilla kasvihuonevihanneksilla, kuten tomaateilla, kurkulla, salaateilla ja yrteillä, aika poiminnasta lautaselle on erittäin lyhyt. Etelä-Euroopasta tuodulla kasviksella voi olla takanaan jopa viikon matka, Euroopan ulkopuolelta tulevilla tuotteilla jopa useampi viikko.

2. Tiedät mistä ruokasi tulee

Kun ostat kotimaassa viljellyn vihanneksen, näet pakkauksesta suoraan, missä yrityksessä tuote on viljelty. Suomalaisessa ruokaketjussa tieto kulkee järjestelmällisesti ja alkuperä on aina selvitettävissä helposti. Ulkomailta tulleen kasviksen alkuperä voi joskus jäädä hämärän peittoon, eikä sitä usein ole mahdollista selvittää puutarhalle asti.

3. Taatusti puhdasta ja turvallista

Suomessa viljellyt vihannekset ovat kaikkien mittareiden mukaan kuluttajille täysin turvallisia. Tuotteiden kohdalla ei tarvitse olla esimerkiksi huolissaan kasvinsuojeluainejäämistä. Suomalaisessa kasvihuoneviljelyssä on käytetty biologista kasvinsuojelua jo 1960-luvulta asti. Biologinen torjunta tarkoittaa sitä, että kasvinsuojelua tehdään hyödyntäen erilaisia eliöitä kasvinsuojeluaineiden sijasta. Biologista kasvinsuojelua käytettäessä kemiallisia kasvinsuojeluaineita ei käytetä lainkaan, tai niitä käytetään erittäin harvoin. Lisäksi Suomen ilmasto ja kylmät talvet auttavat omalta osaltaan hallitsemaan kasvintuhoojia, jotka voivat levitä helpommin lämpimämmissä maissa. Lisäksi meillä Suomessa on esimerkiksi Etelä-Eurooppaa verrattuna kapeampi valikoima kasvinsuojeluaineita käytössä.

4. Ympäristövaikutuksia ei ulkoisteta muualle

Kulutamme paljon ulkomailla viljeltyjä tai valmistettuja tuotteita, joiden valmistuksen ympäristövaikutukset ulkoistamme valmistusmaahan. On siis reilua, että kuluttamamme ruuan ympäristövaikutukset kohdistuvat mahdollisimman paljon omaan maahamme, emmekä ulkoista ympäristövaikutuksia muualle.

Suomalainen kasvihuoneviljely on energiatehokasta ja ympäristöystävällistä. Ala on pudottanut hiilijalanjälkeään yli 60 prosenttia viimeisen kahden vuosikymmenen aikana. Osa suomalaisista kasvihuoneyrityksistä on tuotannon osalta jo lähes hiilineutraaleja.

5. Luot työtä ja hyvinvointia Suomeen

Ostamalla suomalaisen tuotteen, parannat koko Suomen elinvoimaa ja taloutta. Tuet suomalaista työtä ja omavaraisuutta. Pitämällä kotimaista tuotantoa yllä, voimme varmistaa, että meillä riittää ruokaa Suomessa tiukankin paikan tullen. Tukemalla suomalaista viljelyä mahdollistat myös ruoka-alan kehittymistä, jotta alalla voidaan tehdä innovaatioita ja investointeja.