Kurkkua trendikkääseen pinsaan ja pähkinäiseen nuudelikulhoon – neljä reseptiä kurkkuviikkoon 17.-23.3.
Kotimainen kurkku viettää juuri nyt teemaviikkoaan. Suomessa viljeltyä kurkkua löytyy lautasilta vuosittain huimat 50 miljoonaa kiloa! Vuositasolla tämä tarkoittaa sitä, että syömme keskimäärin 35 kurkkua eli 12 kiloa per henkilö. Kurkun kotimaisuusaste on korkea: 93 %.
Kurkun huima monipuolisuus on tehnyt siitä paitsi ikisuosikin, myös trendikkään herkun. Raikkaan kurkun ympärille on houkuttelevaa kehitellä uusia reseptejä. Kokkailemmekin nyt kurkkua niin hilloksi arjen aamupuuroon kuin pikkelöitynä trendikkään pinsan päälle. Maapähkinä-kurkkunuudelit taltuttavat nälän näppärästi lounaalla ja täytetyt kurkkuveneet ovat hauskaa naposteltavaa koko perheelle vaikkapa leffaillan lomaan.
Löydät nämä kaikki reseptit alta!
Kurkkuhillo
6 dl valmista hilloa
Valmistusaika: 30 min + 2 h (jäähtymisaika)
Ainekset:
- 3 (n. 900 g) kurkkua
- 500 g hillosokeria
- 1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
- 1,5 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 pnt tuoretta minttua, hienonnettuna
Valmistusohje:
- Pilko kurkut pieniksi kuutioiksi siemenineen.
- Laita kurkkukuutiot, sitruunamehu, sitruunankuori ja inkivääri kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes kurkut lämpenevät ja alkavat hieman pehmentyä.
- Sekoita joukkoon hillosokeri. Kiehauta seos ja anna hillon kiehua miedolla lämmöllä noin 8 minuuttia.
- Ota kattila hetkeksi pois liedeltä, hienonna kurkkuja kevyesti sauvasekoittimella ja jatka kypsentämistä vielä noin 10 minuuttia, kunnes kurkut ovat täysin pehmenneet ja hillo alkaa saostua.
- Anna hillon jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
- Lisää vaniljasokeri ja hienonnettu minttu.
- Siirrä hillo puhtaaseen lasipurkkiin ja säilytä jääkaapissa. Hillo säilyy hyvänä noin viikon.
Kurkkupinsa
3 pinsaa
Valmistusaika: 60 min + pinsan kohotus 24 h
Pohja:
- 5 dl 00-pizzajauhoja
- 1,3 dl täysjyvävehnäjauhoja
- 1 dl riisijauhoja
- 1 tl suolaa
- 1/2 tl kuivahiivaa (n. 1,5 g)
- 3,3 dl kylmää vettä
- 2 rkl oliiviöljyä
(Voit käyttää myös valmista pinsa-pohjaa)
Valkoinen pinsakastike:
- 1 prk (120 g) smetanaa
- 1 prk (200 g) kermaviiliä
- 1 valkosipulinkynsi raastettuna
- 1 dl (n. 50 g) raastettua parmesaania
- 1/3 tl muskottipähkinää
- pippuria
Pikkelöidyt kurkut ja punasipulit:
- 1 pieni kurkku viipaloituna
- 1 pieni punasipuli ohuina viipaleina
- 1 dl väkiviinaetikkaa
- 2 dl vettä
- 1 dl sokeria
- ripaus suolaa
Lisäksi:
- 100 g juustoraastetta
- 1 pnt basilikaa
Valmistusohje:
- Valmista pinsapohja. Mikäli käytät valmista pinsapohjaa, siirry kohtaan 6. Sekoita jauhot, suola ja kuivahiiva yleiskoneen kulhossa.
- Lisää kylmä vesi vähitellen ja vaivaa yleiskoneella 10–12 minuuttia, kunnes taikina on pehmeää ja enää hieman tahmeaa.
- Lisää oliiviöljy ja vaivaa vielä 1–2 minuuttia.
- Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan levätä huoneenlämmössä 1 tunti. Muotoile kohonneesta taikinasta kolme taikinapalloa, peitä kelmulla ja anna kohota jääkaapissa 24 tuntia.
- Ota taikina jääkaapista huoneenlämpöön noin 30 min ennen käyttöä.
- Valmista valkoinen pinsakastike sekoittamalla kaikki kastikkeen ainekset kulhossa tasaiseksi.
- Valmista pikkelöidyt vihannekset. Kiehauta etikka, vesi, sokeri ja suola kattilassa, kunnes sokeri liukenee.
- Kaada liemi kurkku- ja punasipuliviipaleiden päälle. Anna pikkelöityä niin kauan, kunnes kurkut ja sipulit ovat huoneenlämpöisiä.
- Paista ja täytä pinsa. Kuumenna uuni 250–275 asteeseen. Jos käytät pizzauunia, lämmitä se 400–450 °C:seen.
- Esipaista pinsapohjaa uunissa 5 minuuttia ilman täytteitä, kunnes se saa hieman väriä. Jos käytät pitsauunia, esipaistamiseen riittää noin 0,5 – 1 min.
- Levitä valkoinen kastike esipaistetun pohjan päälle. Ripottele kastikkeen päälle juustoraaste.
- Paista uunissa vielä 5–7 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja reunoissa on kullanruskea väri. Pitsauunissa riittää noin 0,5 – 1 min.
- Lisää paistettujen pinsapohjien päälle valutettuja pikkelöityjä kurkkuviipaleita ja punasipulia, sekä basilikaa. Nauti tuoreena lämpimäisenä!
Maapähkinävoi-kurkkunuudelit
Neljälle
Valmistusaika: 20 min
Ainekset:
- 1 kurkku viipaloituna
- 2 pkt (400 g) kypsiä udon-nuudeleita
- 1 (n. 150 g) suippopaprika suikaloituna
- 1 rkl öljyä paistamiseen
- 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
- 3/4 dl maapähkinävoita
- 4 rkl vähäsuolaista soijakastiketta
- 1 limen mehu puristettuna
- 1 pieni punainen chili hienonnettuna
- 1 rkl seesamiöljyä
- 3–10 rkl nuudeleiden keitinvettä
- 1 pnt lehtipersiljaa
Valmistusohje:
- Kuumenna öljy pannulla keskilämmöllä ja lisää paprika. Paista, kunnes paprika pehmenee hieman. Lisää valkosipuli ja kuullota hetki.
- Kuumenna nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan (n. 3 min) ja valuta hyvin, mutta säästä keitinvettä kastiketta varten.
- Sekoita kulhossa maapähkinävoi, seesamiöljy, vähäsuolainen soijakastike, limemehu, chili. Lisää nuudeleiden keitinvettä tarpeen mukaan, kunnes kastike on sopivan juoksevaa.
- Sekoita kuumat nuudelit, kurkku, paprika ja kastike pannulla. Lämmitä nopeasti.
- Viimeistele annokset lehtipersiljalla.
Kurkkuveneet järvikalatäytteellä
12–16 kpl
Valmistusaika: 25 min
Ainekset:
- 2 kurkkua
- 1 prk (200 g) ruohosipulituorejuustoa
- ½ prk (60 g) smetanaa
- 1 tlk (n. 200 g) savustettuja järvikaloja (esim. Ahventa)
- 2 vartta kevätsipulia hienonnettuna
- 1 pnt tilliä hienonnettuna (säästä osa koristeluun)
- suolaa ja pippuria
- 10 kirsikkatomaattia lohkoina tai viipaleina
Valmistusohje:
- Halkaise kurkut pituussuunnassa ja leikkaa puolikkaat neljään tai kolmeen osaan. Kaavi siemenet pois lusikalla.
- Sekoita kulhossa tuorejuusto, smetana, valutetut ja hienonnetut savustetut ahvenet, kevätsipuli ja tilli. Tarkista tahnan koostumus ja lisää smetanaa tarvittaessa. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Täytä kurkkuveneet tasaisesti ahventahnalla.
- Asettele kirsikkatomaatit tahnan päälle ja koristele tillillä.