Makua ilman suolaa – tuoreyrtit pelastavat arkiruoan

Talvikuukausien ruokalajeihin saa helposti syvyyttä ja makua tuoreilla yrteillä, jolloin suolan määrää voi luontaisesti vähentää. Loppuvuoden juhlakausi saa herkullista näyttävyyttä voimakkailla yrteillä ja jälkiruokiinkin löytyy omat makuparinsa yrttihyllyltä.

Aromikasta arkeen ja juhlaan

Rosmariini ja timjami ovat molemmat voimakkaita ja aromikkaita – niillä kannattaakin aloittaa maltillisesti. Molemmat säilyvät parhaiten jääkaapissa. Rosmariinin maku on tuoreena selvästi voimakkaampaa kuin kuivattuna. Arjen luksusta on uunilämmin leipä: testaa tällä viikolla suolainen rosmariini-juustoboston!

Timjamilla on pienet, hieman suipot lehdet ja sen maku kestää hyvin myös pitkää kypsennystä. Testaa uunipottujen mausteena! Timjami sopii kauniisti myös ruokien ja salaattien koristeluun ja tekee arjen jämäruoistakin herkkua.

Tilliä talveen

Tilli tuo raikkautta ja miellyttävää ruokaisuutta kasvisannoksiin ja viikon kalaruokaan. Sen hennon sitruunainen maku toimii loistavasti myös salaatinkastikkeissa, perunoiden, kaaliruokien ja voileipien mausteena. Testaa myös pikaisesti pikkelöidyssä, raikkaan rapsahtelevassa kurkkulisukkeessa. Tilli kestää hyvin kauppareissulta kotiin syksyn viimassa ja säilyy parhaiten jääkaapissa.

Tillin lisäksi muut pehmeälehtiset yrtit, kuten persilja, basilika, minttu, ruohosipuli ja korianteri käyvät hyvin yhteen ja niitä voi lisätä ruokiin runsaastikin. Yrttiruukkujen jämistä loihdit mainion marinadin tofulle!

Jälkiruoille omansa

Basilika pääsee oikeuksiinsa myös jälkiruokien ja raikkaiden juomien parina. Sitruunamelissa puolestaan hurmaa nimensä mukaisesti kevyen sitruunaisella maullaan. Sitruunamelissa ja kypsyneet baananit ovat hyvä syy leipoa kakku!

Sekä basilika että sitruunamelissa ovat kylmänarkoja, joten ne kannattaa säilyttää aina huoneenlämmössä, vaikkapa keittiön ikkunalaudalla.